26 °

max 30 ° / min 22 °

Ponedjeljak

13.07.

30° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 17°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

31° / 21°

Subota

18.07.

28° / 21°

Nedjelja

19.07.

30° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da li ste znali: Neki od najpoznatijih brendova greškom dobili ime

Razonoda

Comments 0

Izvor: B92

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Da li ste znali: Neki od najpoznatijih brendova greškom dobili ime

Kreativnost i jednostavnost nekih od najuspješnijih brendova ono su što ih čini prepoznatljivim. Međutim, načini na koji su neki dobili ime su zanimljiviji nego što se misli.

Google - greška u pisanju

Svi znamo za najveći i možemo slobodno reći i najuticajniji pretraživač na svijetu. Ali kako je "Google" dobio ime?

Kada su bili na prvoj godini studija na Univerzitetu Stenford, Leri Pejdž i Sergej Brin već su imali ime za svoju potencijalnu firmu. To ime bilo je "Googol" zbog broja "gugol" koji označava broj.

Ali, Pejdž je pogrešno napisao taj broj i umjesto "googol", napisao je "google". Ostalo je, kako kažu, istorija.

IKEA - skandinavska enigma

Osnovana 1943. kada je njen osnivač imao samo 17 godina, IKEA se razvila iz firme koja prodaje sve tipove predmeta u jednu od najpoznatijih firmi na svijetu.

Međutim, oni koji ne pričaju švedski uvijek su se pitali šta IKEA tačno znači na tom jeziku.

Ime je akronim prva dva slova imena osnivača Ingvara Kamprada, farme gdje je odrastao: Elmtaryd i grada na jugu Švedske gdje se farma nalazila: Agunnaryd.

Pepsi - piće za probavu

Kao i većina sličnih pića, Pepsi se prvobitno prodavao kao lijek za probavne tegobe. Međutim, piće je bilo toliko popularno da je doktor koji ga je pripremio odlučio da promijeni ime iz "Bradovo piće" u "Pepsi-Cola".

Danas je to jedno od najpoznatijih pića na svijetu.

McDonald's - osnivači brze hrane

Preduzetnik Rej Kros zaslužan je za širenje i samu franšizu, ali ime dolazi od prezimena osnivača "brze hrane" - Morisa i Ričarda Mekdonalda.

Prvi McDonald's restoran otvoren je 1948, a na meniju je bilo samo nekoliko jela. Braća Mekdonald su, međutim, ubrzo standardizovala proces pripreme i prodaje hrane koji je bio jako uspješan i koji im je omogućio da svoje menije prodaju po nižim cijenama.

Uskoro su i arhitekturu restorana prilagodili toj standardizaciji, što je razlog za slavne zlatne lukove koje krase njihove restorane.

Zara - kada inspiracija dolazi iz filma

Kada je Amancio Ortega razmišljao kako da nazove svoju firmu, prvobitno je razmišljao da franšizi da ime "Zorba," po liku iz filma "Grk Zorba," budući da je bio veliki obožavatelj filmova Antonija Kvina.

Međutim, kratko prije otvaranja prve radnje, shvatio je da se nalazi pored kafića sa istim imenom. Zato je Ortega uzeo znak na kojem je pisalo ime radnje, dodao slovo "a" i zamijenio slovo "b", piše portal Brightside.

Lidl - prema bivšem poslovnom partneru

Lidl je dobio naziv tako što je osnivač Švarc (Schwarz) kupio prava da kompanija nosi naziv prema njegovom bivšem poslovnom partneru koji se prezivao Lidl. Njegovo prezime, inače, znači "crno".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR