24 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Izborni proces u Šavniku privesti kraju, izborna reforma prioritet u dobijanju IBAR-a

Izvor: PR Centar

Politika

Comments 0

Đukanović: Izborni proces u Šavniku privesti kraju, izborna reforma prioritet u dobijanju IBAR-a

Autor: Antena M

  • Viber

- Izborna reforma ne odgovara aktuelnim političkim partijama u Crnoj Gori. Ona predstavlja prioritet u dobijanju IBAR-a, saopštila je za Antenu M politikološkinja i pridružena članica Odbora za izbornu reformu Nikoleta Đukanović.

Đukanović kaže da je izborna reforma teško zamisliva sa aktuelnim političkim partijama u Crnoj Gori i dodaje da nema demokratske partije u Crnoj Gori koja bi bila usmjerena na to da zagovaraju izbornu reformu a kojoj bi upravo, kako kaže, ta reforma odgovarala. 

"Ovo zakonodavstvo koje postoje ovakvo kakvo je danas, odgovara partijama zato što im to omogućava veliki prostor za zloupotrebu državnih resursa, za protivzakonito finansiranje, za manju transparentnost, za uticaj na rad biračkih odbora i Državne izborne komisije", smatra Đukanović.

Govoreći o situaciji u Šavniku, politikoliškinja poručuje da smo počeli da normalizujemo protivzakonita ponašanja.

Tu u prvi plan ističe odluku Vlade da u toj opštini uvede prinudnu upravu kao i odluku Skupštine opštine Šavnik o skraćenju mandata.

„Situaciju je jedino moguće riješiti tako što će izborni proces koji je u toku privesti kraju“, naglasila je Đukanović.

Govoreći o najavama DPS-a da će napustiti Odbor za izbornu reformu ukoliko Vlada ne povuče odluku o uvođenju prinudne uprave u toj opštini, Đukanović kaže:

"Ja mislim da tim stolom i dalje treba da sjede predstavnici političkih partija i da nađu odgovarajuća kompromisna rješenja da bi to zakonodavstvo bilo reformisano.

Nisam sigurna da će takav jedan stav biti racionalan i da će donijeti išta i njima kao partiji i uopšte državi Crnoj Gorii, ali treba biti realan.

Isto kao što DPS ima razloge da tvrdi da djelovanje Vlade jeste protiv zakona, isto tako je i protiv zakona djelovanje njihovih odbornika u Šavniku", smatra Đukanović. 

Đukanović kaže da će prolongiranje izbornih reformi uticati na naš put u EU jer je, kako ističe, upravo finansiranje političkih partija jedan od preduslova za dobijanje IBAR-a. 

Sagovornica Antene M navodi da kompletna izborna reforma treba da bude prioritetnija i od naimenovanja u pravosuđu.

"Vi ako nemate preduslove u državi da se održe fer i demokratski izbori, onda ne možemo govoriti o istinskoj demokratizaciji.

Tako da, po mom ličnom sudu, ta izborna reforma mora da bude prva na spisku reformi, mora da bude preduslov ostalih reformi, a ne da bude prosto kruna reformi kao što to danas nekako jeste i predstavljeno kod javnosti", kaže Đukanović.

Đukanović kaže da treba iskoristiti momenat EU da politički podrži Crnu Goru ali, smatra sagovornica Antene M, nijesmo napravili značajne promjene kada govorimo o izbornim reformama i zakonodavstvu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR