30 °

max 30 ° / min 19 °

Srijeda

12.06.

30° / 19°

Četvrtak

13.06.

27° / 18°

Petak

14.06.

24° / 16°

Subota

15.06.

26° / 16°

Nedjelja

16.06.

28° / 18°

Ponedjeljak

17.06.

31° / 21°

Utorak

18.06.

31° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Pobijediću sve protivkandidate, koji baštine anticrnogorske i antievropske ideje

Predsjednički izbori 2023

Comments 6

Đukanović: Pobijediću sve protivkandidate, koji baštine anticrnogorske i antievropske ideje

Autor: Antena M

  • Viber

Sinoć je u Herceg Novom održana pobjednička tribina Mila Đukanovića, predsjednika Demokratske partije socijalista i kandidata te partije na predstojećim predsjedničkim izborima zakazanim za 19. mart, saopšteno je iz DPS-a.

Na samom početku svog obraćanja predsjednik je ukazao čime se on legitimiše na ovim izborima.

OVO JE MOJA LEGITIMACIJA

“Legitimišem sa sačuvanim mirom u Crnoj Gori na početku devedesetih godina, uspostavljenom ekonomskom samoodrživošću Crne Gore 1994. godine, kada smo kazali ne želimo da nas niko dotira, to ugrožava naše nacionalno dostojanstvo, ne želimo da neko od nas očekuje da zbog toga slijedimo njegove nacionalne interese jer mi imamo svoje nacionalne interese.

Legitimišem se time što smo sačuvali Crnu Goru od bombardovanja 1999. godine. Legitimišem se potpisanim Beogradskim sporazumom sa Srbijom 2001. godine kada je trebalo oboriti tenzije i pripremiti Crnu Goru za održavanje referenduma. Legitimišem se demokratskim referendumom, ispunjenim očekivanjima od strane Evrope u pogledu najviših demokratskih standarda za organizaciju te demokratske procedure. Legitimišem se dakle okolnošću da je to po prvi put u istoriji Balkana da se napravi jedna država bez prolivanja krvi”, ukazao je Đukanović, a potom nastavio.

“Legitimišem sa time što smo nakon što smo preuzeli kormilo u svoje ruke znali kuda ćemo da idemo. Suprotno ukupnoj crnogorskoj istoriji u kojoj su naši preci bili zagledani prema Istoku, mi smo kazali - mi smo dio Evrope, ne samo istorijski, ne samo geografski, mi smo kulturno dio Evrope, mi želimo da budemo vrijednosni dio Evrope.

Poslali smo članica NATO-a. Ako neko misli da je to bilo lako, vjerovatno se ovih dana zapitao a kako to dvije mnogo moćnije, veće i razvijenije države poput Švedske i Finske koje su iskazale želju budu dio NATO, još uvijek nijesu prošle tu proceduru, još uvijek nijesu dobile saglasnost svih članica NATO-a da one postanu članice, a Crna Gora je dobila.

Legitimišem sa i time što smo danas u predvorju Evropske unije, i to je moja legitimacija. Ostao je završni korak ka članstvu u Evropskoj uniji, rekao sam vam kad ćemo i to ispuniti”, poručio je Đukanović.

ŠUTO POŠA’ - ŠUTO DOŠA’

Predsjednik je ukazao da se u ovoj, kako je opisao, opštoj papazjaniji tokom predizborne kampanje može čuti i pročitati svašta.

“Tako čitam izjave jednog od mojih protivkandidata mlađanoga do-lidera pokreta Evropa sad koji kaže da Đukanović šeta Crnom Gorom punih džepova i praznih obećanja. Imao sam potrebu da večeras podijelim ovo podsjećanje sa vama prosto da bismo se svi zajedno zapitali da li su moja obećanja prazna ili ostvarena… U Staroj Crnoj Gori, čiji sam potomak je bila jedna da kažem narodna pošalica za nekog ko ostane neuspješan čitavi život. Pa kažu “šuto poša’ - šuto doša’ ”, rekao je Đukanović.

Na osnovu navedenog, on je konstatovao da može neko otići i na visoke škole, poput ovog pomenutnog njegovog protivkandidata, da može i na tim školama biti uspješan, ali da to nije pitanje škole, već pitanje lijepoga kućnoga vaspitanja.

“Ako neko ko me nikad u životu nije sreo, danas sebi daje za pravo da govori o punim ili praznim džepovima – to može samo nevaspitan čovjek”, jasan je bio Đukanović.

PREDSJEDNIČKI KANDIDATI KOJI PONOSNO ISTIČU SVOJE SNP-OVSKO PORIJEKLO, PONOSE SE ANTICRNOGORSKIM I ANTIEVROPSKIM IDEJAMA

Predsjednik se potom osvrnuo i na svoje preostale protivkandidate.

„Dakle, oni su bili na drugoj strani. Oni se danas kandiduju da budu predsjednici države, ne govorim naravno o svima, ne govori naravno o kandidatkinji SDP-a, ne govorim ni o nekim potpuno novim i mladim ljudima, govorim o lideru Demokratskog fronta i govorim o onima koji ponosno ističu svoje SNP-ovsko porijeklo, a znamo da je SNP bila politička artikulacija svih anticrnogorskih i antievropskih ideja”, kazao je Đukanović.

GRAĐANI SVOJE POVJERENJE NEĆE DATI ONIMA KOJI SU BILI PROTIV OBNOVE DRŽAVNOSTI CRNE GORE

Predsjednik je istakao da se Crna Gora emancipuje, da se homogenizuje, da prevazilazi neke istorijske podjele, jer, kako ističe, to nam je potrebno da bismo bili uspješniji.

“Dobro je da Crna Gora i tu svoju novu demokratsku kulturu pokazuje time da danas i oni koji su bili protiv Crne Gore se kandiduju da postanu predsjednici Crne Gore. Dobro je sve to, jer sam ubijeđen da građani Crne Gore neće promašiti i da neće dati svoje povjerenje onima koji su bili protiv obnove ove države. Ali naravno ne smiju se zanositi time da mi nijesmo već dovoljno dobro zreli da jako dobro možemo da razaznamo šta je patriotizam a šta je sluganstvo tuđim interesima, šta je odgovorna politika, a šta je jedan najprostiji mogući populizam i manipulacija”, rekao je predsjednik.

HOĆEMO LI PUTEM KA EVROPI ILI STRANPUTICAMA

Predsjednik je ocijenio da su ovo izbori na kojima treba da odaberemo hoćemo li nastaviti da gradimo Crnu Goru kao ozbiljnu i uređenu evropsku državu i nastaviti onim putem kojim smo se kretali do 30. avgusta 2020. godine, ili ćemo, kako je istakao, produžiti ovim stranputicama kojima se Crna Gora kreće, zahvaljujući neznavenoj i neodgovornoj vlasti tokom posljednje dvije i po godine.

“Cilj nam je, dakle, makar kao roditeljima da naša djeca nastave da žive u ovoj državi, najljepšoj na planeti. Cilj nam je da ovdje žive slobodno i bogato, bogatije nego što je to živjela naša generacija. Ne zaboravimo, mi već živimo mnogo bogatije nego generacije naših roditelja. Dakle, kontinuitet razvoja je prisutan. Samo kao roditelji moramo da uradimo sve ono što je do nas. Dakle, sada moramo da uradimo da sačuvamo državu Crnu Goru, da je sačuvamo na evropskom putu, da je sačuvamo kao stabilnu i građansku, da joj otvorimo jasan put ka vrlo dostižnom cilju – članstvu u Evropskoj uniji – kao  što sam vam i rekao – tokom mog sljedećeg predsjedničkog mandata, e onda možemo kazati da smo kao građani Crne Gore i kao roditelji ispunili svoju misiju”, kazao je Đukanović.

NASTAVITI SA IZGRADNJOM CRNE GORE KAO GRAĐANSKE DRŽAVE

U nastavku svog izlaganja predsjednik je još jednom ponovio i ukazao koja su to tri važna prioriteta koja treba da uradimo za Crnu Goru u narednom periodu.

„Prvo, moramo nepokolebljivo nastaviti da gradimo Crnu Goru kao građansku državu. Opet su oživjeli nacionalizmi na Balkanu. Opet su agresivni velikodržavni projekti bacili oko na Crnu Goru. Ako smo pomislili da su ti projekti sahranjeni u ratovima ranih devedesetih godina, varamo se. Žilave su te retrogradne ideje. Crna Gora se s njima muči makar od polovine 19. vijeka u kontinuitetu. Svako malo i u svakoj prilici ili neprilici oživljavaju se aspiracije prema državi Crnoj Gori. Dakle, i danas velikodržavni nacionalizmi misle da je Crna Gora njihovo prirodno pravo. Snaga kojom se mi odupiremo tim nacionalističkim idejama je, zapravo, građanska država”, rekao je Đukanović.

 “Volio bih da mogu sa vama podijeliti saznanje kojeg nemam, da postoji neka dobra alternativa našoj partiji u realizaciji takve politike. Vidjeli smo iz ukupnog iskustva, posebno iz ovog posljednjeg dvoipogodišnjeg iskustva u kakve rizike Crna Gora ulazi kada nema tog stamenog stožera, građanske politike i stabilnosti Crne Gore. Demokratska partija socijalista je kičma građanske Crne Gore. Kada imate jaku kičmu, onda je tu moguće dodati još mnogo korisnih primjesa koje učvršćuju stabilnost organizma. Ali ako nemate kičmu, onda nemate gdje dodavati”, konstatovao je predsjednik.

VRAĆANJE POLITICI DINAMIČNOG EKONOMSKOG RAZVOJA

Kao drugi važan prioritet predsjednik je naveo - vraćanje politici dinamičnog ekonomskog razvoja Crne Gore.

“Četrnaest godina u kojima smo mi upravljali Crnom Gorom, nakon obnove nezavisnosti do 30. avgusta 2020. godine, su bile godine u kojima je Crna Gora nosila epitet najdinamičnije ekonomije na jugoistoku Evrope. To je vrijeme u kojem smo ulagali milijardu eura u prvu dionicu auto-puta, milijardu eura u podmorski kabl prema Italiji, 800 miliona eura u Portonovi, 700 miliona eura u Porto Montenegro. To je vrijeme u kojem smo uložili 150-200 miliona u realizaciju projekata na sjeveru Crne Gore, prije svega u razvoju infrastrukture zimskih ski centara”, nabrojao je predsjednik samo neke od velikih urađenih u prethodnom periodu.

„Nije kapital jedino što vrijedno dolazi sa stranim investitorom, već su to projekti u kojima se otvara široka lepeza novog zapošljavanja. To su godine u kojima smo drastično smanjili nezaposlenost kao istorijski najteži socijalni problem Crne Gore. I u okviru nje moramo se ozbiljno pozabaviti stabilizacijom javnih finansija Crne Gore”, kazao je Đukanović.

UNAPRJEĐENJE ŽIVOTNOG STANDARDA, NA ODGOVORAN NAČIN

“Mi ovoj državi i našim građanima želimo unaprijeđeni životni standard, bolje plate, bolje penzije, bolju zdravstvenu uslugu, bolju obrazovnu uslugu jer to čini kvalitet života, ali ono što jako dobro znamo upravljajući svojim domaćinstvima ne možete trošiti više nego što imate.

Ako trošite u domaćinstvu više nego što imate, za mjesec, dva, tri ili pet doći ćete u situaciju porodičnog bankrota.  Tako je i sa državom. Mi smo nažalost sada došli do toga.

Zbog toga moramo hitno vratiti red u crnogorskom poslovnom ambijentu, moramo stvoriti uslove da ožive biznisi da bismo na tom temelju mogli da unaprjeđujemo životni standard, sve ostalo je obični populizam, sve ostalo je vrlo jeftina politička obmana”, kazao je Đukanović i dodao.

CRNA GORA U MOM SLJEDEĆEM MANDATU POSTAJE ČLANICA EU

I kao treći prioritet u narednom periodu Đukanović navodi taj da u sljedećih pet godina njegovog mandata Crna Gora postaje članica Evropske unije.

“Kažem vam to sa apsolutnom odgovornošću. Ne treba nam duže od dvije i po do tri godine da taj posao završimo, da uklonimo onu tablu sa graničnog prelaza na Debelom brijegu i da postanemo sastavni dio EU”, rekao je Đukanović.

Đukanović je još jednom potvrdio da nema nikakvu dilemu da će 19. marta ove godine na predsjedničkim izborima pobijediti sve svoje protivkandidate.

“Zato što nam odmah nakon toga trebaju parlamentarni izbori na kojim će ova zemlja dobiti odgovornog domaćina kuće, na kojim će ova zemlja dobiti kompetentnu i nacionalno odgovornu vladu. Tek tada možemo kazati da smo završili posao, tek tada vraćamo Crnu Goru u stanje političke normalnosti, jer ovo što živimo u zadnje dvije i po godine ipak nije normalno. Odgovorna i kompetentna vlada nam treba da bismo završili ovaj posao koji sam naznačio pominjući vam ova tri priroteta”, istakao je on.

OVO NIJE BITKA SAMO JEDNOG ČOVJEKA, VEĆ SVIH NAS

“Ovu bitku protiv pomahnitaloga velikodržavnoga nacionalizma, protiv klerikalizma, protiv stranih uticaja – anticrnogorskih i antievropskih, ne može dobiti nijedan pojedinac. Ja sam stao na crtu i idem ka toj pobjedi i u nju sam ubijeđen. Ali sam stao na crtu oslanjajući se na vas i oslanjajući se na ljude poput vas širom Crne Gore”, rekao je Đukanović i dodao.

„Dobra vijest je da nije puno vremena do izbora. Dakle, tu je pred nama deset – dvanaest dana u kojima treba da pregnemo, u kojima treba da zaboravimo na druge preokupacije, u kojima treba da uradimo ono što je u interesu naše državne kuće i našega potomstva. Dobro treba da se svi zamislimo i da zamislimo sve one sa kojima razgovaramo ovih dana. Hoćemo li moći mirno zaspati 20. marta, ako ne uradimo ono što je do nas do 19. marta“, zaključio je predsjednik DPS Milo Đukanović.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

BeLveder

Da su sve optužbe Vučićevih biza širom CG i Balkana, na račun G-na Đukanovića, laži, manipulacije i populizam, najbolje svjedoče činjenice da se za gotovo tri godine nije pojavila PLAVA SPORTSKA TORBA iz Londona, niti ijedan dokaz o nezakonitom obavljanju predsjedničkog mandata!

nikšić

Ono što je bila i što joj je bio cilj nacional socijalističke radničke partije 1920 u Njemačkoj..jedan narod jedno carstvo jedan vođa to je danas u CG tkz socijalistička partija cg kao i njena demokratska podružnca “mir je naša nacijija”…sve u koordinaciji nacističke ideologije Moskve i Bgd