12 °

max 24 ° / min 12 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 12°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izborni dan protekao mirno, zabilježene manje nepravilnosti: Slomljena kutija u BP, slikali listiće, nepotpuni birački odbori...

Predsjednički izbori 2023

Comments 2
Nepravilnosti na biračkim mjestima

Izborni dan protekao mirno, zabilježene manje nepravilnosti: Slomljena kutija u BP, slikali listiće, nepotpuni birački odbori...

Autor: Antena M

  • Viber

Na portalu Antena M mogli ste pratiti uživo i izvještavanje o nepravilnostima u drugom krugu predsjedničkih izbora.

19:15 CEMI:  U HN član biračkog odbora provjeravao birački spisak i nepoznatim osobama javljao da li su birači izašli na glasanje

Kako je saopšteno iz CEMI-ja na glasačkom mjestu 44 u Bijelom Polju glasačka kutija je slomljena, a glasanje će biti produženo do 21h.

U Ulcinju birač preko video poziva, vidno vadeći telefon, vršio glasanje, a birački odbor nije proglasio lisitć nevažećim.

U HN zabilježeno kršnje tajnosti glasanja, član biračkog odbora provjeravao birački spisak i nepoznatim osobama javljao da li su birači izašli na glasanje.

19:02 DIK: Bez većih nepravilnosti

Predsjednik državne izbore komisije Nikola Mugoša kazao je da Državna izborna komisija nije dobila nijedan prigovor niti su zabilježene veće nepravilnosti.

18:10 CDT: Izborni dan protiče mirno

Kako su saopštili iz CDT-a izborni dan protiče mirno, a zabilježen je manji broj nepravilnosti.

Na dva biračka mjesta u BP odobren je veći broj zahtjeva za glasanje putem pisma a da prethodno nijesu bili potpisani od birača.

Kako su saopštili zabilježene su i nepravilnosti u vidu neprisustva članova biračkih odbora.

Na nekoliko mjesta, tačnije pet, zabilježeno je kršenje tajnosti glasanja kroz fotografisanje listića, a listići su poništavani.

Sporadično su zabilježene nepravilnosti u vidu glasnog izgovaranja imena birača od biračkog odbora. 

Zabilježeno je i plasiranje dezinformacija uglavnom preko marginalnih portala iz Srbije Nacionalist i Naša borba.

Nacionalist je kako kažu objavljivao privatne brojeve telefona i tragetirao političke i javne ličnsoti iz Crne Gore.

Biračko mjesto br 44 u Bijelom Polju - zabilježeno uništavanje biračke kutije, koja je zamijenjena a glasanje na tom mjestu će biti produženo do 21 h.

18:05 CEMI: Pristižu prijave nepravilnosti

U kontinuitetu nam pristužu prijave nepravilnosti koje se odnose na nekompletan sastav članova biračkih odbora, fotografisanje glasačkih listića i glasno saopštavanje imena i prezimena birača od strane članova BO. 

17:50 CEMI: Prijavljena nam je kupovina glasova 

Iz više izvora CeMI-ju je, kako su naveli, prijavljena pojava kupovine glasova u prostorijama hotela u Rožajama - Suho Polje, od strane predstavnika jedne političke partije. 

17: 35 CEMI: Slomljena glasačka kutija u Bijelom Polju, nakon što je pristigla nova glasanje nastavljeno i biće produženo

Bijelo Polje, BM 44: prijavljeno je i potvrđeno da je glasačka kutija slomljena, usljed čega je glasanje na ovom BM prekinuto.

Nakon sat vremena je pristigla nova biračka kutija, pa je OIK jednoglasno odlučio da se glasanje nastavi i da će biti produženo za sat vremena, koliko je bilo u prekidu. 

Predsjednički izbori 2023

Pućurica: Nervozni aktivisti lome izborne kutije u Bijelom Polju

02.04.2023. 17:23

16:47 CEMI objavio nove nepravilnosti

Dom kulture - Ulcinj, BM 4: član BO već duži vremenski period nije prisutan, kao ni njegov zamjenik. Shodno članu 72 ZIOPa, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na BM moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici. 

Podgorica, OŠ "Radojica Perovic", BM 4B: Lice sa invaliditetom, koje je vozilom OSI u dva navrata, u 8:00 i u 15:00 časova, pokušalo da dođe do BM nije bilo u mogućnosti da mu priđe, zbog činjenice da je kapija bila zaključana.

"Na blagovremeni zahtjev upućen biračkom odboru da se tom licu omogući pristup, nije reagovano do ovog trenutka", saopšteno je iz CEMI-ja. 

16:13 CEMI: Jedan od članova biračkog odbora konzumira alkohol 

Crnogorskog bataljona 2 - Podgorica, BM 21: prijavljeno je da jedan od članova BO konzumira alkohol na biračkom mjestu i javno naglašava za koga treba da se glasa.

"Ovakvo ponašanje u suprotnosti je sa tačkom 3.2 Pravila o radu biračkih odbora koja propisuje da su predsjednik i članovi biračkog odbora i lica koja prate rad organa za sprovođenje izbora dužni da poštuju red na biračkom mjestu i da ne ometaju rad na biračkom mjestu", saopšteno je iz CEMI-ja. 

15:15 CDT: U Bijelom Polju 24 zahtjeva putem pisma popunjeni na biračkom mjestu

Kako iz ove organizacije poručuju, svi voi zahtjevi prihvaćeni su od viračkih odbora. Na BM 54 u Bijelom Polju  jedna biračica je fotografisala birački listić koji je BO poništio.

U Tuzima, na BM 23 40 minuta je prostorija bila bez struje, zbog čega se pribjeglo vizuelnoj identifikaciji bez elektronske. 

Na BM 59 u Pljevljima član biračkog odbora koristio je mobilni telefon, što, kako kažu, nije dozvoljeno po izbornim pravilima. 

13:15 Uprava policije tvrdi da izborni dan protiče mirno

"Sa aspekta bezbjednosti, izborni dan protiče mirno", saopštili su na zvaničnom Tviter nalogu Uprave policije. 

13:08 CEMI: Prijavljeno fotografisanje glasačkog listića

BM 4 Radojica Perović, Podgorica: Prijavljeno fotografisanje glasačkog listića.

Članovi BO intervenisali i spriječili lice da glasa, nakon čega je isto lice pred svima pocijepalo svoj listić i napustilo biralište.

13:06 CEMI: Uređaj za elektronsku identifikaciju birača nije u funkciji 

BM 24-C, Podgorica: Uređaja za elektronsku identifikaciju birača nije u funkciji i ne očitava lične karte. 

12:46 Tuzi: Građanka tvrdi da član BO daje novac

Tuzi, BM 17: građanka prijavljuje da član BO pojedincima daje novac, odnosno građanima koji dolaze na glasanje. U prijavi se potvrđuju tri, uz navođenje da postoje saznanja o još nekoliko identičnih slučajeva, javlja CEMI. 

12:27 Okrnjen birački odbor

Stari Aerodrom - PG, BM 78-D: na BM nisu prisutni svi članovi BO - nedostaje jedan član. Shodno članu 72 ZIOPa, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici, javlja CEMI.

12:21 CDT - presjek nepravilnosti

Na biračkom mjestu broj 69-B OŠ “Vuk Karadžić” u Podgorici greškom jednog od članova biračkog odbora, biraču su data dva glasačka listića. Birač je popunio oba listića, a popust je primijećen tokom odvajanja kontrolnog kupona. Jedan od dva glasačka listića je proglašen nevažećim. 

Na biračkom mjestu broj 3 Radmance, u Petnjici, zabilježen je jedan slučaj povrede tajnosti glasanja, tako što je birač je nakon ubacivanja glasačkog listića na glas izgovorio za koga je glasao. Glasački listić nije poništen. 

Na biračkom mjestu broj 23 OŠ Vuksan Lekić nestalo je struje u 11:30. Kako je onemogućena elektronska identifikacija birača, birački odbor je nastavio glasanje po sistemu vizuelne identifikacije, što je u skladu sa zakonom. 

Na biračkom mjestu broj 21 Trešnjevo u Andrijevici od otvaranja biračkog mjesta nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora.  

12:03 Na glasanje došao sa obilježjem političke partije

Masline - Podgorica, BM 38: Birač je došao na glasanje sa obilježjem političke partije. Čl. 69 st. 5 #ZIOP -a propisuje da je na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta zabranjeno isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača. Birački odbor je ispravno postupio udaljivši ovo lice sa biračkog mjesta.

11:32 CDT - presjek nepravilnosti na biračkim mjestima

Na biračkom mjestu broj 25 u OŠ “Vladimir Nazor” u Podgorici, došlo je do incidenta nakon opravdanog poništavanja dva glasačka listića zbog povrede tajnosti glasanja. U incidentu je oštećen pečat na glasačkoj kutiji, nakon čega je pozvana i policija. Glasačka kutija je ponovo zapečaćena, i glasanje je nastavljeno.  

Na biračkom mjestu broj 49 OŠ Miločani u Nikšiću, na licu mjesta se popunjavaju zahtjevi za glasanje putem pisma, što je suprotno zakonu. Zahtjev za glasanje putem pisma moraju biti potpisani od strane birača. 

Na biračkim mjestima 39B JPU “Đina Vrbica”  i BM 82-A OŠ “Marko Miljanov” zabilježen je po jedan slučaj da je birač fotografisao glasački listić. U oba slučaja su birački odbori reagovali ispravno i poništili listiće. 

Na biračkim mjestima broj 37 OŠ u Strahovom Dolu u Pljevljima i biračkom mjestu broj 106-D Dom omladine Donja Gorica u Podgorici, od početka glasanja nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora. Zakonom je propisano da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici 

Na biračkim mjestima u mjesnoj zajednici Zagorič (21 A, Bi C) u Podgorici nije vidno istaknuta zastava Crne Gore, što je suprotno pravilima o uređenju biračkih mjesta. 

10:49 Naglas izgovaranje imena

Bijelo Polje, BM 28: Član biračkog odbora naglas izgovara ime i prezime birača i redni broj na biračkom spisku, javlja CEMI.

10:34 Nepravilnost i na Svetom Stefanu

Sveti Stefan - Budva, BM 3: umjesto glasača, glasački listić u kutiju ubacio je član BO, što je suprotno Pravilima o radu biračkih odbora - tačka 2.8, koja propisuje da birač sam stavlja glasački listić u odgovarajuću glasačku kutiju, javlja CEMI.

10:17 Ograničen pristup za CEMI 

Bar, BM 6: Predsjednica biračkog mjesta ograničava pristup informacijama o procesu glasanja posmatraču CeMI-ja.

10:05 Nepravilnost sa bijelim papirom

Studentski dom, PG BM B3: građanka prijavljuje, da kad je dala ličnu kartu, član BO prepisao njene podatke na poseban bijeli papir, A4 formata, koji je sklonio i ostavio sa strane, javlja CEMI.

09:41 Slikao glasački listić

Bar, BM 66: birač slikao glasački listić, što je primjećeno od strane BO koji je pravilno postupio i ovaj listić učinio nevažećim, javlja CEMI.

Dom kulture Ul, BM 4: Biračko mjesto ne posjeduje adekvatan prilaz za osobe sa invaliditetom, podaci su CEMI-ja.

09:23 CDT utvrdio nepravilnosti

Prilikom otvaranja, na nekoliko biračkih mjesta (BM broj 12 u Zeti, BM broj 30 II-A u Danilovgradu i BM broj 43 u Pljevljima) je uočeno da nedostaju jedan ili dva glasačka listića, što je konstatovano u zapisnicima, odnosno obaviještene su OIK. 

Takođe, na biračkom mjestu broj 43 Glibaći u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora. Podsjećamo da je zakonom propisano da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici. 

08:42 Bar: Fotografisao tablice automobila ispred biračkog mjesta

Čeluga, OŠ Meksiko - Bar: NN lice fotografisalo je tablice automobila ispred biračkog mjesta, nakon toga isto lice postavljalo pitanja posmatračima ko je do tog trenutka glasao, nakon ove situacije, pomenuto lice je napustilo biračko mjesto, javlja CEMI.

08:38  Incident u Podgorici: Birač nasrnuo na članove biračkog odbora, reagovala i policija

Podgorica, BM 25A: birač koristio telefon na BM slikajući glasački listić, a što je povreda odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

Nakon upozorenja Biračkog odbora, birač je nasrnuo na članove BO i otvorio glasačku kutiju. Policija je izašla na biračko mjesto, javlja CEMI.

08:08 Bilbord Đukanovića u blizini glasačkog mjesta

Bulevar Sv. Petra Cetinjskog 17 - Podgorica, BM 14: Na 30 m od BM nalazi se bilbord sa reklamom za kandidata Mila Đukanovića, javlja CEMI.

07:59 Neprilagođen prilaz za osobe sa invaliditetom

Vukovci - Zeta, BM 25: biračko mjesto nije prilagodđeno za prilaz licima sa invaliditetom, javlja CEMI.

07:47 Prijavite nepravilnosti

07:43 Član biračkog odbora koristi telefon

Vukovci - Zeta, BM 25: član biračkog odbora koristi telefon, što je suprotno članu 71a #ZIOP-a kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikacju u prostoriji za glasanje, javlja CEMI.

07:34 Bilbord Milatovića blizu biračkog mjesta

Podgorica - bulevar Sv. Petra Cetinjskog, BM 14: na 30 metara od biračkog mjesta nalazi se bilbord na kojem je reklama za kandidata Jakova Milatovića, javlja CEMI.

ZIOP zabranjuje isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta.

07:33 Naglas izgovoreno ime

Nikšić - MZ Dragova luka, BM 17: član biračkog odbora naglas izgovara ime i prezime birača od samog početka glasanja, javlja CEMI.

Shodno članu 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika (ZIOP), članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora zabranjeno je da, u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopšti ime i prezime birača, kao i njegov redni broj na biračkom spisku.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Dijaspora

Na ovim izborima uz Milatoviva,Mandica,Abazovica mijesa se i Adjic i novi upravnik policije, sve ovo ima veze sa hitnim micanjem glavnog polivije a sutra dan postavljne drugoga. Ali necete uspet i vama kraj dolazi najdalje do 11 Juna.

Legenda

Od jutarnjih sati Srpske sluge čine sve kako bi napravili probleme đe Milo lagano dobija,ovo što rade iz UPolicije je diverzija na Predsjedničke izbore od kraja 1 izbora je počelo