14 °

max 19 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Skupštini zasijedanje "Ženskog parlamenta", crnogorsko društvo i dalje patrijarhalno

Politika

Tag Video
Comments 0

U Skupštini zasijedanje "Ženskog parlamenta", crnogorsko društvo i dalje patrijarhalno

Autor: Antena M

  • Viber

Napredak u pravima žena je evidentan, Crna Gora i dalje, međutim, kaska u implementaciji usvojenih zakona u toj oblasti, poručeno je na zasijedanju šesnaestog „Ženskog parlamenta".Ocijenjeno je, takođe, da je crnogorsko društvo i dalje patrijarhalno.

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović kazao je da Crna Gora kaska u implementacije usvojenih zakona, što je učinilo da žene i dalje predstavljaju manjinu u društvenom, ekonomskom... žiivotu Crne Gore. Crnogosrsko društvo je, kaže Pejović, i dalje patrijarhalno.

Ombudsman Siniša Bjeković u Skupštini jkazao je da napredak u pravima žena postoji, ali da u korjenu nejednakosti godinama istrajavaju isti uzročnici.

Članovi Vlade Crne Gore odgovaraju na pitanja učesnika, predstavnika ženskih grupa, parlamentarnih partija, kao i predstavnika civilnog društva.

Jovan Džoli Ulićević iz NVO “Spektra” pitao je ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeku kada će Nacrt Zakon o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta, baziranog na samoodređenju, ući u skupštinsku procedure, te da li se može očekivati da taj zakon bude izglasan.

Ministar Đeka kazao je, odgovarajući na pitanje Ulićevića, da se transrodne osobe u Crnoj Gori i dalje suočavaju sa procesom sterilizacije kako bi promijenile oznaku pola u dokumentima.

"Uvezi sa tim usavjanje zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta po osnovu samoodređenja omogućiće im promjenu oznake pola i matičnog broja bez obaveze da prethodno obave medicinske intervencije", naveo je Đeka.

Kada je posrijedi Zakon ministar kaže da javna rasprava traje do 14.marta, ta da očekuje razumijevanje svih poslanika u Skupštini.

Anita Stjepčević iz Centra za ženska prava pitala je šta je Vlada uradila u cilju ispunjavanja njihovih zahtjeva u kontekstu presude Višeg suda o ubistvu Zumrite Nerde. Pitanje je, kaže, bilo adresirano premijeru Milojku Spajiću, ali on danas nije bio u Skupštini. 

Savjetnik premijera Veliša Jovanović kazao je, odgovarajući na pitanje Centra za ženska prava, da će do traženog sastanka doći u najskorijem roku. On je, takođe, naveo da je Vlada formirala operativni tim za borbu protiv nasilja nad ženama.

Zvezdana Olujić iz asocijacije poslovnih žena Crne Gore kazala da je svako četvrto preduzeće u vlasništvu, ili većinskom vlasništvu žena. To je, kaže Olujić, divno, ali ukazuje da to ne odgovara punom ekonomskom potencijalu žena.

Fana Delija iz Centar za romske inicijative kazala je da 72 odstvo romskih djevojčica stupi u brak prije punoljetsva. Pitala je šta je sa podizanjem minimalne starosne granice za stupanje u brak, kako bi se eliminisali dječijij brakovi.

Državni sekretar Aleksandar Bakrač podsjeća na zakonsku odredbu da parvo na stupanje u brak imaju samo punolojetna lica, ali da brak može sklopiti dijete starije od 16 godina uz saglasnost suda.

Podsjeća da je predviđeno krivično djelo prinudno zaključenje braka, za koje je predviđena kaza godinu do pet godina zatvora.

Delija je ukazala da je Centar za romske inicijative do sada registrovao čak 127 slučajeva dječijeg ugovorenog braka starosti 7 do 18 godina.

Poslanica Zoja Bojanic Lalovic kaže da smo suočeni sa niskim nivoom političke i građanske kulture. Obrazovanje, kaže, mora preuzeti određenu odgoviornost. U vezi sa tim ukazuje da je važno uvođenje predmeta građansko obrazovanje.

Iz ministarstva prosvjete navode da je ministarka Jakšić Stojanović istakla kao prioritet da se "građansko obrazovanje" vrati kao obavezan predmet. 

Poslanica DPS-a Drita Lola navodi da indeks rodne ravnoprvnosti ukazje da je najveći jaz u oblasti novca. Rodne i ekonomske neravnopravnosti vidimo, kako navodi, kroz neplaćeni rad u domaćinstvu. U vezi sa tim ukazuje na podatak da  doprinos žena u ekonomiji kroz neplaćeni rad premašuje rad muškaraca 92 odsto.

 Zasijedanje uživo:

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR