25 °

max 25 ° / min 17 °

Ponedjeljak

25.05.

25° / 17°

Utorak

26.05.

22° / 13°

Srijeda

27.05.

24° / 11°

Četvrtak

28.05.

25° / 14°

Petak

29.05.

22° / 14°

Subota

30.05.

22° / 14°

Nedjelja

31.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikad ne biste pomislili: Ove navike mogu da oštete vaše zube

Izvor: Foto: Wikipedia

Dom i porodica

Comments 0

Izvor: Daily mail/N1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Nikad ne biste pomislili: Ove navike mogu da oštete vaše zube

Pored šećera i ostataka hrane na površini zuba i u međuzubnom prostoru kojima se hrane bakterije koje oštećuju zube, uzročnici oštećenja mogu da budu i svakodnevne navike, upozorava stomatolog dr Tarik Idres sa "Carisbrook Dental clinic" u Mančesteru.

Za mnoge od ovih navika ne biste nikada pomislili da mogu da izazovu ozbiljna oštećenja zuba, od stvaranja pukotina na zubnoj gleđi, do pucanja zuba uzdužno i poprečno, do povreda desni i situacija zbog kojih možete ostati bez zuba.

Led

Grickanje leda iz raznih napitaka može prouzrokovati pucanje zuba. Takođe, može doći do stvaranja mikro pukotina na zubnoj gleđi, što vremenom dovodi do ozbiljnih stomatoloških problema.

Vino

Mućkanje vina u ustima je još jedan od uzročnika oštećenja zuba. Vino stvara kisjelinu koja nagriza zubnu glađ, imajte u vidu da je bijelo vino opasnije od crnog. 

Stručnjaci za vina kažu kako je dobro promućkati prvi gutljaj vina po ustima kako bi se osjetila prava aroma, ali ukoliko želite zdrave zube, potrudite se da to izbjegavate.

Suvo voće

Ukoliko ste ljubitelji suvog grožđa, šljiva, ananasa, brusnica i ostalog suvog voća, ne treba zaboraviti da ono sadrži dosta kisjelina i pored toga je ljepljivo i samim tim štetno za zube.

Neophodno je ukloniti ostatke suvog voća nakon konzumiranja, kako bi se šteta smanjila.

Topla voda i limun

Mnogi svakodnevno praktikuju konzumiranje tople vode sa limunom zbog čišćenja organizma i vitke linije, ali kada su zubi u pitanju, to je prilično loša ideja. Ova kombinacija stvara grubu eroziju na zubima i svakako je treba izbjegavati, piše Dejli mejl.

Čaj i kafa

Čaj i kafa su poznati uzročnici stvaranja mrlja na zubima, pa i njihove potpune promjene boje, s tim da čaj ima mnogo veći uticaj od kafe.

Kofein stvara suvoću usta čineći zube podložnijim kvarenju. Čak i bijela kafa utiče na promjenu boje zuba, ali zbog manje koncentracije kafe ima slabiji efekat.

Inače, kafa zube boji površno tako što djeluje samo na biofilm, tanak sloj bakterija koji prekriva zube i desni, ali ne prodire kroz samu gleđ.

Izbor četkice

Pranje tvrdom četkicom ne samo da neće bolje oprati zube, već će oštetiti zubnu gleđ i povrijediti desni, koji su "kuća zuba", dovesti do krvarenja, i njihovog povlačenja, što dalje dovodi do preosjetljivosti zuba.

Za pranje zuba koristi se veoma mekana četkica sa što više čekinja.

Vrijeme pranja zuba

Zube ne bi trebalo prati odmah nakon jela, jer tako omogućavata baktrijama lakši prodor. Ipak je bolje sačekati bar 30 minuta do sat vremena, kako biste izbjegli oštećenja, piše Dejli mejl.

Jednako je važno da tečnost za ispiranje ne koristite odmah nakon pranja zuba, već bi trebalo sačekati pet minuta, pa tek onda isprati usta.

Korišćenje zuba kao alat

Sigurno ste bar jednom presjekli konac zubima, umjesto makazama, otvarali lak za nokte, flašu i slične stvari. To dovodi do mikro pukotina, a često i do preloma zuba. Mnogo je bolje da koristite sredstva koja su za to namijenjena, kao što su makaze ili otvarač za flaše.

Važno je da znate da svoje zube čuvate, da bi vam što duže trajali i da nijedna zubna nadoknada ne može da ima čvrstinu prirodnog zuba, ona može da bude samo zamjena.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR