10 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zažmurili na omalovažavanje države: Demokrate i PES podržali rad Vraneša

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 3

Zažmurili na omalovažavanje države: Demokrate i PES podržali rad Vraneša

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš je, bez obzira na brojne aktivnosti kojima je omalovažavao Crnu Goru, dodatno polarizovao društvo i sukobljavao se sa tekovinama antifašizma, dobio podršku većine odbornika za rad u minulih skoro godinu dana otkad obavlja funkciju prvog čovjeka grada.

Izvještaj o radu predsjednika Opštine je, nakon višesatne rasprave uglavnom na relaciji Nova srpska demokratija-Demokratska partija socijalista, podržalo 18 odbornika Nove srpske demokratije-Demokratske narodne partije, Demokratske Crne Gore, Pokreta Evropa sad, Pokreta za Pljevlja i Ujedinjene Crne Gore.

Protiv su bili odbornici Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke. Odbornik Građanskog pokreta URA nije prisustvovao sjednici.

Glavni konstituenti vlasti Pokret Evropa sad i Demokratska Crna Gora tako su ponovo zatvorili oči na Vranešovo mahanje trobojkama, proslavu Dana državnosti Srbije, omalovažanje praznika svoje zemlje i neprijateljske poruke upućene Kosovu, i podignutim rukama u lokalnom parlamentu dali mu podstrek da nastavi da upravlja gradom po ustaljenoj matrici.

Predsjednica SO Pljevlja Jovana Tošić iz redova Demokrata poručila je samo na kraju diskusije da će ta partija podržati izvještaj o radu predsjednika opštine.

- Mišljenja sam da smo za nepunih godinu dana uspostavili temelje za adekvatno i uspješno funkcionisanje lokalne vlasti u budućem periodu - ocijenila je ona.

Tok rasprave:

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš kazao je da je vlast u tom gradu, otkad je uspostavljena 26. aprila prošle godine, radila pošteno i transparetno, te da nije bilo diskriminacije građana po vjerskoj, nacionalnoj i bilo kojoj drugoj osnovi.

- Uopšte o radu neću da govorim, izvještaj su odbornici dobili, a građani svakodnevno mogu vidjeti šta i kako smo radili i oni će dati sud. Odgovorno tvdim da sve što su radili i predsjednik i starješine da je bilo transparentno i pošteno. Sigurno je da smo mogli raditi bolje. Da li smo mogli raditi gore - vjerovatno. Tvrdim da nije bilo nikakvog politikanstva. Bili smo jednaki prema svim građanima - kazao je Vraneš na sjednici Skupštine opštine Pljevlja na kojoj je razmatran izvještaj o radu predsjednika opštine.

On tvrdi da nije bilo nikakve diskriminacije i da nijesu gledali ko je čiji simpatizer.

- Apsolutno nisam imao nijednu primjedbu po tom pitanju - naglasio je Vraneš, navodeći da je ponosan na odnos prema građanima Pljevalja.

On smatra da treba da nastave da se ponašaju odgovorno, pošteno i racionalno.

- Mislim da imamo otvoren odnos prema građanima i da su starješine Opštine u svakodnevnom kontaktu sa njima - poručio je Vraneš.

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Rajko Kovačević kazao je da dostavljeni izvještaj o radu predsjednika opštine nije inspirativno štivo.

On je kazao da se 99 odsto procenata izvještaja odnosi na projekte koje je prethodna vlast koju je predvodila DPS osmislila i postavila na zdrave osnove, koji su zahtijevali dalju realizaciju.

Kovačević je napomenuo da je Vraneš u izvještaju morao da naznači u kojim preduzećima je teško i kritično stanje.

- Slažem se da je teško stanje u DOO Vodovod i Komunalne usluge, ali mi smo za oba preduzeća imali plan izlaska na zelenu granu. Vi rotirate direktore i članove upravnih odbora, svako malo nas sačeka nečija ostavka i imenovanja u upravnim odbornima lokalnih preduzeća - rekao je, pored ostalog, Kovačević.

Da ima korektnosti, Kovačević kaže da bi Vraneš odao priznanje prethodnoj upravi i tadašnjem direktoru Saši Ječemenici koji je, kako je rekao, preduzeće Čistoća izveo oz bezdana i doveo na nivo najreprezentativnijeg nivoa u Crnoj Gori i šire.

- Ali Vama je važnije da ga politički denuncirate i proganjate. Nova direktorka misli da će tako podići rejting među građanstvom i autoritet među zaposlenima. Mislim da radi pogrešno - naglasio je Kovačević.

Kovačević tvrdi i da je Vraneš prepisao nacrt budžeta koji je DPS ostavio kada je prepustio vlast u Pljevljima. Optužuje Vraneša da "krčmi pare koje je prethodna vlast ostavila".

- Nadam se da će naredni izvještaj o radu predsjednika sljedeće godine podnositi neka druga većina i sve stvari idu ka tome. Budva, Andrijevica, Berane i centralna vlast i parlament - vrlo brzo. Da biste bili uspješna vlast, nije dovoljno samo žarko željeti vlast i voljeti fotelje. A vi kao vlast imate samo to. Kompetentnost, programi, vizije, ideje - to ne posjeduje većina ni u Pljevljima, ni na državnom nivou - rekao je Kovačević.

Dimne bombe kleronacionalizma

Vraneš je odgovorio Kovačeviću da se njegova administracija "odljudila" od građana Pljevalja. Navodi da je DPS vlast ostavila veliki broj radnika u Čistoći, u Vodovodu i Grijanju.

- Obišao sam sva preduzeća. U Lokalnim putevima ostavili ste tri kamiona, od kojih je jedan bio pokvaren. Poslove ste davali trećim licima i zna se ko su oni bili. Mi smo sve te poslove prekinuli i naša preduzeća rade te poslove. Ostavili ste nam ciljano neusvojen budžet - rekao je Vraneš.

Kovačević je odgovorio Vranešu da ga je preuzeo populizam.

- Vi se ne bavite onim što bi trebalo da građanima omogućite da imaju ugodniji i komforniji život. A onda posegnete za starom metodom bacanja dimnih bombi kleronacionalizma i time mislite da zabašurite sav nerad i neznanje. To vodi ka katastrofi - naglasio je Kovačević.

On smatra da je Vraneš okupio ekipu oko sebe koja nije kompetentna.

- Vi ste kadrove, iz osionosti jer su bili u DPS-u, a koji su bili kompetentni, udaljili od mjesta gdje bi Vam bili korisni. Nama nikada nije padalo na pamet da takve ljude udaljavamo iz struktura gdje bi mogli dati doprinos - naglasio je Kovačević.

Vraneš je odgovorio da mu je drago što je raskinuo sve šeme koje je DPS napravio za devet i po godina.

- Sve što ste mogli oko tendera, namještanja, uklapanja - gdje god sam mogao sve sam prekinuo. Da ništa drugo nisam uradio, samo mi je to drago. Nijedan posao u Pljevljima nije se mogao odraditi da nije bilo namještanja, da neka treća firma nije imala svoje pipke. Što god ste mogli u živo blato ste stavili - tvrdi Vraneš.

Radović: Politika DPS-a isprovocirala 10.000 sugrađana da stane u odbranu svetinja SPC

Odbornik Nove srpske demokratije Slobodan Radović kazao je da danas imamo "šizofrenu situaciju da DPS sa žustrinom napadaju predsjednika Opštine i vlast u Pljevljima". On je naveo da je nova vlast zatekla teško stanje u Opštini, te da su za osam mjeseci uspostavljeni kvalitetni temelji u funkcionisanju lokalne samouprave i da je politika Opštine zasnovana na zdravim principima i odnosu prema predizbornim obećanjima.

- Kao da su se zaboravili razni Brkovići, pohara pljevaljskih preduzeća, lažna obećanja o gradnji Drugog bloka TE, gradnji cementare, toplifikaciji, da su iz Rudnika uglja izvučeni milioni eura i transportovani lažnim centrima u Podgorici i nemili slučaj kada je Milo Đukanović u pratnji nekoliko desetina pripadnika obezbjeđenja naoružani dugim cijevima, prošao nezainteresovano pored naših kolega iz Komunalnih usluga koji su tada štrajkovali. Kao da smo zaboravili koja je to politika isprovocirala preko deset hiljada sugrađana da u molitvenim hodovima stane u odbranu svetinja Srspke pravoslavne crkve - rekao je Radović.

On je rekao da je lokalna samouprava omogućila dječije dodatke, da je više od 200 građana primljeno kod predsjednika opštine, da se vršio terenski rad...

- Raduje me što se radi na potpunom osamostaljivanju po pitanju saobraćajne infrastrukture i da je krajnji cilj da ne zavisimo od trećih lica. Ohrabruju i višemilionske investicije kada je u pitanju Vodovod i kanalizacija, svjedočimo rekordnom agrobudžetu, imamo odlično realizovanje budžeta, redovne bruto zarade... - rekao je Radović.

Alavać: Copy-paste izvještaj

Odbornik DPS-a Haris Alavać kazao je da je izvještaj u formi "copy-paste" prethodnog, te da je sadržaj "zgrda-zdola", ističući da DPS neće podržati ovaj dokument. On je ukazao na povećanje cijena usluga Vodovoda, te da je u planu povećanje cijena Parking servisa, usluga odvoza smeća, grijanja i komunalnih usluga.

- Prema tome, niste ništa uradili. Sve što imate u budžetu su pare odobrene za vrijeme DPS-a lobiranjem naših poslanika, predsjednika Opštine i svih onih koji su to mogli da rade, kako bi sve ove naknade mogle biti realizovane. Toga će u narednom periodu biti manje, zato nemojte tjerati investitore - poručio je Alavać.

On je uputio Radovića da pita predsjednika njegove stranke - Nove srpske demokratije da li je negdje skoro susreo sa Brkovićem.

- Tamo se konsultujte, mi nismo vlast već tri godine. Ja nemam ništa sa Berkovićem, možda ima neki tvoj šef - poručio je Alavać.

Tošić: Vraneš ostao dosljedan svojoj ideologiji

Šef Odborničkog kluba DPS-a Marko Tošić je citirao početak izvještaja u kom se navodi da je odlično ostvaren budžet, da su izmirene sve obaveze po osnovu kredita, da je isplata bruto zarada redovna i izmirenje velikog dijela sredstava prema izvođačima.

- Međutim, zaboravljeno je staviti ključnu rečenicu da je sve urađeno na ovaj način zahvaljujući odgovornoj politici prethodne lokalne vlasti koja je izvršila konsolidaciju finansija - tvrdi Tošić.

Nova lokalna vlast je, ističe on, nastavila da realizuje projekte koje je započela prethodna vlast.

- Tu prije svega mislim na projekte energetske efikasnosti, prije svega ugradnja termofasada, nabavka peleta, zamjena kotlova na čvrsta i ekološko prihvatljiva goriva i brojne druge mjere - dodao je Tošić.

Tošić je pohvalio Vraneša, ističući da je jedan od rijetkih predstavnika NSD-a koji je ostao dosljedan svojim ideološkim i partijskim uvjerenjima.

- Ostali ste dosljednji da predstavljate teret partijskom šefu Andriji Mandiću da svoju Novu srpsku demokratiju predstavi kao progresivnu partiju koja baštini evropske i evroatlantske vrijednosti. Čini mi se da će Mandić prije pokrenuti određene korake da Vas smijeni sa mjesta predsjednika Opštine, nego što će to uraditi odbornici Demokrata, PES-a i URE koji, barem u Pljevljima, važe za građanske konstituente vlasti. Hvalim Vas zašto što nista ideološki i partijski preletač i zato što mi iz DPS-a uvijek znamo na čemu smo s Vama - naglasio je Tošić.

On je ukazao na Vranešove nacionalističke izjave kojima dodatno polarizuje sredinu i utiče na međutničku i međuvjersku distancu među građanima.

Podsjetio je na Vranešovo upoređivanje proslave Dana nezavisnosti sa "cirkuskom predstavom", ističući da se prema praznicima drugih država odnosi sa nipodaštavanjem dok svečanim akademijama i novcem svih građana Pljevalja proslavlja Dan državnosti Srbije.

Tošić se osvrnuo i iniciranje izmjena Statuta Opštine kojim bi se Dan Pljevalja, umjesto 20. novembra, slavio 27. oktobra na dan Svete Petke.

- Raduje me što ste, čini mi se, odustali od inicijative, ili ste samo privremeno odustali dok ne postanete dio parlamentarne većine - rekao je Tošić.

I dan danas, kako kaže, ne znamo ko je prijetio predsjedniku Opštine prijetio smjenom, ko mu je nudio nekretnine i da li je, na kraju, neko uzeo taj novac.

- Ovo su dovoljni razlozi da se ne izglasa izvještaj o radu predsjednika Opštine - rekao je Tošić, pozivajući odbornike drugih klubova da učine isto. 

Vraneš: Vaša politika je srpskom narodu prijetila traktorijadama

Vraneš je odgovorio da ništa više nije dosljedan nego Mandić, te da bi svako na njegovom mjestu iz Nove uradio isto.

- Mi poštujemo sve i zalažemo se da svi imaju jednaka prava, a vaša politika je manipulatorska. Problem u vašoj politici što su svi, sem Srba građani. Vaša politika je srpskom narodu prijetila traktorijadama. Vama smeta što smo mi sad svi jednaki prema svima. Ovo je prava slika Pljevalja, istinskog uvažavanja. Jeste pravili cirkuske predstave. Šta je ostalo poslije vašeg slavlja sa krova televizije? Prah i pepeo, požar je ostao i onda se čudite što to kažem - naglasio je Vraneš.

Sokić: Sve češća mimoilaženja Vraneša i Lekića

Na sporne aktivnosti čelnika Pljevalja i njegov odnos prema državni i vrijednostima antifašizma ukazao je i odbornik DPS-a Dragiša Sokić.

- Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, 9. maj, Opština nije obilježila, niti je Vraneš položio vijenac na spomenik žrtvama fašističkog terora na Stražici što je bila uobičajena praksa svih prethodnih predsjednika opštine. Nije obilježen ni Dan nezavisnosti, a Vraneš je i dao skandaloznu izjavu povodom proslave tog praznike. Predsjednik Opštine ni Dan državnosti nije obilježio kao što se to radilo u prethodnom periodu - rekao je, pored ostalog, Sokić.

Jedino je sigurno, kako kaže, da Vraneš sve to radi po ličnom osjećaju i ubjeđenju. Napominje da predstavnici političke većine, prije svih Demokrate i PES, ćute na sve to.

- Izgleda da ti postupci najviše smetaju gospodinu Mandiću jer ometaju njegove političke iskorake ka evropskim vrijednostima i zaokretu u političkim stavovima koje pokušava tiho nametnuti u svojoj partiju - naglasio je Sokić.

Dodaje da ništa manje Vranešovo ponašanje ne iritira i lokalnog šefa NSD-a (Milana Lekića) zbog sve češćih partijskih mimoilaženja, a još više, kako kaže, zbog neravnopravnog odnosa predsjednika prema lokalnim preduzećima.

Jelovac: Državna zastava više poštovana od ove vlasti

Odbornik NSD-a Božidar Jelovac kazao je da su Opština i njene starješine poštovali osnovna načela prava svih građana Pljevalja i da nema potrebe da se iko plaši od nacionalne, političke ili vjerske ugroženosti.

- Imali smo priliku da se poštuje državna zastava daleko bolje tokom prošle godine nego što su to radile prethodne vlasti sa raznim zloupotrebama u korišćenju zastave. Državna zastava stoji gdje treba da stoji i dobro je da pored nje stoji trobojka kao zastava većinskog naroda opštine Pljevlja. Ispoštovana je zakonska obaveza. Imali smo priliku da na zgradi Opštine Pljevlja vidimo bošnjačku zastavu i opet ćemo imati priliku - istakao je Jelovac.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Libero7

Pes i demokrate su vveci cetnici od vraness

DON QUIJOTE

Crna Gora je definitivno pokopana. "Uraši" bježe od glasanja, premijer se ne oglašava, predsjednik nema svoje ja, očigledno je da DF-ovci vode državu u kojoj se jedan Vraneš, Kovačević i Raonić sprdaju sa zakonom. Ima li zakona, zna li ko?

mr

Nijesu oni zažmurili, no širom otvorili oči! Jer, drugo im biti ne smije! Vojvoda se pita i na lokalnom, i na državnom nivou! Ko to ne vidi, oči su mu ispale! Ko god se nadao u Milojka i njegovo "zrno" demokratije, grdno se prevario! Nema on ni "petlje", ni "m...", a ponajmanje želje, da ovu zemlju povede put EU! Pravoslavni Iran u rekordno kratkom roku!