26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ko je umjetnički direktor kome je "izlizana i dosadna" priča o diskriminaciji žena?

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 5

Ko je umjetnički direktor kome je "izlizana i dosadna" priča o diskriminaciji žena?

Autor: Antena M

  • Viber

Umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić, nije dozvolio izvođenje predstave "IzloŽene", koja se  suočava s temom rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama. 

Jelić je kao razlog zbog kojeg ne dozvoljava izvođenje predstave „IzloŽene“ naveo da je tema diskriminacije nad ženama "izlizana" i da su žene u Crnoj Gori te koje diskriminišu, te da neće dozvoliti izvođenje predstave u Nikšićkom pozorištu jer je priča o diskriminaciji i nasilju nad ženama vid „angažovane propagande“.

Jelić je kao argumente za svoj stav naveo i "da je oženjen, da ima živu majku, u komšiluku mu žive udata sestra i oženjeni brat, a pamti i babu. Poznaje komšije, druži se s kumovima i poznanicima... Ni u jednom od pomenutih primjera nije primijetio diskriminaciju žena, čak naprotiv, misli da žene diskriminišu."

Janko Jelić je, kako ga predstavljaju u jednom od intervjua,  jedan od "progonjenih profesora koji su ostali bez posla jer nisu hteli da predaju crnogorski jezik, tu nakaradnu tvorevinu režima".

Autor je "originalne" misli: "Durmitorom još uvijek hodi Sveti Sava, nad njime još uvijek nadlijeće Jabučilo, a vile se okupljaju i igraju svoja kola nad vodom jezera. Sa Durmitora se pogled pruža niz Kosovo, a kad se okrenete na drugu stranu, vidi se Lovćen".

Izdvajamo još jedan citat: "U osnovi književnog zanata i poziva stoji čovjekoljublje i ono obavezuje pisca da bude dobar čovjek, i onda kad piše i onda kad ne piše. Ne priznajem pravo nijednom piscu da bude pogan i da svojim poganstvom pokušava da se nametne. Poganstvo u pisanju nije književnost, poganstvo će uvijek biti samo poganstvo i nema te mode koja će to promijeniti.“

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za srpski jezik i književnost. Magistrirao je na temi: „Dijalektizmi u djelu Mira Vuksanovića”. Piše poeziju, prozu, drame i eseje.

Nova  knjiga Janka Jelića „Braća na lomači“ promovisana je prošle godine u Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe“ u Nikšiću.

Dobio je nagradu „Radoje Domanović“ za „Zlatnog čovjeka“, priče ispred seoske prodavnice.

Janko Jelić je član Matice srpske, Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori i Udruženja književnika Crne Gore.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

chronicler

"Ne priznajem pravo nijednom piscu da bude pogan i da svojim poganstvom pokušava da se nametne"??? Ovo on, siromah, misli na sebe. Nijesmo znali da među nama živi ovakav mislilac. I pisac, breee! O, tempora, o mores! E, moj Nikšiću što dočeka da se sprdaju s tobom! Je li vam ovo novi domet?!

Anon

Dečko koji cilja na nešto više od tričave pozicije Umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta. Ipak je malo providan njegov uporni srednjovjekovni stav po pitanju žena i velikosrpski stav prema Crnoj Gori. Pritisnuo je na gas jer cilja na višu poziciju. Možda da uleti umjesto Danilovića?

spc

I ovaj je pripadnik odganizovane četnikoidne grupe protiv crnogorskog jezika, mada su samo papagajski ponavljali da brane srpski koji niko nije napadao. Naravno, organizator grupe je bio SPC preko sestre popa Nikčevića i muža joj Šuja. A, ostali su bez posla po zakonu jer 5 dana nijesu radili!