16 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović: Mogući razlozi dolaska Dodika finansijske transakcije i zaštita kapitala, Mandić provocira i ispituje granice

Politika

Comments 3

Vujović: Mogući razlozi dolaska Dodika finansijske transakcije i zaštita kapitala, Mandić provocira i ispituje granice

Autor: Antena M

  • Viber

Profesor na Fakultetu političkih nauka Zlatko Vujović, kaže da ne bi bilo iznenađujuće da su ključni motivi dolaska predsjednika bosanskohercegovačkog eniteta Republika Srpska Milorada Dodika u Crnu Goru finansijske transakcije i zaštita njegovog kapitala.

"Jer to uglavnom funkcioniše u lukrativnoj ravni, a javnosti se plasiraju nekakva ideološko-identitetska pitanja. Vjerujem da predsjednik Skupštine, Andrija Mandić, posjetom Milorada Dodika dodatno provocira, ispituje granice… Njemu jeste cilj da zaustavi proces evropskih integracija, ali da ne bude kriv za taj neuspjeh. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, uradiće sve da Crna Gora ne dobije završna mjerila u pregovaračkom procesu sa EU. Koga će od aktera koristiti više ili manje, tajno ili javno, procijeniće sam, u zavisnosti od toga što mu taktički najbolje bude odgovaralo,“ kaže Vujović za 24 sata Televiziju E.

Profesor FPN-a smatra da je teško procijeniti što je motivisalo Jakova Milatovića da podnese ostavku na sve funkcije u PES-u, ali je to bio dugo planiran, očekivan potez.

„Okidač može biti to što je izostao dogovor oko ambasadora, zatim projekcije u vezi sa vanrednim izborima... razlozi mogu biti razni. Ono što je jasno, jeste da je gospodin Milatović duboko isplanirao ovaj potez i izabrao sredstvo kako bi komunicirao. On je tako izbjegao, uslovno rečeno, da ulazi u sukobe koji su na sjednicama organa partije možda mogli da prerastu u neke fizičke obračune.

Obično se, u takvim situacijama, izgubi kontrola nad emocijama ... Tako da ja ne mislim da je ovo loš način. Milatović je procijenio da nema kontrolu nad samom partijom, ima jasne političke ambicije. Nije ih mogao ostvariti kroz PES i opredijelio se da formira svoju političku partiju. Vjerujem da se na takav potez ne bi usudio, da nema podršku nekih drugih političkih partija,” ocjenjuje Vujović.

Napominje da se otvara pitanje, da li postoji širi dogovor o formiranju takozvane centrisitičke koalicije, koju bi činile URA, Demokrate i PES, ali bez Spajića.

“Koliko je realno da se krene u napuštenje političke partije, kada je Parlament na početku mandata? Bilo bi relano, ako je izvjestan pad Vlade ili vanredni parlamentarni izbori. Ako ta izvjesnost ne postoji, onda se postavlja pitanje da li gospodin Milatović požurio. Situacija se može povezati i sa nekim lokalnim izborima. Da li gospodin Milatović ima dovoljan broj onih koji ga podržavaju, da li ima dovoljno resursa da, možda, sa saveznicima iz njemu bliskih partija, formira blok ili partiju koja bi se pojavila, na primjer, na izborima u Kotoru. To je interesantan moment. Da li Milatović ima dovoljno podrške da njegova lista ostvari određeni rezultat? To bi mogla da bude dobra prilika za njega da odmjeri snage,” kaže sagovornik TV E.

Spajić, najveći Milatovićev suparnik, smatra Vujović, ima mnogo bolju poziciju.

“On raspolaže resursima. Moć je kod predsjednika Vlade. Ono što fali Spajiću jeste što nema dovoljno ni iskusnih, ni sposobnih ljudi kako bi upravljao tom značajnom moći kojom raspolaže. Stiče se utisak da je Spajić prilično bespomoćan u nekim igrama, a zapravo je istina potpuno drugačija. Spajić, ukoliko želi da iskoristi mogućnosti i kapacitete, može prilično da pomrsi planove nekim drugim akterima, u prvom redu, u vezi sa bezbjednosnim sektorom,“ ocjenjuje Vujović.

Vjeruje da Spajić ima prilično velike šanse da, makar nominalno, očuva jedinstvo PES-a. 

„Ukoliko bi se i desilo da neki poslanici otkažu poslušnost, čini mi se da ih Spajić uz sebe ima više nego dovoljno da uđe u različite političke kombinacije i nije osuđen na samo jednu. Spajić ima dovoljno vremena da ojača svoju poziciju. Ostale su više od tri i po godine mandata Vlade, a Spajić ima realne šanse da ostvari neke od obećanih rezultata. Ako Crna Gora ne bude ponovo vještački spriječena, pa u junu dobije završna mjerila u pregovorima sa EU, to znači da bi do kraja godine moglo da bude zatvoreno desetak poglavlja. Crna Gora bi bila na gotovo pola puta. Realno bi bilo očekivati da se pregovori intenziviraju i u drugim poglavljima. To bi značilo da za dvije godine možemo zatvoriti tehničke pregovore. Vlada, pa i sa manjim brojem poslanika PES-a, koja je završila pregovore i ušla u proces ratifikacije sporazuma o pridruživanju, odnosno proces verifikacije članstva Crne Gore u EU, što jeste maksimalno optimistički scenario, ali realan, ta vlada bi u naredni izborni ciklus ušla sa tim da Crna Gora ulazi u EU. Ispunjeno je nešto što nisu mogle generacije političara,” zaključio je Vujović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Cudak cudni99

@Ante Posto ispada da ni vojvoda nije znao za posjetu (preko tvita saznao za nju, preko tvita naknadno saznao kad je), izgleda da mu je posjeta naredjena! Mozda je Vucic odlucio da testira novo "europejstvo" Vojvode od Lame, naravno iznerviran istim!!

Ljiljana

Meni oni svi dejstvuju pomalo neozbiljno za jednu Državu! Voljela BiH da griješim!

Ante

Ma poštovani Zlatko, budimo realni, Dodik - dolazi u CG da Mandiću direktno preda 5 - 6 budućih poteza, koji su isplanirani u Putinovom štabu, i koji su parafirani od Vučića!