12 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Standard: Milović najavio odlazak iz PES-a prije isključenja

Izvor: Antena M/Dragan Tomašević foto

Politika

Comments 1

Standard: Milović najavio odlazak iz PES-a prije isključenja

Autor: Antena M

  • Viber

Prema informacijama Standarda dobijenim iz vrha PES-a, Andrej Milović je za isključenje iz stranke saznao u Briselu, iako je, kako kaže izvor ovog portala, izlazak iz partije najavio na prethodnim sastancima u partiji.

Više sagovornika iz rukovodstva PES-a potvrdilo je ono što su do tada bile nezvanične teze, da je ministar pravde na sastancima te partije i komunikaciji na internetskim grupama, prije sjednice Predsjedništva na kojoj je isključen, saopštio da više neće učestvovati u radu partije, ali da neće podnositi ostavku kako ne bi nanosio štetu stranci.

Podnošenje ostavke zajedno sa Jakovom Milatovićem imalo bi i drugačiji kontekst u javnosti, koji je Milović, očigledno želio da izbjegne, piše Standard. 

To bi značilo da se i tada u vrhu partije znalo da će predsjednik Crne Gore povući potez i ozvaničiti neslaganje sa ostatkom stranke. 

U saopštenju PES-a nakon sjednice Predsjedništva nijesu navedeni razlozi isključenja Milovića, iako se kalkuliše da su mu "partijske glave" došli potezi kao što su odbijanja da Turskoj izruči njenog državljanina Binalija Čamgoza, optuženog u toj zemlji za više teških krivičnih djela, te insistiranje na promjenama u Specijalnom policijskom odjeljenju i ANB-u. 

Jedno od prvih mimoilaženja sa ostatkom partije je naimenovanje Irene Radović za guverenerku, što je kasnije samo produbljeno odlukama i stavovima koji su iritirali mnoge u PES-u, navodi Standard. 

Prosto, Milović je previše solirao, iznosio jasne stavove kroz intervjue stranim i domaćim medijima, pa je često bio na udaru svih strana. Od isključenja ga nije mogao spasiti ni premijer Milojko Spajić, sa kojim je, tvrde sagovornici Standarda u odličnim odnosima.

Shvatajući da su partijska pravila preuska za njega, najavio je odlazak i fokusiranje na teme koje su mu u opisu posla, a jedna od najvažnijih je i ona vezana za poglavlja 23 i 24 i ispunjavanju zadatka Brisela.

Predsjedništvo PES-a je, iako su svi članovi znali da putuje za Brisel i da ne može biti prisutan na sjednici, odlučilo da presiječe gordijev čvor i "relaksira" i Spajića i ostatak stranke dok je ministar na putu, piše ovaj portal. 

Upućeni u dešavanja iz PES-a kažu da je odluka Predsjedništva nelegalna, odnosno da je protiv Statuta stranke jer odluku o isključivanju nekog iz Predjedništva može donijeti samo Glavni odbor. 

Pitanje koje se nameće je Milovićeva sudbina u Vladi, posebno u odnosu na njenu najavljenu rekonstrukciju.

Većina je mišljenja da će u toj rekonstrukciji "stradati" i Milović, ali vjerovatniji je drugačiji scenario.

Ministar pravde ima dobru komunikaciju sa Briselom i ukoliko obezbijedi završna mjerila ili ona budu izgledna prije rekonstrukcije ostaće na poziciji na kojoj je.

U tom slučaju Spajić bi, sa kojim je Milović u odličnim odnosima, imao sve alibije da ga zadrži na čelu Ministarstva pravde. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Golijan

Ministar pravde ima kapacitet da bude buduci premijer.