11 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Namirnice koje treba da jedeš za doručak ako hoćeš da smršaš

Izvor: EPA, Ilustracija

Dom i porodica

Comments 0

Namirnice koje treba da jedeš za doručak ako hoćeš da smršaš

Izvor: Nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Doručak je osnova za ostatak dana, a konzumiranje pogrešne hrane na početku dana može pojačati vašu želju za nezdravim namirnicama i dovesti vas do neuspjeha prije nego što je dan i počeo.

S druge strane, dobar izbor namirnica može ugasiti želju za nezdravom hranom, držati vas sitim satima i motivisati da se i ostatak dana zdravo hranite, piše Zadovoljna.hr.

Pogledajte spisak sa 12 zdravih namirnica koje možete jesti za doručak, a koje će biti odlične saveznice u gubitku kilograma. Kada pomislite kako je zdrava ishrana dosadna i kako je sve uvijek isto, poslužite se ovom listom.

Jaja

Jaja su bogata proteinima i dokazano pojačavaju osjećaj sitosti, utiču na smanjenje unosa hrane kasnije tokom dana i povoljno utiču na gubitak kilograma.

Pšenične klice

Pšenične klice bogate su vlaknima, a istraživanja su pokazala da vlakna iz žitarica smanjuju apetit i rizik od gojenja, a održavaju i nivo šećera u krvi stabilnim.

Jogurt

Jogurt je namirnica bogata proteinima, takođe povezana sa smanjivanjem osjećaja gladi i smanjenim unosom hrane.

Bobičasto voće

Bobičasto voće bogato je hranljivim sastojcima i vlaknima. Studije su pokazale da jedenje tog voća može pomoći u smanjenju unosa kalorija i mršavljenju.

Grejpfrut

Grejp je niskokalorična namirnica bogata vodom i vlaknima. Studije su pokazale da pomaže u procesu mršavljenja, a svjež grejp odličan je dodatak smutijima i voćnim salatama.

Kafa

Kafa ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti, a dugotrajna konzumacija kafe pomaže u kontroli tjelesne težine. Ipak, pazite da ne pretjerujete sa šećerom, mlijekom ili slatkom pavlakom za kafu.

Kivi

Kivi je još jedno voće bogato vlaknima, zahvaljujući čemu smanjuje apetit i ubrzava gubitak težine. To zeleno voće djeluje i kao prirodni laksativ.

Zeleni čaj

Zeleni čaj i njegove komponentne pomažu u sagorijevanju masti i kalorija, što pomaže u mršavljenju. Postoji više načina za uživanje u zelenom čaju – u njega možete dodati iscijeđeni limun, malo meda, đumbir, mentu.

Čia sjemenke

Sitne, ali moćne, čia sjemenke odličan su dodatak doručku. Bogate su vlaknima i proteinima, a možete ih stavljati u čaj, zobene pahuljice, smutije… Istraživanja su pokazala da dodavanje čia sjemenki u doručak pomaže u mršavljenju.

Zobena kaša

Zobena kaša niskokalorični je doručak bogat vlaknima i proteinima, sastojcima koji utiču na apetit i regulaciju težine. U zobenu kašu možete dodati bobičasto voće, banane, med… kako bi bila još ukusnija.

Sjemenke lana

Sjemenke lana bogate su vlaknima koja povećavaju osjećaj sitosti i smanjuju apetit. Možete ih posipati po žitaricama, koristiti za zgušnjavanje smutija ili ih pomiješati s vodom kako biste povećali unos vlakana.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi bogati su vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a istraživanja su pokazala da dodavanje orašastih proizvoda u ishranu pomaže u gubitku kilograma. Treba da imate na umu i da su oni jako kalorični pa ograničite dnevni unos na 20 do 30 grama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR