14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uljarević: Šaranović koordinator UP – par ekselans nezakonito rješenje

Politika

Comments 1

Uljarević: Šaranović koordinator UP – par ekselans nezakonito rješenje

Izvor: TV E

Autor: Antena M

  • Viber

Direktorica Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević, smatra da bi rješenje da aktuelni ministar Unutrašnjih poslova, Danilo Šaranović, bude koordinator Uprave policije, bilo par ekselans nezakonito.

“Isto kao i smjena Zorana Brđanina, najavljena sjutra na Vladi, jer nije utemeljena u onim razlozima zbog kojih ga je Upravni sud vratio na poziciju direktora Uprave policije. Vrlo je vjerovatno da će Upravni sud u slučaju Brđanina ponovo presuditi na isti način,” kaže Uljarević u za 24 sata Televizije E.

Interesantno je, dodaje, da je Vlada brzo došla u situaciju da je njena heterogenost destabilizuje.

“Bezbjednostni sektor tema je već tri mjeseca. U tri mjeseca PES i Demokrate nisu uspjeli da nađu rješenje za njihove drugačije pristupe. Očito da Šaranović nije imao želju da ispravi niz nezakonitih imenovanja u periodu dok je na čelu Uprave policije bio Nikola Terzić, a MUP-a Filip Adžić. Na drugoj strani, imamo zaklinjanje svih aktera kako žele da oporave taj sektor, da ga reformišu, unaprijede. Suštinski, vidimo da je to puka borba za kontrolu nad bezbjednosnim sektorom,” napominje Uljarević.

Sagovornica 24 sata kaže da se postavlja pitanje - za čije interese i zašto je to potrebno u ovom trenutku?

“Mislim da su to preozbiljne stvari da bi se ovako tretirale. Ako je zaista rješenje, da ministar Unutrašnjih poslova bude istovremeno direktor Uprave policije, biće to direktan udar i na dinamiku u procesu evropskih integracija i biće jasno ko taj proces blokira,” poručuje ona.

Uljarević smatra da Pokret Evropa sad pokazuje strah od svih koalicionih partnera.

“Izraz tog straha je i to što su odbili da potpišu inicijativu Demokratske partije socijalista za smjenu predsjednika Skupštine, Andrije Mandića. Inicijativa za smjenu je, na kraju krajeva, u skladu sa onim što je i koalicioni sporazum, a koji je Mandić prekršio, jer ne njeguje dobre regionalne odnose. Istovrmeno, tu je i popuštanje prema Demokratama koje se odnosi na imenovanje u bezbjednosnom sektoru”, objašnjava izvršna direktorica CGO.

Jasno je, dodaje, da situaciju u PES-u sada koriste svi.

“Ne samo oponenti, nego i koalicioni partneri, da pokušaju da istrguju što više mogu da uzmu. PES se ponaša defanzivno. U toj situaciji vrlo je moguće da će se ići ka ubrzanoj rekonstrukciji Vlade, koja bi uključila koaliciju Za budućnost Crne Gore”, kaže Uljarević.

Smatra da je takvu situaciju dijelom izazvalo osipanje PES-a.

“Zato što je PES heterogen od početka. Do danas nema jasno profilisane ni programske, ni ideološke orijentacije. Njihovi poslanici govore različitim glasovima. Dosta nepoznanica u odnosu na ovaj politički subjekt bilo je i ranije. Ostavka Jakova Milatovića je samo možda ubrzala određene procese. Ne bih rekla da je u ovom previranju toliko važno koliko će podržavalaca, funkcionera otići kod Milatovića, a koliko će ostati kod Spajića, već da ne treba isključiti činjenicu da će određen broj njih biti razočaran, da će zauzeti neku neutralnu poziciju, zadržati funkcije koje imaju, napustiti partiju, prikloniti se nekom drugom i slično. Jednom kada se počne urušavati takva jedna amorfna struktura, izgrađena na populizmu koji nije odgovorio obećanjima, ne može se prepostaviti kakve će posljedice biti i dokle će se sve kotrljati, kao sniježna kugla koju bacite sa brda,” ocijenila je Uljarević.

PES treba javno da kaže koji su motivi smjene Andreja Milovića

“Dosta je kontroverzi u vezi sa smjenom Milovića. Treba da vidimo šta je to što PES smatra kredibilnim, zbog čega Milović treba da odgovara, a što je dio političkih igara. Interesantna je činjenica da sam Milović, koji je izraženijeg temperamenta, do sada nije imao nikakvu reakciju na odluku PES-a. Sve to može značiti jedan taktički pristup. Znamo da je pritisak Turske zbog toga što joj Crna Gora nije izručila državljanina (Binali Camgoz) kojeg potražuje. Uskoro bi Milojko Spajić trebalo da posjeti Tursku i da za to ima neku vrstu obrazloženja. Možda je u tome vidio opravdanje da su Milovića isključili iz partije, a da ostane na čelu Ministartsva pravde, dok traju neke druge procedure. Na drugoj strani, PES nije pokrenuo proceduru Milovićeve interpelacije u Skupštini, iako su naveli da bi pozicija ministra pravde mogla da se popuni u budućoj rekonstrukciji Vlade. Istovremeno, čuli smo da će se rezultati Milovića mjerit po tome što Ministarstvo pravde uradi u narednom periodu. Iz svega toga bi se moglo zaključiti da Milović ostaje na poziciji ministra, makar do juna, jer je to period kada bi trebalo napraviti prvi presjek tih rezultata. Ako budu dobri, sam PES je Miloviću otvorio prostor da nastavi da obavlja funkciju ministra,” zaključila je Uljarević.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Marko

Milatović je smišljeno "oslabio" PES, da bi se "rekonstruisala" Vlada i postala još "četničkija". Spajić nema snage da se bori sa svima. Umjesto da je od početka uzeo DPS u Vladu i sada ne bi bilo problema. Milovića su isključili zato što je malo više "evropskog shvatanja", a oni to neće.