10 °

max 13 ° / min 10 °

Utorak

13.04.

13° / 10°

Srijeda

14.04.

12° / 9°

Četvrtak

15.04.

15° / 7°

Petak

16.04.

17° / 5°

Subota

17.04.

14° / 8°

Nedjelja

18.04.

16° / 9°

Ponedjeljak

19.04.

14° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta se radi, a šta sadi u martu?

Izvor: Screenshot

Dom i porodica

Comments 0

Šta se radi, a šta sadi u martu?

Izvor: agroklub.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Mart je udarnički mjesec za radove u bašti, voćnjaku, povrtnjaku, zato je sada krajnje vrijeme da uđete u svoje bašte, da "zasučete rukave" kako biste startovali sa prvim radovima. 

Iskusni poljoprivrednici znaju šta im je raditi, ali mladi i početnici, kao i amateri koji se za kućne potrebe bave ovim poslom, često su u nedoumici šta je to što bi mogli sada da rade. 

Prije okopavanja stavite tanak sloj pregorjelog stajnjaka

Mart je idealan mjesec za pripremu zemljišta za sadnju. Možete da izašovite ili da ga okopate motikom, sve zavisi kog tipa je zemljište odnosno njegova zbijenost. Ukoliko je površina veća preporučujemo da to učinite poljoprivrednim mašinama. Prije okopavanja trebalo bi da stavite tanak sloj pregorjelog stajnjaka, onda prekopajte ili ga nakon okopavanja obogatite mineralnim đubrivom. 

Ako kojim slučajem sadite na pjeskovitom i rastresitom zemljištu bilo bi poželljno da preko njega rasporedite sloj humusa, treseta ili pregorjelog stajnjaka, pa onda da prekopavate, pošto ćete na taj način popraviti fizičku strukturu zemljišta, a ujedno ćete zemlju obogatiti i mineralnim sastojcima.

Zemljište sa krupnijim komadima kamena

Ako kojim slučajem živite u brdsko-planinskim predjelima i imate ovaj tip zemljišta, obavezno ga obogatite organskim đubrivom - pregorjelim stajnjakom ili tresetom. Veliko kamenje i komade kamenja povadite iz zemlje, zatim dodajte još humusa, a onda ga pažljivo obradite. Ako želite da imate povrće u svojoj bašti, sada je idealno da u prvoj dekadi posijete blitvu, luk, spanać, grašak, šargarepu, zelenu salatu, celer i čičoku. U drugoj dekadi odnosno u drugoj polovini ovog mjeseca trebalo bi za posijete celer ako već nijeste, rotkvice, mirođiju, peršun, paštrnjak. U trećoj dekadi idealno vrijeme je za sadnju kupusa, kelja i kelerabe.

Kako pripremiti rasadu? 

Mart je idealan mjesec za zasnivanje rasada sezonskog povrća, kao što su prokelj, brokoli, karfiol, kupus, krastavci, paradajz, paprika, lubenica, dinja i patlidžan čije se sjeme može pronaći u poljoprivrednim apotekama.

Za rasad treba da pripremite stare gajbice ili sandučiće sa mješavinom pijeska i zemlje.

Nakon što ste to uradili rasporedite seme i blago ga sabijte u zemlju. Zalivajte ga i ostavite na osunčanom i toplom mjestu dok ne proklija. 

Ukoliko nemate plastenik ili staklenik, sandučići odnosno gajbice mogu se pokriti i nekim staklenim ili plastičnim zvonom, pa čak i providnom folijom ili celofanom.

Ovo je veoma bitno, jer na taj način obezbjeđujete veću vlažnost i toplotu, radi boljeg i bržeg klijanja. Ukoliko se odlučite za alternativu, što češće provjetravajte, pošto ovakvi uslovi pogoduju razvoju patogenih organizama.

Mart je idealan za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja

Mart je takođe i idealan mjesec za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja, a posebno je pogodan za proljećnu sadnju ruža. Tokom ovog mjeseca trebalo bi da prorijedite presadite ljekovito i začinsko bilje. U ovom mjesecu se orezuje voće i žbunasto bilje koje cvjeta tokom ljeta, a neke od njih su ruže, hortenzije, perena, kao i živa ograda. 

Još nije kasno da posadite voćnjake, ali pod uslovom da zemlja nije smrznuta i previše vlažna. Oko stabala starih voćaka možete da stavite stajnjak ili kompost. Na ovaj način ćete održati veću plodnost zemlje, suzbiti korove i omogućiti duže zadržavanje vlage. Sada je dobro vrijeme da počnete sa pravljenjem komposta. Kompostiranje je savršen način za recikliranje svog biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće. Za uzvrat dobijate idealno đubrivo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR