17 °

max 23 ° / min 14 °

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savjet ministara EU usvojio zaključke o CG: Bez odlaganja ispuniti mjerila iz poglavlja 23 i 24, inače nijedno drugo neće biti zatvoreno

Politika

Comments 0
Potrebni politički konsenzus i volja za funkcionalne demokratske institucije i nastavak reformi

Savjet ministara EU usvojio zaključke o CG: Bez odlaganja ispuniti mjerila iz poglavlja 23 i 24, inače nijedno drugo neće biti zatvoreno

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Savjet ministara Evropske unije (EU) usvojio je 12. decembra zaključke o proširenju, a u dijelu posvećenom Crnoj Gori ističe se da naša država mora bez odlaganja da ispuni privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24 bez čega neće biti privremenog zatvaranja drugih poglavlja.

Savjet je pozdravio formiranje nove crnogorske vlade i dao joj podstrek za brzo unapređenje puta ka EU i za strateški pravac. 

Poručeno je da su potrebni politički konsenzus i volja kako bi se povratila funkcionalnost demokratskih institucija i nastavile dugogodišnje reformske obaveze.

"Savjet pozdravlja ukupan napredak postignut u dosadašnjim pregovorima o pristupanju, sa 33 otvorena i tri privremeno zatvorena poglavlja. Crna Gora treba bez odlaganja da preusmjeri svoje napore na ispunjavanje privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24 - vladavine prava. Nijedna dalja poglavlja neće biti privremeno zatvorena prije nego što se dostigne ova prekretnica", poručeno je u zaključcima Savjeta ministara EU.

Podsjeća se da je napredak u ovim poglavljima od suštinskog značaja i da će nastaviti da određuje tempo pristupnih pregovora u cjelini.

Savjet podsjeća i na potrebu za hitno obnavljanje funkcionisanja glavnih pravosudnih tijela, posebno završetkom imenovanja koja su još na čekanju, kao i nužnost ubrzavanja i produbljivanja implementacije ključnih reformi u pravosuđu, kako bi se garantovalo nezavisan, efikasan i kvalitetan sudski sistem.

Pozdravljeno je imenovanje sedmog sudije Ustavnog suda, koji je sada u potpunosti operativan.

"Savjet podstiče Crnu Goru da poveća svoje napore, posebno u kritičnim oblastima kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Priznajući postignuti napredak, Crna Gora mora poboljšati svoju evidenciju istraga, krivičnog gonjenja, pravosnažnih presuda i oduzimanja imovine stečene kriminalom", navodi se, pored ostalog, u zaključcima.

Konstatujući određeni napredak, Savjet EU takođe ohrabruje Crnu Goru da poveća svoje napore u oblastima slobode izražavanja i medija, uključujući i institucionalnu zaštitu novinara od svih oblika nasilja.

Sprovesti strukturne reforme, smanjiti javni dug...
Što se tiče ekonomskih kriterijuma, Savjet je pozdravio snažan oporavak i stabilan rast privrede, stabilnost bankarskog i finansijskog sektora i poboljšanje na tržištu rada.

Savjet podstiče Crnu Goru da sprovede strukturne reforme, smanji javni dug i nastavi sa naporima na jačanju fiskalnog upravljanja i transparentnosti.

Takođe, Savet ministara EU je pozdravio posvećenost Vlade daljem razvoju regionalne saradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

"Savjet snažno pohvaljuje Crnu Goru za njenu dosljednu saradnju po pitanjima spoljne politike i njeno čvrsto i dugotrajno puno usklađivanje sa Zajedničkom spoljnjom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere EU, što je snažan signal strateškog opredjeljenja Crne Gore njenom putu ka EU. Takođe pozdravlja kontinuirano aktivno učešće Crne Gore u misijama i operacijama EU u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike ", zaključuje se u dokumentu Savjeta ministara EU.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR