22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ništa od kontrolnog saslušanja o „Evropi sad 2“

Politika

Comments 3

Ništa od kontrolnog saslušanja o „Evropi sad 2“

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Parlamentarna većina je na jučerašnjem Kolegijumu predsjednika Skupštine ostala pri istom stavu iznijetom na dvije prošlonedjeljne sjednice Odbora za ekonomiju, finansije i budžet koje se odnose na tumačenje člana 75 stav 7 skupštinskog Poslovnika. Riječ je o tome da li treba glasati za inicijativu koju podnese trećina poslanika. U ovom slučaju su poslanici opozicije tražili kontrolno saslušanje premijera Milojka Spanjića i ministara finansija i energetike Novice Vukovića i Saše Mujovića o programu „Evropa sad 2“ i o duplom negativnom izvještaju Državne revizorske institucije o poslovanju CEDIS-a u 2022. godini.

To je Pobjedi potvrdio poslanik DPS-a Andrija Nikolić ukazujući da je očigledna namjera parlamentarne većine da se ukine pravo tzv. prohodne manjinske inicijative koju Poslovnik garantuje na svakom odboru, a odnosi se na mogućnost iniciranja četiri kontrolna saslušanja godišnje na zahtjev trećine odbora, odnosno opozicije.

To znači da ovaj odbor neće dati podršku inicijativi poslanika DPS-a, SD-a, BS-a i Ure o saslušanju Spajića i Vukovića o programu „Evropa sad 2“. Nikolić je Pobjedi kazao da je riječ o mehanizmu kojim se aktuelna vlast koristila u vrijeme dok je bila u opozicionim klupama.

"Oni će vjerovatno da preglasaju inicijativu, iako član 75 stav 7 podrazumijeva da je to izuzetak, odnosno dodatno pravo koje garantuje bolju nadzornu ulogu Skupštini. Taj stav uopšte ne bi postojao da ne podrazumijeva obavezu da se na zahtjev trećine poslanika donese odluka o kontrolnom saslušanju", kazao je Nikolić.

Kada bi njihovo tumačenje bilo tačno, kako je naveo, postavlja se pitanje zašto je to uopšte propisano Poslovnikom, jer oni žele da ga primjenjuju isto kao da se radi o inicijativi jednog poslanika.

"Čemu onda služi ta mogućnost, koja je normirana Poslovnikom i ograničena na četiri saslušanja godišnje ako može da se preglasa svaka inicijativa", pita Nikolić, dodajući da po tom kriterijumu mogu da izglasaju šta god.

Smatra da je njihova namjera da se dezavuiše nadzorna uloga Skupštine te, iako su ranije bili konzumenti ovog prava, sada žele Skupštinu da svedu na podizanje ruku.

Rasprava o inicijativi opozicije da se pozovu Spajić i Vuković trajala je satima na dvije sjednice Odbora. Jedino o čemu su se poslanici usaglasili jeste da se traži tumačenje Poslovnika na Kolegijumu Skupštine, ali imajući u vidu da je stav većine ostao nepromijenjen, to suštinski znači da je odluka o ovom pitanju samo odlagana.

Opozicija je bila stava da je samo trebalo da se odluči o terminu saslušanja, dok su iz parlamentarne većine tvrdili da ne postoji drugi način da odbor donese odluku osim glasovima članova. Njihovo objašnjenje zbog čega još ne bi trebalo pozivati Spajića i Vukovića da daju objašnjenje o „Evropi sad 2“ jeste da je još riječ o političkom programu PES-a, te da on nije implementiran u budžet. Rečeno je da čim do toga dođe, da će svakako tražiti njihova objašnjenja.

O saslušanju Saše Mujovića zbog CEDIS-a Odbor se nije izjašnjavao, dok se na kolegijumu ne dogovore o tumačenju Poslovnika. Očekuje se da predsjednik Odbora Mirsad Nurković zakaže treći nastavak ove sjednice.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Ispade tekući sastav Parlamenta gori od onog D. Pajović-perioda. Što je samo po sebi uspjeh u nerazvoju.

Mila K

"...da se ukine pravo tzv. prohodne manjinske inicijative koju Poslovnik garantuje na svakom odboru..." Naravno da institucionalni boljševici ne podnose račune nikom. A zašto bi poštovali zakon ili poslovnik ili bilo šta slično dok im SDT poslužuje spinove uz cg informer da svi mogu da ne rade.

Sve vi cvjetalo

A o cemu da pricaju kad je sve to prevara i dim. Ne poatoji ni jedan papir o programu, lijepo rece mali Momo kod Komnenica.