24 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Olenik: Hapšenje Lazovića i Katnića nastavak državnog udara drugim sredstvima

Politika

Comments 2

Olenik: Hapšenje Lazovića i Katnića nastavak državnog udara drugim sredstvima

Izvor: TVE

Autor: Antena M

  • Viber

Ono što nije uspjelo pokušajem državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, nastavlja se sada samo drugim procesima, ocjenio je za Televiziju E Aleksandar Olenik advokat i narodni poslanik u Skupštini Srbije.

“To je nastavak tog državnog udara samo drugim stvarima i ovo je prosto jedan politički postupak.To je jedna ista stvar, samo je vremenski period između više radnji malo duži”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, jasno je da nema razloga za ovakvo postupanje Tužilaštva u slučaju bivšeg specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića.

“Oni koji se bave pravom iz aviona vide da je ovo klasičan politički postupak i da se nastavlja tamo gdje se stalo u neuspješnom državnom udaru. Mora da se kaže da je tu vidljiva i ruka Beograda, ali i ruka Rusije”, dodao je on.

Cilj je, smatra Olenik, da se obesmisli čitav slučaj terorizma u pokušaju, imajući u vidu da je postupak ponovljen i da se očekuju nove presude. S jedne strane, kako je kazao, medijski pritisak, a s druge politički, što u konačnici ima za cilj da Tužilaštvo sprovodi političke odluke, a ne pravdu.

Svemu je, kako dodaje, prethodila medijska priprema, u kojoj se već nekoliko godina u medijima u Crnoj Gori “vodi postupak” protiv onih koji su bili najznačajniji borci i zastupnici i nezavisnosti samostanosti Crnoj Gore.

“Njima se svaki dan sudi u medijima”, rekao je on. Na taj se način, kako objašnjava, stvara atmosfera u kojoj je samo pitanje trenutka kada će neko od njih biti uhapšen.

Vjeruje, da je između ostalog zbog toga Zoran Lazović pisao specijalnom državnom tužiocu da se stavlja na raspolaganje.

“I ovdje u Beogradu se zna, a pretpostavljam u Crnoj Gori još više, da gospodin Lazović, a ni gospodin Katnić nisu osobe koje bježe od bilo koga i bilo čega i da su oni sve vrijeme bili u Crnoj Gori na raspolaganju državnim organima i da njima ne pada na pamet, niti im je padalo napamet da napuštaju Crnu Goru, tako da je određivanje pritvora po tom osnovu sasvim besmisleno”, naveo je Olenik.

On je u jednoj od reakcija nakon hapšenja Katnića i Lazovića rekao da je u Crnoj Gori počeo lov na vještice i da je riječ o osveti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za nezavisnost i članstvo Crne Gore u NATO-u, kao i da su na udaru svi oni koji su se borili za samostalnost Crne Gore.

Objašnjava da vjeruje da je to tako, jer, kako je rekao, sadašnji režim u Beogradu ima jednu vrstu naredbodavne moći trenutnim vlastima u Crnoj Gori koje na ovaj ili onaj način provode političku volju Beograda.

Oni, kako kaže, to čak i ne kriju, nego jedan po jedan dolaze po mišljenje u Beograd. I to, kako kaže, nije sve već idu po mišljenje i u crkvu i onda se vrate u Crnu Goru i sprovode naređenja koja su dobili.

“Ono što svi ovdje u Beogradu znamo, je da Vučić ne bi htio nikada da dozvoli da Crna Gora postane članica Evropske unije. To je nešto na čemu će on, a i njegovi, proksiji u Crnoj Gori dosljedno raditi”, ocjenio je Olenik i dodao da su ovakvi politički procesi, ili lov na vještice, sve samo ne nešto što će dopinijeti političkoj stabilnosti ili vladavini prava u Crnoj Gori.

On vjeruje da je u nekom političkom smislu, dio suvereniteta Crne Gore izgubljen i u tom dijelu Beograd odlučuje.

“Tako da iz ove perspektive ne znam šta bi gore moglo da bude, osim da se ide na to da se svi atributi državnosti Crne Gore suštinski ukinu. Da imate zastavu, da imate himnu, da se zovete suverena i samostalna država, ali da suštinski vi ne donosite najbitnije odluke. I to se već desilo”, istakao je on.

Prema njegovim riječima svima je jasno da sadašnja crnogorska Vlada najbitnije odluke donosi u dogovoru sa Beogradom, te da je najgore to što će se ići u tom pravcu.

“Moram vas podsjetiti da je Aleksandar Vučić više puta javno rekao da je najveća greška što je dozvoljeno da Crna Gora postane samostalna i da se to ne bi desilo da su oni bili na vlasti. I kao što imamo završetak državnog udara iz 2016. u Crnoj Gori samo drugim sredstvima, tako isto imamo i pokušaj zvaničnog Beograda, da tu grešku, kako oni misle i kako javno govore o samostalnosti Crne Gore, isprave”, zaključio je Olenik.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Senad

Vučić u svakom svom nastupu kada je Bosna u pitanju nikada ne spominje SUVERENITET nego samo TERITORIJALNI integritet Bosne što znači da su mu iste namjere kao i u Crnoj Gori.Dobro bi bilo da se progresivne snage ove 2 države zajedno suprotstave politici "srpskog svEta".

Katunjanin-Miogost

Znalo se odmah po izboru Državnog Tužioca , da je on vojnik DF-a