21 °

max 21 ° / min 9 °

Subota

27.04.

21° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ivanović sa slovenačkim zvaničnicima: Crnoj Gori je mjesto u EU

Politika

Comments 0

Ivanović sa slovenačkim zvaničnicima: Crnoj Gori je mjesto u EU

Autor: Antena M

  • Viber

 
Ministar vanjskih poslova  Filip Ivanović boravio je danas u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji, na poziv potpredsjednice Vlade i ministarke vanjskih i evropskih poslova Tanje Fajon. Pored susreta sa koleginicom, šeficom slovenačke diplomatije, sastao se i sa predsjednicom Države Natašom Pirc Musar i predsjednicom Državnog zbora Urškom Klakočar Zupančić.

 “Crna Gora napreduje i na veoma dobrom je putu da postane prva naredna članica Evropske unije, ocijenjeno je tokom sastanka sa potpredsjednicom Vlade i MVEP Tanjom Fajon.

Kako je saopšteno iz MVP, sagovornici su se saglasili da su odnosi dvije zemlje veoma dobri, prijateljski i partnerski, kao i da je saradnja intenzivna i sadržajna u brojnim oblastima.

“Slovenija ima posebno mjesto na našem razvojnom putu. Kao država koja je otvorila prvo diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori 2006. godine, nastavila je da bude pouzdan partner i oslonac, kasnije i kontakt zemlja u procesu evroatlantske integracije i do danas, promoter i snažan zagovornik evropske budućnosti Crne Gore” kazao je ministar Ivanović, podsjetivši da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Crne Gore i prioritet na čije ostvarenje je
u potpunosti fokusirana aktuelna Vlada, ali i cijelo društvo.

Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon je, kako se navodi,  kazala da je novi zamah u politici proširenja veoma važan. “Drago mi je da je Crna Gora, sa kojom imamo veoma dobre odnose, ali i dinamičnu ekonomsku saradnju, dobila novi podsticaj za ubrzanje pregovaračkog procesa. Napredak koji ostvarujete nije prošao nezapaženo i možete i dalje računati na punu podršku Slovenije”, kazala je Fajon.

 Saglasili su se da na dinamiku pregovaračkog procesa utiču brojne krize i geopolitička dešavanja, ali da politika proširenja jeste u fokusu i da taj momenat treba iskoristiti. Bilo je riječi i o saradnji na multilateralnom planu, a ministarka Fajon je kazala da će Slovenija pružiti podršku Crnoj Gori u kandidaturi za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027. godine.

"U razgovoru sa predsjednicom Pirc Musar ministar je istakao da je Crna Gora zahvalna Sloveniji na dosljednom i proaktivnom pristupu politici proširenja Evropske unije, te zagovaranju napretka zasnovanog na individualnim rezultatima. “Ovo je ključna godina za Crnu Goru, ali i za EU i kredibilitet politike proširenja. Zajednički je interes da se pregovori ubrzaju, a Vlada Crne Gore je odlučna da svoj dio posla završi u što skorijem roku”, navodi se u saopštenju.

Predsjednica Pirc Musar je ocijenila da je Crna Gora apsolutno najviše napredovala na evropskom putu. “Crnoj Gori je mjesto u Evropskoj uniji. Interes Slovenije, ali i EU, jeste da zemlje Zapadnog Balkana napreduju u integraciji i pridruže se porodici evropskih država.”

Susret sa predsjednicom Državnog zbora Slovenije bio je prilika za razgovor o parlamentarnoj dimenziji bilateralnih odnosa, te važnosti saradnje i snaženja parlamentarne diplomatije.

Klakočar Zupančić je rekla da su pozicije Slovenije jasne. “Uprkos izazovima, vjerujemo u ideju i temeljne vrijednosti Evropske unije. Zato želimo da zemlje kandidati imaju jasnu perspektivu članstva i snažno podržavamo vaš evropski put.”

Ministar Ivanović je zahvalio na sveobuhvatnoj i kontinuiranoj podršci Slovenije i njenih institucija, na političkom i ekspertskom nivou. “Upravo zahvaljujući podršci partnera, kao zemlja koja je najviše odmakla u pregovorima, nastojimo biti što uspješniji u ispunjavanju obaveza iz evropske agende i raduje nas što naši partneri to prepoznaju.

Tokom današnjih razgovora bilo je riječi i o aktuelnim globalnim krizama, uz ocjenu da međunarodna zajednica mora insistirati na diplomatskom rješavanju konflikata, poštovanju vladavine prava, obezbjeđivanju humanitarne pomoći, te zaštiti civila, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR