14 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

13.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Popović sa Vag: Hitno izmijeniti Zakon o biračkom spisku i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

Izvor: Skupština Crne Gore

Politika

Comments 0

Popović sa Vag: Hitno izmijeniti Zakon o biračkom spisku i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

Autor: Antena M

  • Viber

Hitno treba izmijeniti Zakon o biračkom spisku i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kako bi se spriječile razne zloupotrebe koje smo imali u prethodnim izbornim ciklusima, poručila je potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović.

Potpredsjednica Popović sastala se sa šeficom Misije OEBS-a, Dominik Vag, i programskim menadžerom, Berndom Burvitzom.

Popović je saopštila da je Skupština Crne Gore u ovom sazivu veoma transparentna, te da je kao takva ispunila sve ono što su instrukcije Evropske komisije, počevši od naimenovanja u pravosuđu, ratifikacije sporazuma Berlinskog procesa, ponovnog osnivanja Ženskog kluba, održavanja Ženskog i Romskog parlameta, pa do digitalizacije Plenarne sale.

Popović je najavila da je u planu i održavanje Ruralnog parlamenta, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore. 

"Planiramo da sa Međunarodnim klubom žena organizujemo donatorsko veče, gdje će prikupljena sredstva ići centrima za osobe sa autizmom, invaliditetom i posebnim obrazovnim potrebama", istakla je Popović.

Vag je saopštila da su glavni ciljevi misije OEBS-a jačanje zakonskih propisa, obuke stručnih službi skupštinskih odbora, izgradnja profesionalnih kapaciteta i rodno odgovorno budžetiranje, te da jako podržava napore vezane za jačanje transparentnosti, digitalizacije i rodne ravnopravnosti.

Popović je kazala da je kao dugogodišnja članica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, pratila stvari vezane za rodno odgovorno budžetiranje, te da je uvidjela da je glavni problem implementacija, a ne samo donošenje rodno odgovornih zakona, te da moramo raditi na unapređenju tog segmenta.

"Borimo se i za povećanje zastupljenosti žena kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Zato nam je ključno poštovanje i uvođenje kvota", dodala je Popović.

Osvrnuvši se na rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, Popović je istakla da se hitno mora izmijeniti Zakon o biračkom spisku i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kako bi se spriječile razne zloupotrebe koje smo imali u prethodnim izbornim ciklusima.

“Imamo blisku saradnju sa ODIHR-om i podsjetiću na spremnost Kancelarije da pruži potrebnu tehničku i pravnu pomoć. Imate našu punu podršku i u borbi za rodnu ravnopravnost", zaključila je Vag.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR