12 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 13°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radunović pozvao međunarodne poslanike na dodatne napore u izgradnji i očuvanju stabilnosti, mira i demokratije

Izvor: Skupština Crne Gore

Politika

Tag Gallery
Comments 0
Završeno 23. zimsko zasijedanje PS OEBS-a

Radunović pozvao međunarodne poslanike na dodatne napore u izgradnji i očuvanju stabilnosti, mira i demokratije

Autor: Antena M

  • Viber

- Tokom dvodnevnog zasijedanja Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, šef Delegacije Slaven Radunović i zamjene članova Momčilo Leković i Slađana Kaluđerović, učestvovali su na zajedničkim sjednicama i aktivnostima matičnih odbora, piše u saopštenju Skupštine Crne Gore. 

Obraćajući se na sjednici, kako se navodi, Radunović je dao kritički osvrt na aktuelnu međunarodnu scenu u odnosu na izostanak političkih i diplomatskih rješenja na brojne oružane sukobe i ratove širom svijeta. 

Govoreći o parlamentarnoj perspektivi budućnosti OEBS-a, ukazao je na doprinos koji poslanici mogu pružiti zagovaranjem politika koje afirmišu transparentnost, odgovornost i saradnju među državama. 

Uz upozorenje da su mirotvorstvo, diplomatija i multilateralizam u krizi, pozvao je međunarodne poslanike na dodatne napore u izgradnji i očuvanju stabilnosti, mira i demokratije. 

„Kao parlamentarci možemo i moramo osnažiti inicijative koje jačaju ulogu OEBS-a u rješavanju sukoba, posredovanju i mjerama izgradnje povjerenja. Moramo dati ključni doprinos hitnom prestanku krvavih sukoba i spašavanju hiljada života koji se gube svaki dan. Jedino izgradnja mira je preduslov za bolju budućnost čovječanstva, a ona može i mora da počne odmah”, zaključio je Radunović.

Odbor za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja bavio se dominantno temom političkih disidenata i političkih zatvorenika, na kome je govorila poslanica Slađana Kaluđerović.

Tom prilikom, poslanica Kaluđerović pozvala je parlamentarce na udruženi angažman u razvoju preporuka usmjerenih na unapređenje političkih sloboda u cijelom regionu OEBS-a, navodi se u saopštenju. 

Izvor: Skupština Crne Gore 

Učestvujući na Odboru za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu, poslanik Momčilo Leković imao je izlaganje na temu „Vještačka inteligencija – tehnološki pomak sa bezbjednosnim implikacijama“.

Leković je upozorio na izazove u oblasti sajber bezbjednosti, uz poseban osvrt na hakerski napad na državne institucije Crne Gore iz 2022. 

Uz učešće 230 parlamentaraca iz 54 države OEBS-a, zasijedanje su obilježile ocjene o značaju nezavisnosti i relevantnosti Parlamentarne skupštine, u svjetlu narušene evropske bezbjednosne arhitekture.

U okviru zasijedanja crnogorska delegacija je održala sastanak sa specijalnim predstavnikom OEBS-a za Jugoistočnu Evropu i potpredsjednikom Parlamentarne skupštine Kirijakosom Hađijanijem, uz učešće delegacija regiona.

Tom prilikom, kako se dodaje, poslanik Radunović predstavio je inicijative za zajedničke aktivnosti delegacija Jugoistočne Evrope u Parlamentarnoj skupštini.

- Predstavljajući napredak u ostvarivanju vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore, šef skupštinske delegacije ukazao je na značaj podrške OEBS-a u sprovođenju reformi i onih procesa koji su komplementarni sa tokom evropskih integracija. Imajući u vidu mandat Kirijakosa, Radunović je afirmisao potrebu za strateškom regionalnom saradnjom parlamentaraca Zapadnog Balkana - zaključuju u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR