24 °

max 36 ° / min 22 °

Ponedjeljak

22.07.

36° / 22°

Utorak

23.07.

37° / 23°

Srijeda

24.07.

37° / 21°

Četvrtak

25.07.

33° / 21°

Petak

26.07.

34° / 20°

Subota

27.07.

37° / 20°

Nedjelja

28.07.

39° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Anđušić: Parlamentarna većina ima opasnu namjeru - omogućiti Vladi da, bez kontrole Skupštine, rasprodajom državne imovine realizuje populistička predizborna obećanja

Politika

Comments 2

Anđušić: Parlamentarna većina ima opasnu namjeru - omogućiti Vladi da, bez kontrole Skupštine, rasprodajom državne imovine realizuje populistička predizborna obećanja

Autor: Antena M

  • Viber

Klub poslanika DPS sazvao je konferenciju za medije u holu Skupštine, tokom koje je poslanik Mihailo Anđušić saopštio da parlamentarna većina ima opasne namjere.

"Ispostavile su se tačnim naše sumnje da u državnoj kasi nema dovoljno novca za ispunjavanje populističkih obećanja iz programa "Evropa sad", pa sad pribjegavaju ad hoc zakonskim rješenjima koja uznemiravaju crnogorsku javnost. Naime, svjedičili smo prije desetak dana inicijalnoj ideji Vlade da preko izmjene Zakona o državnoj imovini, sruši ustavnu podjelu vlasti, i oduzme poslanicima pravo da odlučuju o državnoj imovini Crne Gore.

Vlada je namjerila da isključi Skupštinu iz raspolaganja državnom imovinom do 300 miliona eura. Dosadašnja granica bila je 150. Takav predlog u Skupštinu je došao bez javne rasprave i pod sumnjivim okolnostima. Pozivamo stručnu javnost da zajedno zaustavimo ovaj naum", saopštio je Anđušić.

Vlada se, podsjeća Anđušić, nalazi u terminalnoj fazi koja daje za pravo da ostvare svoje opasne namjere koristeći svaki dan koji im je na raspolaganju.

"A šta se krije iza ove opasne inicijative? Dizanjem ruku za ovo rješenje poslanici bi se odrekli kontrole i odgovornosti, u slučaju da Vlada odluči da proda, recimo, Luku Bar, Elektroprivredu, Institut Igalo, Aerodrome CG.

Poslanici PES-a predložili su amandman na ovaj Zakon, da svi investitori koji zakupe državno zemljište na periode do 90 godina, mogu da prodaju objekte koje izgrade na tom zemljištu kao i samo zemljište. Odnosno da preprodaju državnu imovinu koja im je data na zakup", pojasnio je Anđušić.

Sumnjaju, kaže Anđušić, da se ovi amandmani podnose zbog interesa određenih grupacija ili pojedinaca, jer se, kako pojašnjava, u drugom amandmanu predlaže da se iz postojećeg zakona izbriše obaveza da se državnom tužilaštvu po automatizmu dostavljaju ovakne vrste ugovora.

Anđušić je pozvao sve poslanike da zajedno zaustave ovaj, kako je kazao, "suludi i opasan naum da se krčmi državna imovina kako bi se s jedne strane spriječili socijalni nemiri zbog neispunjenih obećanja, a s druge strane sumnjivim kombinacijama omogućilo interesnim grupama ili pojedincima da uzmu novac na štetu građana Crne Gore".

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

!!!

Sad sam gledao Al Jaziru i u BiH potpuno istovjetno Srbi pokušali da provuku sličan zakon ali Skupština poništila.Ako sam dobro shvatio samo na Jahorini je bilo u ponudi oko 60000 m2 za otkup.Istovjetno kod nas pokušavaju.Molim novinare da provjere i objave.Ni RS nema žute banke kao i mi i hoće da

Mila K

Odović i sva njegova neznanja i nepočinstva u bezakonju. Dovesti Bilećanku na njegovo mjesto. Da bar znamo unaprijed golemu cijenu štetočinstva.