16 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

27.04.

20° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eskobar bez komentara na pitanje Antene M o padu podrške NATO i američkom ćutanju na Vučićevo destabilizovanje susjeda; Ipak, saglasan da je maligni ruski uticaj prisutan u državi

Izvor: Dragan Tomašević/Antena M

Politika

Tag VideoTag Gallery
Comments 11

Eskobar bez komentara na pitanje Antene M o padu podrške NATO i američkom ćutanju na Vučićevo destabilizovanje susjeda; Ipak, saglasan da je maligni ruski uticaj prisutan u državi

Autor: Mia Zeković

  • Viber

S obzirom na to da je broj građana koji žele da Crna Gora izađe iz NATO saveza porastao 12%, zanimalo nas je kakvo mišljenje o ovom trendu ima zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar. 

Na konferenciji za medije nakon sastanka Eskobara sa premijerom Milojkom Spajićem, novinarka Antene M postavila je sljedeće pitanje: 

Nakon podatka da je broj građana koji žele da Crna Gora izađe iz NATO porastao 12%, hoćete li konačno preispitati apsurdnu politiku koju vodite u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, politiku koja uzima zdravo za gotovo zaklinjanje u evropske integracije, a ne zanima je klerikalizacija i poguban proruski uticaj koji nesmetano šire Vučićevi pioni u našoj državi? I, s tim u vezi, da li je biznis Trampovog zeta Kušnera u Beogradu i Albaniji, uz podršku Vašeg kompromitovanog kolege Grenela, cijena višegodišnjeg tolerisanja brutalnog miješanja režima u Beogradu u unutrašnje stvari susjeda. Prije svega Crne Gore.

Voljela bih da i gospodin Spajić odgovori barem na prvi dio pitanja, uz molbu da me ne podsjećate na podatke o 3/4 podrške EU, jer svako ozbiljan zna da je to odnos građana CG prema evropskom novcu a ne prema zapadnim vrijednostima.

Tekst se nastavlja ispod videa:

Eskobar je u odgovoru na naše pitanje najprije naglasio da se svaka zemlja koja se pridružila EU, prvo priključila NATO-u. 

"To nije imperativ, ali svakako jeste prednost, jer svaka zemlja koja se prvo priključila NATO, pa onda Evropskoj uniji, prosperitetnija je i demokratskija", odgovorio je Eskobar izbjegavajući da komentariše zabrinjavajuće podatke novog izvještaja NATO-a za 2023.

Eskobar je izbjegao odgovor na dio pitanja o američkoj politici popuštanja Vučiću, ćutanja Vašingtona na miješanje Beograda u unutrašnje stvari susjeda i širenje ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu.

Na dio pitanja o Trampovom zetu Kušneru i njegovim investicijama u Srbiji i Albaniji, Eskobar nije želio da odgovori, kazavši da se u ulaganja privatnika neće miješati.

Ipak, jasno je ukazao da je u Crnoj Gori itekako prisutan uticaj Rusije, koji je zabrinjavajući i protiv kojeg se u izazovnim vremenima treba boriti. 

Na riječi Eskobara, nadovezao se premijer Milojko Spajić koji tvrdi da je odgovor Vlade na sva trenutna dešavanja isključivo članstvo Crne Gore u EU i ništa drugo. 

Govoreći o brojkama novog izvještaja NATO, Spajić kaže:

"To su brojke koje se odnose na 2023. Vlada kojom rukovodim nije mogla da ima uticaja na taj podatak i to su stvari iz prošlosti. Nije se dovoljno radilo ni na NATO članstvu, ni na EU integracijama, ali sam uvjeren da će našim djelovanjem ova Vlada uticati da podrška NATO članstvu bude sve veća, a ponavljam, jedini put Crne Gore je put u EU i tačka."

Foto: Dragan Tomašević

.

Foto: Dragan Tomašević

.

Foto: Dragan Tomašević

.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorka

Strasno sto se dogadja, sve se svodi na nove podjele, caruje interes koji ima svoje izvodjace nas zamlacuju, ostajemo bez pravih odgovora na prava pitanja, pritom premijer kaze tacka ili da ga ne zanima.CG ih zanima samo zato da zadovolje Srbiju zbog gubitka Kosova

Ante

Da sve je ovo na ZB posljedica ponašanja fašizirane Srbije - a što Ameri vide ali ništa ne rade po tom potanju - nije jasno zašto. Tužno i žalosno!