10 °

max 23 ° / min 10 °

Nedjelja

28.04.

23° / 10°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 13°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stručnjaci i frizeri savjetuju: Koliko često moramo četkati kosu

Izvor: Foto:Magazin zdravo

Dom i porodica

Comments 0

Stručnjaci i frizeri savjetuju: Koliko često moramo četkati kosu

Izvor: radiosarajevo

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Možda ste čuli za mit da će vaša kosa biti zdrava i sjajna ako kroz nju svaki dan prođete četkom sto puta. Međutim, mitovi su jedno, a stvarnost nešto potpuno drugo.

Stručnjaci i frizeri kažu da je ravnu kosu potrebno raščešljati kod pranja, dok je regenerator na njoj, te prije i za vrijeme sušenja.

Ravnu kosu koja se mrsi, treba raščešljati pod regeneratorom i to češljem širih zubaca, a prije i za vrijeme sušenja dobro ju je četkati četkom.

Četke mogu biti od prirodne dlake, s drvenim zubcima, plastične, gumene.

Kada je u pitanju talasasta i kovrdžava kosa, nju se, treba češljati mokru pod regeneratorom. Takva suva kosa ne smije se češljati kako bi se zadržale kovrče i talasi.

Kovrdžavu kosu češljati isključivo češljem sa širokim zubcima.

O tome što je stvarna istina kada je u pitanju četkanje odnosno češljanje kose progovorio je i britanski frizer Sem Burnet, koji kaže da u stvarnosti četkanje kose ponekad može učiniti više štete nego koristi, posebno ako koristite pogrešnu četku ili imate kovrdžavu kosu.

Previše četkanja kose može dovesti do oštećenja i zato kosu trebate četkajte samo onoliko koliko je potrebno da bude glatka i nezamršena.

Ženama s kovrdžavom kosom Sem takođe preporučuje da je ne četkaju jer vlasi na taj način razdvajaju i umjesto lijepih, prirodnih kovrdži rezultat je često naduvana kosa.

Takođe, ne postoji dokaz da će četkanje vašu kosu učiniti snažnijom i gušćom. Prednosti četkanja zapravo uopšte nisu povezane s rastom kose, što ima smisla jer zapravo četkate nešto što više nije "živo", odnosno otpale vlasi.

Međutim, četkanje kose nije potpuno beskorisno. Izvrsno je za uklanjanje vlasi koje bi svakako otpale u sklopu prirodnog ciklusa rasta kose. Osim toga, korisno je za raspetljavanje manjih čvorića prije nego što se pretvore u veće i dovedu do oštećenja i lomova.

Korištenje četki od prirodnih vlakana pomaže prirodnim uljima da odrade svoj posao kroz kosu i održe je zdravom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR