13 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 12°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Četvrtak

09.05.

16° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krapović na konferenciji menadžera bezbjednosti: Svakodnevno se suočavamo sa novim prijetnjama i izazovima

Izvor: Ministarstvo odbrane

Politika

Comments 0

Krapović na konferenciji menadžera bezbjednosti: Svakodnevno se suočavamo sa novim prijetnjama i izazovima

Autor: Antena M

  • Viber

“Upravljanje bezbjednošću nije samo stvar vojnih akcija ili taktika. To je kompleksan proces koji zahtijeva holistički pristup i saradnju različitih društvenih sektora”, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović na otvaranju prve međunarodne Konferencije crnogorskih menadžera u bezbjednosti, koja se danas i sjutra održava u Pržnom, pod pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Krapović je naglasio da je uloga menadžera bezbjednosti sve važnija, kao što naša sposobnost da prepoznamo, analiziramo i reagujemo na različite bezbjednosne prijetnje direktno utiče na stabilnost i prosperitet naše zemlje, ali i regiona. 

 Ministar odbrane je istakao da je bezbjednost ključni prioritet svake države i zajednice, kao i da se svakodnevno suočavamo sa novim prijetnjama i izazovima koji zahtijevaju brzu, efikasnu i koordinisanu reakciju, te da svako ima ulogu u očuvanju bezbjednosti, bez obzira na poziciju i sektor u kom radi.

“Svi građani su dio bezbjednosnog sistema i imaju određeni uticaj, a na nama, kao akterima, je da budemo proaktivni, da prepoznamo potencijalne prijetnje i da preduzmemo adekvatne mjere kako bismo zaštitili naše institucije i organizacije, zajednice i državu”, kazao je Krapović.

Naglasio je značaj edukacije i osnaživanja zaposlenih iz različitih oblasti djelovanja, kako u prevenciji bezbjednosnih incidenata, tako i u izgradnji bezbjednosne kulture. 

Podsjetio je i na bezbjednosne izazove sa kojima se suočavamo u eri digitalizacije, kada sajber napadi postaju sve sofisticiraniji i češći, što stvara neophodnost kontinuiranog unaprjeđenja tehnoloških kapaciteta i razvoja strategije zaštite podataka i informacija. 

Krapović je kazao da ne smijemo zanemariti ni tradicionalne izazove, poput konvencionalnog rata, terorizma, oružja za masovno uništenje i regionalnih tenzija, što zahtijeva globalni pristup i saradnju međunarodne zajednice.

“Crna Gora je, kao demokratska zemlja, od obnavljanja svoje nezavisnosti, trasirala svoj put ka članstvu u Alijansi”, kazao je ministar odbrane, podsjećajući da se ove godine obilježava 75. godišnjica osnivanja NATO i sedam godina kredibilnog članstva  Crne Gore u Alijansi.

“Samo kroz zajednički rad i saradnju možemo izgraditi bezbjednije i stabilnije društvo za buduće generacije”, zaključio je Krapović. 

 Organizator Konferencije je Asocijacija menadžera bezbjednosti Crne Gore, u saradnji sa Asocijacijom menadžera korporativne bezbjednosti Jugoistočne Evrope (SEECSA).

Tema Konferencije je „Bezbjednost - izazovi i perspektive“. Pored ministra Krapovića, uvodne riječi imali su i predsjednik Jakov Milatović, potom  Dragan Radulović, predsjednik Asocijacije menadžera bezbjednosti Crne Gore, mr Alen Ostojić, predsjedavajući Asocijacije za korporativnu bezbjednost Jugoistočne Evrope (SEECSA), kao i predsjednici asocijacija za korporativnu bezjednost iz regiona Jugoistočne Evrope, prof. dr Dragan Trivan, prof. dr Atanas Kozarev i prof. dr Denis Čaleta, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR