30 °

max 40 ° / min 25 °

Srijeda

28.07.

40° / 25°

Četvrtak

29.07.

40° / 26°

Petak

30.07.

39° / 25°

Subota

31.07.

39° / 23°

Nedjelja

01.08.

40° / 24°

Ponedjeljak

02.08.

36° / 23°

Utorak

03.08.

36° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čemu će služiti crna kutija koju će morati imati svi novi automobili u EU?

Izvor: Ilustracija/Screenshot

Auto

Comments 0

Čemu će služiti crna kutija koju će morati imati svi novi automobili u EU?

Izvor: Nezavisne

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Oo 2022. crne kutije biće obavezne u putničkim autima u EU i moraće je imati svi novi modeli vozila, a od 2024. svi novoregistrovani automobili.

Voditelj laboratorije i sekretar Zavoda za prometno-tehnička vještačenja na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu Željko Šarić objašnjava za Večernji list da je službeni naziv pandana avionske crne kutije u automobilima Event Data Recorder, a na našem jeziku službeno se zove uređaj za snimanje podataka o događaju.

Čemu služi?

Automobilska crna kutija služi za snimanje i analizu podataka kad se dogodi saobraćajna nesreća. 

Uređaj se nalazi u modulu vazdušnog jastuka, u njegovoj računarskoj jedinici i stalno prati kretanje vozila. 

Kad registruje sudar, uređaj u tom trenutku zamrzne podatke pet sekundi prije sudara i sačuva ih, odnosno snimi sam događaj i njegovo trajanje te podatke neposredno nakon sudara. 

Ukupno će automobilska crna kutija, prema predviđenoj EU regulativi, prikupljati 41 podatak, a pri tome zbog zaštite ličnih podataka neće biti snimani mjesto i vrijeme nesreće te podaci o vlasniku vozila, odnosno vozaču.

Snimač će, na primjer, bilježiti brzinu vozila pet sekundi prije sudara, je li i kad je stisnuta kočnica, koji je bio stepen okretanja volana, jesu li vozač ili suvozač bili vezani, jesu li se aktivirali vazdušni jastuci, je li neka od kontrolnih lampica svijetlila i ukazivala na neku neispravnost na vozilu…

Podacima iz automobilske crne kutije može se pristupiti samo preko posebno sertifikovanog uređaja.

U SAD je već obavezna

Crna kutija u svim novim automobilima obavezna je u SAD još od 2014. dok u EU još ne postoji zakonska regulativa u vezi tih uređaja. 

U 2019. izašla je uredba EU koja nalaže da se crne kutije moraju ugraditi u sva nova lična vozila od 2022, odnosno od 2024. u novoregistrovana. 

Jedina ovlaštena kompanija za izradu uređaja pomoću kojih se izvlače podaci iz crnih kutija je Bosch koji je za to još 2003. potpisao ugovore s proizvođačima vozila. Šarić ističe da će do 2022. biti potrebno regulisati ko ima pravo pristupa tim podacima, pod kojim uslovima i u kojim slučajevima.

 "Pomoću crne kutije biće moguće pratiti kretanje vozila pet sekundi prije sudara, no taj uređaj neće zamijeniti vještake jer je potrebno dovesti u korelaciju taj trag s drugim tragovima, poput oštećenja na vozilu. Crna kutija je stoga nova vrsta traga koji će dodatno pojačati relevantnost vještačenja i olakšati posao sudovima.

Biće lakše utvrditi ko je kriv i u kojim okolnostima je ta osoba skrivila prometnu nesreću", objašnjava Šarić za Večernji list i dodaje da su iskustva SAD i Njemačke pokazala da vozači koji znaju da im se u vozilu nalazi crna kutija opreznije voze. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR