22 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vukčević: MUP nije u stanju da izvrši provjeru prebivališta, izmjena Zakona dovela bi u pitanje crnogorsku državnost

Izvor: PR Centar

Politika

Comments 2

Vukčević: MUP nije u stanju da izvrši provjeru prebivališta, izmjena Zakona dovela bi u pitanje crnogorsku državnost

Autor: Antena M

  • Viber

- Iza namjere Zakona o dvojnom državljanstvu stoji namjera biračkog i nacionalnog inžinjeringa, jer svi državljani Srbije, koji dobiju državljanstvo Crne Gore, moći će, shodno članu 11 Zakona o izboru odbornika i poslanika, nakon dvije godine prijavljenog prebivališta u Crnoj Gori, ostvariti biračko pravo - kazao je za Antenu M advokat Miloš Vukčević.

Sama zamisao o izmjenama Zakona o crnogorskom drzavljanstvu se želi, kako kaže Vukčević, predstaviti kao nešto što je dobro za Crnu Goru i što će omogućiti vezu sa državljanima Srbije koji su porijeklom iz naše države, a koji su se iselili i nastanili u Srbiji.

"Moramo priznati da država, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava policije, nije u stanju da izvrši provjeru prebivališta tih lica, odnosno da li ona stvarno borave na adresi na kojoj su prijavljeni. 

Tako će svaki takav građanin Srbije, koji dobije crnogorsko državljanstvo, prijaviti prebivalište na adresi rođaka, prijatelja, kumova, koje ima u Crnoj Gori, i nakon dvije godine ostvariti biračko pravo, iako je njegovo stvarno prebivalište i centar životnih aktivnosti u Srbiji, jer država nema mehanizma i kapaciteta da provjeri da li ta lica zaista borave na adresi, koju su kao prebivalište prijavili u Crnoj Gori", kaže Vukčević.

Napominje da je za izmjenu Zakona o državljanstvu dovoljna prosta većina.

"Nadam se da će aktuelna politička većina u Skupštini biti svjesna da bi ovakva izmjena Zakona o državljanstvu dovela u pitanje crnogorsku državnost, jer je jasno da bi građani Srbije, koji dobiju crnogorsko državljanstvo i pravo glasa u Crnoj Gori, glasali za prosrpske partije i ponovo spajanje Crne Gore sa Srbijom", kaže advokat.

Vukčević podsjeća da je Vlada Zdravka Krivokapića u februaru 2022. godine, neposredno prije nego joj je izglasano nepovjerenje, usvojila Odluku o izmijenjenim kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

"Tim dokumentom, koji je donijet bez prisustva predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova – što je zakonska obaveza, predviđeno je da sve osobe, koje imaju pet godina privremenog i pet godina stalnog boravka u Crnoj Gori, uz ispunjenje drugih uslova, mogu aplicirati za crnogorsko državljanstvo. Ona je promijenila prethodni uslov od neophodnih 10 godina stalnog boravka", napominje Vukčević.

Dugotrajna primjena ove odluke, dodaje, omogućiće hiljadama osoba da, kroz lakšu proceduru, steknu crnogorsko državljanstvo.

"Odmah nakon usvajanja ove odluke sam podnio inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti njenih odredbi. Ustavni sud još nije odlučivao o mojoj inicijativi podnijetoj prije više od dvije godine", kazao je advokat Vukčević za Antenu M. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

DejanRVujičić

Najbolje bi bilo, možda i humano toj "državnoj instituciji" da zamole "diplomatu" simjanovića,mandića,kneževića,davidovića i ulcinjsku "zaštićenu" suvrstu da "ažuriraju" taj registar prebivališta CG "građana".

Mila K

MUP baza podataka je održiva. Ali je administracija mup duboko ko*umpirana od političkih partija. Tako da baza služi budalesanjima a ne stabilnosti.