13 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 12°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Četvrtak

09.05.

16° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Imamović: Sarajevo pokušava da spasi odnose sa Podgoricom, u Crnoj Gori i BiH ojačale antidržavne snage

Izvor: Antena M/Screenshot (Gradska RTV)

Politika

Comments 3

Imamović: Sarajevo pokušava da spasi odnose sa Podgoricom, u Crnoj Gori i BiH ojačale antidržavne snage

Autor: Antena M

  • Viber

Bivši savjetnik u Predsjedništvu BiH Haris Imamović smatra da je potez Ministarstva vanjskih poslova BiH da Crnoj Gori uputi protestnu notu opravdan, kao i da ovim činom Sarajevo pokušava spasiti dobre odnose između dvije zemlje koji su, kako kaže sagovornik Antene M, znatno narušeni u posljednje četiri godine.

"Možda je ova posjeta Milorada Dodika predsjedniku Skupšine Crne Gore Andriji Mandiću i sve što se desilo na neki način kulminiralo tu krizu u odnosima. Imate činjenicu da, ne samo da tokom te posjete nije bilo zastave BiH, nego i da je predsjednik Skupšine Crne Gore iznosio neke teze koje su vrlo uznemirujuće", kazao nam je Imamović. 

On kaže da je nepoštovanje državnih simbola BiH kontinuitet, podsjetivši na raniju posjetu tadašnjih ministara u Vladi Zdravka Krivokapića, Milojka Spajića i Jakova Milatovića Dodiku, kada su, kako kaže, govorili o istim stvarima kao i Dodik i Mandić prije nekoliko dana. 

To što se entitet stavlja u ravan sa državom, dodaje sagovornik Antene M, unosi nemir u BiH, ali će to, smatra, imati reperkusije i za Crnu Goru. 

"Crna Gora će polako doći u situaciju da će Milorad Dodik na redovnoj bazi početi da govori kakvo bi uređenje trebalo da ima Crna Gora, da ona treba da bude u zajednici sa Srbijom, da treba postati dio zajedničke države. Mislim da je to velika opasnost za Crnu Goru.

Javnost u Crnoj Gori treba da podrži ovu reakciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da bi se spasili dobri odnosi. Oni se sigurno neće spasiti ako se bude nastavilo s ovim porukama koje su bile na sastanku Mandića i Dodika", smatra Imamović.

Indikativno je, kaže Imamović, što je Dodikova posjeta Podgorici bila prva nakon boravka u Rusiji i sastanka sa Putinom. Sagovornik Antene M smatra da je očigledno da se tu radi o zajedničkom političkom shvatanju odnosa koje imaju Rusija, Dodik i Mandić.

"Oni imaju zajedničko shvatanje da Bosna i Hercegovina i Crna Gora nijesu skroz suverene države, nego da treba da budu podređene Srbiji, posebno Rusiji”, poručuje Imamović. 

Na pitanje kako je u Sarajevu propraćen dolazak Dodika u Podgoricu, Imamović odgovara:

"S jednim oprezom i zabrinutošću je praćeno. Bojim se da se situacija u regionu zadnjih dvije godine pogoršava. Posebno sa stanovišta Crne Gore i Bosne Hercegovine. U Crnoj Gori i u Bosni Hercegovini su ojačale antidržavne snage.

I građani gledaju sa zabrinutošću jer znaju da su ove dvije države oslonjene jedna na drugu, sudbinski", kaže Imamović, podsjetivši na 90-te uz poruku da su one pokazale "da je vrlo loše ako Crna Gora bude podređena Beogradu...". 

Posjeta Dodika ne jača stabilnost, samo je urušava, niti jača mir, no ga samo potkopava, jasan je Imamović.

Sagovornik Antene M smatra da ukoliko Vlada Crne Gore bude nastavila da prati put Dodika, da će, kako kaže, zagorčati život ljudima u Crnoj Gori i BiH.

"Ja se bojim da i kod Milatovića i Spajića postoji sličan odnos prema Dodiku. Samo što možda ne smiju u ovom trenutku da ga ispolje. Boje se možda reakcije zapadnih vlada, američke prije svega. Možda u nekom trenutku kad osjete priliku, pokažu isti odnos kao i Mandić. Onda će potpuno biti uništeni odnosi Crne Gore i BiH", upozorava Imamović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

cefalo

@Di, za sve to su krivi naši tužioci i sudije. Ukopa nas njihovo žmurenje na neregularnosti i kršenje zakona.

MNE NK

Zašto BiH ne prekine sve odnose sa CG dok se premijer i vlada ne izjasne o postupcima Dodika i Mandića .

Di

Sve tačno. Nije to državna posjeta, nego nekog "sokaka". Razni Vraneši, Mandići,Kovačevići, šire tudje zastave i nema države da ih spriječi i natjera na poštovanje Ustava. I tako polako to postaje "normalno". Kada opet dodje do aneksije, niko se neće protiviti, jer su se već navikli.