9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović: Ne može nas u društvo evropskih zemalja odvesti Andrija Mandić, ova vlast opstaje na političkim ucjenama

Izvor: DPS

Politika

Comments 0

Milatović: Ne može nas u društvo evropskih zemalja odvesti Andrija Mandić, ova vlast opstaje na političkim ucjenama

Autor: Antena M

  • Viber

Činjenica da je smjena Zorana Brđanina, čelnika Uprave policije, došla u nedjelju malo prije ponoći i to na telefonskoj sjednici Vlade, još jedan je odraz sveukupnog stanja u državi koje odslikava ništa drugo do rasulo, naročito kada govorimo o bezbjednosnom sektoru, poručila je Sonja Milatović, predsjednica Savjeta mladih DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore.

Kao pravnica po svojoj struci, Milatović je stava da Zakon o unutrašnjim poslovima nikad ranije nije bio tako "slobodno" tumačen i naglasila da on ne poznaje bilo kakve javne pozive, već da jasno definise kako se bira prvi čovjek policije u slučaju smjene aktuelnog.

"Očigledno je da su predstavnici parlamentarne većine dogovorili kako da prekrše zakon sa ciljem da odgode finalni obračun o preuzimanju kontrole nad bezbjednosnim sektorom. U prethodne četiri godine svjedočili smo tome da taj sektor nije ostvarivao svoj primarni cilj – obezbjeđenje sigurnosti i bezbjednosti građana i društva, zaštitu najboljih državnih interesa, već je služio ostvarenju političkih ciljeva i ambicija određenih interesnih grupa, o čemu nam je u prilog i mnogo kazala sjednica Odbora za bezbjednost koja je pokazala koliko je sistem nakon 30. avgusta 2020. godine urušen i koliko građanke i građani imaju pravo u isti da ne vjeruju. Očigledno je da će i ova vlada, zbog političkih ucjena, nastaviti u istom ritmu i to je još jedan razlog usljed kojeg će nesporno gubiti legitimitet kod onih koji joj vjeruju", saopštila je poslanica Milatović.

Saopštila je da su nedavne posjete Olivera Varheljija, komesara za proširenje EU i Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, ponovo razotkrile da Andrija Mandić, kako je to ocijenila, stvarni šef parlamentarne većine, nije doživio nikakvu katarzu koju pokušava da nametne u svom diskursu. 

"Ne možete prvo u državnom parlamentu, kao da je vaša prćija, dočekati Milorada Dodika o kojem ne treba govoriti šire od toga da se radi o nekome ko negira genocid u Srebrenici, ko je istinski poslušnik Srbije i Rusije, ko bi Crnu Goru utamničio u neke njemu znane svjetove, i izazvati protestnu notu koju je s punim pravom BiH uputila Crnoj Gori, a onda na popodnevnom sastanku govoriti o evropskom putu Crne Gore i predstavljati se kao neko ko razumije važnost evropskih integracija i živi evropski sistem vrijednosti", rekla je Milatović, dodajući da Crnu Goru u društvo evropskih zemalja ne može odvesti neko ko dočekuje lice koje je pod američkim sankcijama.

"Andrija Mandić je tog dana koketirao s politikama koje žele da sruše BiH, a nema evropske politike bez dobrosusjedskih odnosa. Gore od toga je što ni ova vlada ne vodi dobrosudsjedsku politiku, jer da vodi dio parlamentarne većine bi kaznio Andriju Mandića zbog narušavanja dobrih odnosa na relaciji Podgorica-Sarajevo. Umjesto toga oni su potrčali da nam kažu kako Andrija Mandić uživa njihovu podršku da ostane na čelu parlamenta, što je odraz njihovog licemjerja u punom sjaju."

Poslanica DPS-a nije iznenađena raskolom u Pokretu Evropa sad, gdje je jedan od osnivača, Jakov Milatović, napustio tu partiju i, kako kaže, pokrenuo cijeli niz pojedinaca, a čini se i grupa, "ako u obzir uzmemo odnos podgoričkog odbora koji su se odlučili da raskrste s PES-om". 

"Misija Jakova Milatovića je završena onog momenta kad je u vlast uveo Demokratski front. Realna su očekivanja da će biti još ostavki u okvirima ove stranke, čiji su se neki opštinski odbori raspali i prije nego što su stigli druge da formiraju. Jakov Milatović je čovjek koji je vodio kampanju za lokalne izbore u Podgorici u ime Pokreta Evropa sad i kampanju za predsjedničke izbore u ime Pokreta Evropa sad. Tokom te dvije kampanje on je govorio o programu Evropa sad, on je zastupao taj program i uvjeravao je građane da taj program postoji. On je obmanuo građane! Obmanuo je građane, ako sada od istog tog čovjeka čujete da nikada svojim očima nije vidio taj program. I ne samo da je građane obmanuo Jakov Milatović, građane sada, po istom tom pitanju, nastavlja da obmanjuje i aktuelna vlada", istakla je Milatović.

Na kraju kazala je da je ova parlamentarna većina formirana na trulim kompromisima, da opstaje na političkim ucjenama, i konstatovala da "sve što je na takvim temeljima formirano, ne može biti dugovječno". 

"S obzirom na političku klimu koja vlada, konstantne sukobe u okvirima vlasti, opšte rasulo, počev od sektora bezbjednosti do sektora energetike, prijevremeni parlamentarni izbori jesu realna opcija i normalan rasplet događaja onda kada nosioci vlasti pokažu da su nesposobni da vode državu i kreiraju javne politike u interesu građana", zaključila je poslanica Milatović. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR