16 °

max 16 ° / min 11 °

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Turčalo: Sporazum o specijalnim vezama sofisticiranija verzija velikosrpske politike

Izvor: X mreža

Politika

Comments 1

Turčalo: Sporazum o specijalnim vezama sofisticiranija verzija velikosrpske politike

Izvor: TVE

Autor: Antena M

  • Viber

Ukoliko Crna Gora prihvati sporazum o specijalnim i paralelnim vezama sa bosanskohercegovačkim entitetom Republika Srpska, stvaranje takozvanog srpskog svijeta suštinski bi ušlo u završnicu, ocjenjuje za Televiziju E, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo.

Milorad Dodik, predsjednik bh entiteta Republika Srpska, kazao je nakon susreta sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem da je dostavio prijedlog sporazuma o specijalnim vezama. Mandić ja rekao da će otvoriti dijalog sa predstavnicima vlasti i opozicijom o tom pitanju.

Kada se govori o prijedlogu sporazumu o specjalnim vezama koji je u Crnu Goru donio Dodik, potrebno je proširiti kontekst i sagledati šta je takav sporazum sa Srbijom uradilo u Bosni i Hercegovini, kaže Turčalo.

“Entitet Republika Srpska je preko tog sporazuma praktično sinhronizovao sve važne strateške zakone sa Republikom Srbijom”, rekao je Turčalo.

Ponudu koju je predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću donio Milorad Dodik, kako kaže, treba posmatrati iz ugla otvaranja mogućnosti da i Crna Gora sinhronizuje svoje strateške zakone sa Republikom Srpskom.

“U ovom slučaju, budući da predsjednik Skupštine Crne Gore dolazi ispod političkog krova za koji znate da je u svojoj političkoj platformi itekako imao program, praktično desuverenizacije Crne Gore i vraćanje u okrilje Srbije, treba zapravo ovu ponudu posmarati upravo iz tog ugla. I na taj način se zapravo gradi ono što je prva faza izgradnje onoga što je predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nazvao fenomenalnim, to jeste ono što znamo kao srpski svijet”, naveo je Turčalo.

Ako takav koncept, dodaje on, promoviše nekadašnji ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova Srbije, čovjek koji je došao iz stranke Mire Marković i koji je bio na čelu BIA-e, jasno je da taj koncept nema nikakve veze sa bilo kakvim kulturnim ili nekim drugim vezama.

 “Zapravo ima uvijek veze samo sa jednom sofisticiranijom verzijom velikosrpske politike. Namjera je da u prvoj fazi od Crne Gori, a isto tako od Bosne i Hercegovine, od entiteta Republika Srpska su to već napravili, stvori da tako kažemo, ja to nazivam rezervnim Srbijama, do nekih promjenjenih geopolitičkih okolnosti u kojim bi se, zapravo, te rezervne države uzele pod teritorijalno okrilje”, kaže Turčalo.

 Sve pretodne godine i, kako kaže, sve te politike govore zapravo da se ide u tom smjeru.

“U slučaju da dođe do usvajanja ovog sporazuma o posebnim paralelnim vezama, sinhronizacija zakonodavstva sa Republikom Srpskom i Srbijom, dakle ušli bi u tu meku, da tako kažemo, fazu stvaranja srpskog svijeta i ona bi bila suštinski u nekoj završnici”, zaključuje Turčalo.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Jovo

Odličan komentar. Navedeno upućuje na zaključak da se Crnogorci, Bošnjaci, Albanci, Makedonci i Kosovari moraju uozbiljiti i jače povezati sa Zapadom prvenstveno preko susjedne RH - jer Rusi i Srbi su im prejaki protivnici!!