16 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

27.04.

20° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Živković: Pozivamo nadležne da reaguju zbog nasilničkog čina u Šavniku; Mandić: Ja za to od Vas saznajem

Politika

Tag Video
Comments 1

Živković: Pozivamo nadležne da reaguju zbog nasilničkog čina u Šavniku; Mandić: Ja za to od Vas saznajem

Autor: Antena M

  • Viber

Sjednica Skupštine koja je prekinuta 13. marta na zahtjev poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore zbog, kako su naveli, izbora v.d. direktora Uprave policije na nezakonit način nastavljena je danas.

Poslanici su raspravljali o Predlogu zakona o upravljanju otpadom; Predlogu zakona o dopuni Zakona o industrijskim emisijama;
Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o biocidnim proizvodim i o ovim tačkama će se naknadno izjasniti.

Na sjednici je bilo i govora u vezi aktuelne situacije u Šavniku gdje su pristalice ZBŠ upali su u prostorije lokalne samouprave kako bi spriječili održavanje sjednice šavničkog parlamenta.

Poslanik DPS-a Danijel Živković je rekao da se radi o nasilničkom aktu i činu.

"Pozivam nadležne i državne institucije da reaguju jer ćemo u Šavniku imati problem. Shodno onome što je naloženo od strane Vlade ćemo ispoštovati jer je gore kompleksna politička situacija, Vi ste u obavezi ka predsjednik parlamenta da upozorite Vaše pristalice da ne kršite zakon i u koliko to ne uradite nemojte imati dilemu da ćemo to riješiti bez problema", rekao je Živković.

Tok sjednice:

Poslanik DPS-a Oskar Huter je rekao da je nedopustivo da teme o kojima se trebalo raspravljati prošle nedjelje nemaju nikakve veze sa optužbama i krivičnim prijavama kojima su se čaščavali u sitnim satima članovi, kako kaže, tromesječno oročene Vlade.

"Ono što želim istaći je da riječ kada je Vlada konstituisana u takođe sitnim satima je termin cirkus koji su takođe upotrebljavali i oni koji su činjeli prošlu parlamentarnu većinu. Kolega Leković je tražio sjednica da se prekine i važno je da istaknemo zbog čega se to radi i čiji je talac ova Skupština", kazao je Huter.

Poslanik DPS-a Dušan Raičević govoreći o Predlogu zakona o upravljanju otpadom kaže da je zabrinjavajuće da se otpad sakuplja na dvije sanitarne deponije kao i da svijest o primarnoj selekciji otpada nije razvijeda.

"Procenti reciklaže su iz godine u godinu niži", rekao je Raičević.

Sonja Milatović iz DPS-a govorila je o tome kako je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević podnio niz prijava protiv opozicionih poslanika, ali i odbornika u tom gradu, zbog 'ugrožavanja sigurnosti'.

"Čini se da mu nijesu smetali kritički stavovi poslanika DPS-a, jer je podnosio prijave i protiv novinara i NVO aktivista. Sve to govori da se u Crnoj Gori žele zastrašiti opozicionari i ugušiti opoziciona riječ. Međutim, ono što jasno želim poručiti, da mi nijesmo 'hakovani' i da stojimo iza svake svoje izgovorene riječi", naglasila je ona.

Dodala je i kako je kod Kovačevića u pitanju politički kukavičluk.

Na to je odgovorio predsjednik Skupštine Andrija Mandić, koji je kazao kako je Kovačević "dobri i čestiti čovjek".

"On je veliki političar, kojim će se ponositi Crna Gora i njegov narod. Vi ste protiv mene podnijeli čitav niz prijava, a ja to nijesam komentarisao. Pretpostavljam da će se tužilaštvo izjasniti o njegovim prijavama", naglasio je Mandić.

Poslanik DPS-a Danijel Živković govoreći o situaciji u Šavniku o kojoj je pisao naš portal, kaže da se radi o nasilničkom aktu i činu.

"Pozivam nadležne i državne institucije da reaguju jer ćemo u Šavniku imati problem. Shodno onome što je naloženo od strane Vlade ćemo ispoštovati jer je gore kompleksna politička situacija, Vi ste u obavezi ka predsjednik parlamenta da upozorite Vaše pristalice da ne kršite zakon i u koliko to ne uradite nemojte imati dilemu da ćemo to riješiti bez problema", rekao je Živković.

Mandić je pozvao sve da poštuju Ustav i zakon.

"O ovome sam obaviješten upravo od Vas", rekao je Mandić.

"Ako ne bude Odbor za izbor refromu izbornog zakonodastva radio na valjan način imaćemo problem da se čitava Crna Gora pretvori u Šavnik. Da ne bude čitava Crna Gora Šavnik da se ne mogu održati izbori", rekao je Mandić i dodao da je ovo posljedica zbog toga što su na izborima u tom gradu pravo glasa imali ljudi koji nijesu iz Šavnika.

Živković je odgovorio Mandiću da se ovdje onemogućavaju odbornici da se izjasne.

"Ako Vi mislite da je to način na koji treba da se sprovodi demokratija u Crnoj Gori srećno Vam bilo", poručio je Živković.

Poslanica DPS-a Aleksandra Despotović kaže da nije čula šta će se konkretno preduzeti povodom situacije u Šavniku

"Posle toga govoriti o bilo čemu postavljam pitanje relevantsnosti ove svoje diskusije kada se van prostorija dešavaju mnogo značajnije stvari a dešavanjima u ovoj prostoriji se želi prekriti što se vani dešava", poručila je Despotović.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković kaže da je Mandić organizovao pristalice da upadnu u zgradu SO Šavnik, kao i što je spriječio održavanje SO u Andrijevici.

"Možemo da guramo probleme pod tepih ali se očigledno agenda polako ali ciljano sprovodi. Jasna mi je Vaša pozicija i cilj još od dana kada ste se zalagali da Crna Gora ne bude nezavisna država. To je Vaše istinsko utemeljenje i ja to poštujem, takođe druge kolege iz parlamentarne većine koje u svom predznaku nemaju taj predznak kao Vaša partija i njih razumijem što iz nekog drugog ugla koji podržavaju tu Vašu agentu. Ne razumijem PES da ćutke podržavaju sve ovo što sprovodite ovih dana slijedeći Vašu agendu iz dana u dan", rekao je Eraković.

Isto tako, dodaje Eraković, ne mogu da vjerujem da pojedini pripadnici manjinskih partija koji podržavaju politiku koja u ovom trenutku ima jasan put kuda vodi Crnu Goru.

Eraković je poručio Andriji Mandiću da u koliko ima makar malo političkog dostojanstva povuče svoje pristalice iz SO Šavnik.

Mandić je rekao da kada se završi sjednica će pozvati ljude iz Šavnika da vidi o čemu se radi.

Andrija Mandić je na kraju sjednice pozvao stanovnike Šavnika na mir i toleranciju.

Sjednicu možete pogledati na linku ispod:

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

Obavijesti se, čeka se reakcija, i ako je nema sa svojim pristalicama, u akciju, pa šta bude! Vlast je zadužena za red, a opozicija da ruši vlast demokratskim sredstvima, ali ako vlast ignoriše, onda je sve dozvoljeno!!!Oni su, čak, i državni udar pokušali izvesti, no kakvi su kilavi...