23 °

max 28 ° / min 19 °

Srijeda

12.06.

28° / 19°

Četvrtak

13.06.

27° / 18°

Petak

14.06.

25° / 15°

Subota

15.06.

26° / 16°

Nedjelja

16.06.

27° / 18°

Ponedjeljak

17.06.

30° / 20°

Utorak

18.06.

31° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Konaković: Očekujem da se crnogorska Vlada ogradi od Mandićevih izjava

Politika

Comments 1

Konaković: Očekujem da se crnogorska Vlada ogradi od Mandićevih izjava

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je da očekuje od Vlade Crne Gore da napravi otklon od izjava koje je tokom svesrpskog sabora u Beogradu dao predsjednik Skupštine i lider Nove srpske demokratija Andrija Mandić. Konaković je, u ime BiH, juče uputio protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore zbog izjava Mandića.

Mandić je govorio prije nekoliko dana na svesrpskom saboru koji je održan u Beogradu pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ i saopštio da je "srećan što prisustvuje tom skupu, te izrazio uvjerenje da će budućnost biti takva da, kako je rekao, možemo u nekom sljedećem periodu da razmišljamo da ovo ne bude skup samo dvije države".

Konaković, dan nakon upućene note, u razgovoru za Pobjedu kaže da još uvijek nisu dobili odgovor na nju, jer je tek poslata juče, ali da vjeruju da će reakcija Vlade biti adekvatna.

-Na prvu upućenu notu smo dobili odgovor, vrlo korektan odgovor od Vlade a ovu drugu smo poslali juče, kratak je period od kad smo poslali, ali mogu reći da nakon prve reakcije iz Vlade, očekujem da izjave Mandića neće pokvariti dobre odnose sa onima koji uvažavaju BiH i pokazali su to više puta. Pogotovo neće pokvariti odnose sa Crnom Gorom, koje smatramo prijateljskom zemljom - rekao je Konakovuć Pobjedi.

Ipak, smatra da "ljude poput Mandića i Dodika treba tretiramo onako kako oni zaslužuju"

- Mandić se više puta upliće u unutrašnje stvari BiH, grubo kršeći ustav zakone i propise BiH i naša obaveza je da na takve političare ukažemo, ne samo ljudima u BiH nego i u Crnoj Gori - kazao je Konaković.

Njegov posao je, kaže, da štiti suverenitet, integritet BiH i da će to nastaviti da radi, bez obzira da li protiv toga ide Mandič ili neko drugi.

- Siguran sam da će to kod ljudi i dijelu javnosti osvijetliti političku scenu i one političare koji to rade pokazati u pravom svijetlu - dodao je Konaković.

Upitan da li vjeruje da će Vlada Crne Gore napraviti otklon od Mandićevih stavova i izjava, Konaković kaže da vjeruje da će se to desiti.

- Vjerujem da hoće, jer više puta do sada je i koncept ponašanja vlade koja je pokazala svoju pro-evropski stranu u nekim procesima i evo ta reakcija na prvu notu i podržavanje Rezolucije o Srebrenici, bez obzira na ogromne pritiske koje sam vidio da su dolazile od strane Srbije i Rusije i nekih drugih država širom svijeta, Vlada je pokazala korektan odnos, kao i većina političara iz Crne Gore i ponavljam - neće pojedinci poremetiti naše odnose ali mi u takve pojedince upiremo prstom jer oni to zaslužuju - naglašava Konaković.

Košarac i Dodik zaslijepljeni Putinom zaboravljaju gdje žive

Upitan da prokomentariše tvrdnje zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Staše Košarca, da protestna nota koju je uputio ne predstavlja zvaničan stav Predsjedništa Bosne i Hercegovine, već, kako je rekao, njegove lične stavove i uzurpaciju ovlašćenja, Konaković kaže da Košaracc još ne zna šta su čije nadležnosti.

-Košarac je dugo u politici, ali još nije naučio šta mu je nadležnosti. On i Dodik, zaslijepljeni ogromnom količinom emocija prema Putinu i Rusiji ne vide jasno sliku o tome gdje žive. Svi znaju da je MVP zaduženo za ovakve procedure i procese slanja nota i da je to u skladu sa ustavom i nadležnostima u BiH. Te moje kolege su nervozne zbog stanja u kojem se nalaze, zbog usvojene Rezolucije i niza drugoh procesa, koji im ne idu u prilog, dezorjentisano izgledaju. Ne čudimo se šta pišu ljudima okolo, ali time uglavnom više govore o sebi nego o nama - naveo je Konaković.

Rezolucija o Jasenovcu politički odgovor na Rezoluciju o Srebrenici

Govoreći o Rezoluciji o Jasenovcu, za koju Mandić "nema sumnju da će biti usvojena u Skupštini", Konaković kaže da je to politički odgovor na rezoluciju o Srebrenici, više nego što ima neku drugu suštinu.

- Vidio sam da postoji ideja da se Parlament pozabavi tom rezolucijom. Iako se fokusiram na budućnost i govorim o stvarnim problemima građanima, ponekad se moramo vratiti u istoriju i govoriti o tim faktima. Vidio sam da postoji inicijativa, i ja sam Vučiča pozvao da obiđemo zajedno, iako je to pogrešno ptorumačio, sva mjesta stradanja svih naroda i gdje su stradali Bošnjaci i Srbi i Jervreji...Tamo gdje su stradali, treba odati počast nevino ubijenim žrtvama i stvari nazivati pravim imenom i poštovat međunarodno pravo. Vidio sam da postoji ta inicijatica, ali vidim da je to više politički odgovor na Rezoluciju o Srebrenici nego što ima neku drugu suštinu - zaključio je Konaković.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

DON QUIJOTE

Nažalost, neće.Nije to vlada koja autonomno odlučuje pa čak i o ovakvim pitanjima.Nekada bi reagovala promptno ali Spajić nema kapacitet državnika. A ni Milatović.Ovo su smišljene provokacije koje srbijanski sateliti rade godinama -i prolazi im. Mandić glumi Dodika i Vulina, ali i tome će doći kraj.