5 °

max 12 ° / min 4 °

Ponedjeljak

08.03.

12° / 4°

Utorak

09.03.

12° / 7°

Srijeda

10.03.

12° / 3°

Četvrtak

11.03.

14° / 0°

Petak

12.03.

15° / 4°

Subota

13.03.

16° / 7°

Nedjelja

14.03.

17° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako zaštititi drvenu stolariju

Dom i porodica

Comments 0

Izvor: prozorivrata.com

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Kako zaštititi drvenu stolariju

Drvene površine se moraju bojiti ili štititi premazima jer ih vremenske prilike oštećuju, drvo stari pod dejstvom sunčeve svjetlosti, površina patinira i postaje siva, a prljavština sve lakše prodire u dubinu. Atmosferska vlaga i padavine čine da drvo bubri, a da se onda prilikom sušenja znatno skuplja. 

Ove promjene sadržaja vlage u drvetu dovode do tenzije koja može izazvati pucanje samog drveta. Buđ, sivkaste mrlje i gljivice truležnice se takođe javljaju usljed visoke vlage. Truležnice, jasno, izazivaju truljenje pa drvo vremenom postaje beskorisno, a buđ i sivkaste mrlje su više estetski problem.

Ovo je možda i idealna prilika da umjesto postojeće boje, stavite novu i osvježite svoju stolariju. Možda vam nove boje donesu novi pogled na svijet. Kad birate boju, vodite računa o tome da na velikim površinama boje izgledaju svjetlije i da zavise od udaljenosti sa koje ih posmatrate. 

U zgradama treba voditi računa o uklapanju u opšti izgled, da se ne bi desilo da vaši prozori jako štrče i narušavaju spoljni izgled cijele zgrade. Kada je riječ o kućama u prirodi, gledano iz daljine, tamne boje se više stapaju sa pejzažom, dok se svijetle ističu na njemu. Na otvorenim i svijetlim mjestima, boje mogu biti svjetlije, dok na tamnim obrisima šume tamnije boje obično izgledaju bolje.

Naravno, i godišnja doba, dnevna svjetlost ili vremenske prilike utiču na boju, pa gledajte da je lijepo uklopite u pejzaž.

Pored nijanse, vodite računa o sastavu postojeće boje na drvetu kako bi bila kompatibilna sa novom koju nanosite. Drvo koje namjeravate da bojite dobro pripremite, uklonite sve dotrajale djelove i staru boju koja više ne prianja, očistite od prljavštine i dobro operite, ako treba koristite sredstva za uklanjanje buđi i sivih mrlja i ostavite da se osuši.

Eksere i druge metalne djelove zaštitite antikorozivnim sredstvom prije nego što nanesete boju. Podrazumijeva se da ste prethodno obavili sve neophodne popravke.

Nakon temeljnih priprema nanesite predpremaz, a onda boju za koju ste se odlučili. Svaki proizvođač ima svoje proizvode, pa bi bilo dobro da i predpremaz i boju kupite od istog kako bi sigurno bili međusobno kompatibilni i kako biste izbjegli nepotrebne i neželjene komplikacije usljed nepodudaranja hemijskog sastava ovih proizvoda.

Iskustvo pokazuje da bi u bezbojne premaze trebalo dodati pigmente jer onda duže traju od bezbojnih.

U posljednje vrijeme se za izradu stolarije sve češće koristi i termički obrađeno drvo zbog svoje egzotične boje, ali bi i njega trebalo odgovarajuće zaštititi kako bi tu boju što duže zadržalo i kako bi se spriječilo pucanje usljed izloženosti atmosferskim prilikama. Svi ozbiljniji proizvođači boja i lakova imaju odgovarajuće programe i za ovaj tip drveta.

Nekoliko je stvari o kojima treba da vodite računa ukoliko ste se odlučili da posao oko reparacije drvenih vrata i prozora uzmete u svoje ruke i ne prepustite profesionalcima. Nakon što ste pažljivo odabrali boju, napravite plan rada, izračunajte koliko vam boje treba i kupite je u ozbiljnoj farbari. 

Provjerite boju na malom uzorku prije nego što je kupite. Obavezno koristite odgovarajući i kvalitetan alat, jer u suprotnom rezultat neće biti zadovoljavajući bez obzira na kvalitet boje.

Prilikom radova nosite odgovarajuću odjeću i zaštitnu opremu, a okolinu i djelove koje ne bojite zaštitite kako ih ne biste isprskali i uflekali bojom ili sredstvima za čišćenje. Uvjerite se da ste pripremu obavili dobro i da je površina zdrava, suva, čista i spremna za bojenje i to je najvažnije.

Čak i ako ste već koristili odabranu boju, pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu. Odvojite dovoljno vremena za bojenje stolarije, zaštita koju nanosite treba da traje godinama, pa nemojte žuriti, nanosite boju pažljivo kako sloj ne bi bio predebeo.

Provjerite da li je boja koju nanosite u dobrom stanju (ako nije dobro skladištena, vidjeće se) i da li joj je istekao rok trajanja. Kad završite dobro očistite alat, možda će vam opet zatrebati.

Ako ste zadovoljni obavljenim poslom i ako su vaša vrata i prozori sinuli novim sjajem, razmislite da li biste mogli da se pobrinete i za horizontalne drvene površine poput drvenih podnih obloga na terasi ili tremu. Tokom kiše ili poslije otapanja snijega na ovim površinama se stvaraju lokvice i kroz pukotine u drvetu voda se apsorbuje u njegovu strukturu, pa drvo „radi“ i na kraju puca. A ako vas drži radni elean, trebalo bi zaštiti i sve drvene ograde i drveni namještaj koji stoji napolju kako bi duže trajali.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR