20 °

max 23 ° / min 13 °

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
LIolla: Revizionistima poput Zekovića se neću izviniti

Izvor: DPS

Politika

Comments 3

LIolla: Revizionistima poput Zekovića se neću izviniti

Autor: Antena M

  • Viber

- Povodom „otvorenog pisma“ odbornika u Skupštini Glavnog grada Podgorice, Aleksandra Zekovića, putem kojeg traži moje izvinjenje svim građanima i građankama Crne Gore i zauzimanje „odgovornog i činjenično utemeljenog odnosa prema istorijskim zastavama Crne Gore i simbolima“, obratiću se članovima Demokratske partije socijalista, koji su mi dali glas i koji se zalažu za očuvanje kako ličnog, tako i državnog integriteta i dostojanstva - poručila je Drita LIolla, predsjednica Alijanse žena DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore. 

"Vi ste mi dali povjerenje da vas predstavim u Skupštini Crne Gore, kao što ste i toj osobi dali glas da postane odbornik u Skupštini Glavnog grada, ali za razliku od njega, zastupaću vaš interes shodno uvjerenjima i principima koji nas spajaju.

Iznešen stav na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare, o važnosti razlikovanja simbola, je imao za cilj da ukaže na pokušaj relativizacije čina isticanja i značenja konkretne trobojke u danas okupiranoj kancelariji predsjednika Skupštine Crne Gore, posebno u kontekstu ideološke opredijeljenosti i politike koju Andrija Mandić decenijama unazad želi da afirmiše u Crnoj Gori.

Nije moj cilj bio da komentarišem razliku u značenju različitih zastava i simbola tokom istorije Crne Gore, za to postoje referentne analize onih koji su stručni za tu oblast. Moj komentar, čak i istrgnut iz konteksta, u suštini podržava istinsko sagledanje i ocjenjivanje specifičnosti svih simbola kroz razne periode istorije", navodi u saopštenju. 

Takav pristup, kako kaže, predstavlja jedini odgovoran i ispravan način da se društvo odupre istorijskom revizionizmu.

"Što se tiče konkretne trobojke, jednostavnom pretragom je moguće utvrditi da je ona bila obilježje (para)vojnih formacija i pohoda tokom mračnih devedesetih, a i dan-danas je moguće uočiti po crnogorskim gradovima, sa natpisima poput “kad se vojska na Kosovo vrati”. Stoga, maliciozno je i tendenciozno izjednačiti moj stav koji se usprotivi legitimisanju tog simbola od strane osobe koja je učestvovala u ratovima devedesetih, i čiji stavovi prema dešavanjima iz tog perioda su javnosti dobro poznati, sa nacional-šovinistima kojih danas “nekim čudom” imamo u raznim oblicima i na svim nivoima. 

Građani Crne Gore koji žele mir i prosperitet, i čiji pogled je okrenut ka Evropi, ne prihvataju rehabilitaciju tog simbola. Podržavam otvoren dijalog baziran na istini i činjenicama, ali i usprotiviću se svim pokušajima relativizacije i licemjerstva. Na takve pokušaje reagovaću jasnim i principijelnim stavovima.

Uvaženi prijatelji, ne plašim se od traženja izvinjenja. Traženje izvinjenja i sam čin izvinjenja su vrijednosti u našem društvu. Ali, revizionistima, poput ove osobe, koji i taj čin koriste u svrhu manipulacije, nikad neću i ne pada mi na pamet da se izvinim", zaključila je LIolla u saopštenju.  

Politika

Zeković: Llolla da se izvini javnosti

16.02.2024. 16:51

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Bozovic Brano

Bravo gospodo,nijeste sve rekli ovom"velikom crnogorcu" za njega ima dosta price.

mr

Bravo! Ovo je trenutak kad baš i ne možeš sa svakim biti "na poljubac"! A dotični gospodin bi upravo to htio!

Vanja

Zekovic u odbranni "ugrozene" trobojke u CG. Bilo bi smijesno, da nije tuzno.