14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preporuke za bezbjednu vožnju automobila tokom visokih temperatura

Izvor: EPA, Ilustracija

Auto

Comments 0

Preporuke za bezbjednu vožnju automobila tokom visokih temperatura

Autor: Antena M

  • Viber

Sеzоnа gоdišnjih оdmоrа pоvеćаvа brој učеsnikа u sаоbrаćајu i mоgućnоst vеćеg brоја sаоbrаćајnih nеzgоdа. Stаtistika pоkаzuјe dа sе nајvеći brој sаоbrаćајnih nеzgоdа dеšаvа ljеti i tо nајčеšćе u јulu, аvgustu i sеptеmbru.

Pridržavajte se preporuka za vožnju u ljetnjim uslovima:

1. Ne ulazite u automobil koji je stajao na suncu, obavezno otvorite sva vrata i prozore, uključujući i prtljažnik. Tako ćete provjetriti i za neki stepen rashladiti vazduh u automobilu.

2. Upotreba klima uređaja treba da omogući da unutrašnja temperatura bude niža 5 do 7 stepeni od spoljašnje.

3. Pravite pauze tokom vožnje. U toku vožnje po visokim temperaturama i putovanjem na dužim relacijama potrebno je da se prave pauze u vožnji na svaka 2 sata po 15 minuta. Provjetravanje vozila, unos dovoljne količine tečnosti i lagano istezanje otkloniće prve znake umora koji se obično javljaju nakon drugog sata vožnje.

4. Velike vrućine predstavljaju rizik po bezbjednu vožnju, jer mnogo brže dovode do umora i iscrpljenosti. Umor je uzročnik svake treće saobraćajne nezgode na putevima, a neminovan je pratilac dugih vožnji, naročito u noćnim i nepovoljnim klimatskim uslovima, poput velikih vrućina. Kako biste spriječili ili odložili nastanak umora u toku vožnje, prije putovanja se dobro naspavajte i odmorite.

5. Na put nemojte kretati ukoliko ste konzumirali alkohol ili druge psihoaktivne supstance, uključujući i lijekove za koje je naznačeno u uputstvu da mogu da utiču na sposobnost upravljanja motornim vozilima.

6. Vežite se – upotreba sigurnosnog pojasa je obavezna za svakog putnika u vozilu bilo da je u pitanju vozač, suvozač ili putnik na zadnjem sjedištu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, upotreba sigurnosnih pojaseva za vozače i putnike na prednjim sjedištima smanjuje rizik od smrtnog ishoda gotovo 50 odsto, dok za putnike na zadnjim sjedištima taj procenat u pojedinim djelovima svijeta iznosi i do 75 odsto.

7. Vodite računa o bezbjednosti djece u vozilu – djeca najčešće stradaju kao putnici u vozilima, a jedan od razloga je nekorišćenje ili nepravilno korišćenje auto sjedišta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije auto-sjedišta umanjuju rizik stradanja odojčadi za oko 70 odsto, a kod djece uzrasta 1–4 godine za 54 odsto. Kod djece uzrasta 4–7 godina pomoćna sedišta umanjuju rizik teških povreda za 59 odsto.

8. Nikada djecu ne ostavljajte u parkiranom vozilu na suncu. Čak i sa otvorenim prozorima, ako je napolju 25°C, temperatura u autu se za 10 minuta može popeti na 40°C, a ako je napolju 35°C, temperatura u autu dostiže i 50. podeljak.

Djeca su osjetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrijati tri do pet puta brže nego odrasle osobe. U slučaju pregrijavanja kod djece, može doći do toplotnog udara koji može imati fatalne posljedice. Prepoznajte simptome pregrijavanja djece na vrijeme.

9. Vodite računa i ako prevozite kućnog ljubimca – ako se vozi pas na zadnjem sjedištu potrebno ga je vezati posebno dizajniranim pojasevima za pse, dok mali kućni ljubimci imaju posebne putne kutije. Nikada ih ne ostavljajte u parkiranom automobilu na suncu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR