9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hipohondrija je mnogo ozbiljniji problem nego prosto umišljanje da si bolestan

Izvor: EPA-EFE

Dom i porodica

Comments 0

Hipohondrija je mnogo ozbiljniji problem nego prosto umišljanje da si bolestan

Izvor: vice

Autor: Antena M

  • Viber

To što sto mislili da imate kovid svaki put kad ste se prehladili ne znači da ste hipohondar.

Hajde da popričamo o strahu, zdravlju, i tome zbog čega mnogi od nas posežu za kompjuterom kako bi guglali simptome i saznali šta nam to nije u redu sa zdravljem.

Hajde da popričamo o večerima tokom kojih smo smarali sebe i svoje prijatelje zbog onoga što smo saznali tokom guglanja svojih simptoma. Hajde da popričamo o hipohondriji, piše vajs.

Živimo u svijetu gdje su određene riječi i koncepti u svakodnevnoj upotrebi, iako mnogi od nas nemaju medicinsku pozadinu koja bi nam omogućila da znamo kako i kada da ih koristimo. Povezujemo simptome sa bolestima i pokušavamo da smislimo rješenje za njih, bez toga da se konsultujemo sa profesionalcima. Govorimo sebi i drugima o tome kako znamo šta je sa našim tijelima i zdravljem, da znamo šta se tu zapravo dešava.

Ovakva vrsta zdravstvene anksioznosti može dovesti do toga da vas nazovu - ili da vi nekog drugog nazovete - hipohondrom. Ali, šta je zapravo hipohondrija? Šta su simptomi i šta možemo da uradimo po tom pitanju? .

Šta tačno znači riječ hipohondrija?

Psihijatar Santjago Levin: Svakodnevni govor može promijeniti značenje tehničkih medicinskih termina. Razmislite, na primjer, o opsesivno-kompulsivnom poremećaju. Čućete ljude kako sebi dijagnostikuju ovim poremećajem, čak i kada samo imaju neko tikova ili možda neko repetitivno ponašanje.

Hipohondrija, u strogom smislu, nije samo kada ste zabrinuti za svoje zdravlje. To ne znači biti uplašen da ćete oboljeti od neke teške bolesti. Niti je u pitanju slučaj kada se usred globalne pandemije koja mijenja svijet osjećate zabrinuto. Zdravstvena anksioznost u ovakvoj situaciji u kojoj mi živimo je potpuno normalna, prikladna i očekivana.

Prava hipohondrija je mnogo manje učestala nego ovakve malopijre opisane vrste anksioznosti. U pitanju je prava mentalna bolest koja se može ispoljiti u različitim oblicima i u različitim stepenima zastupljenosti. Može biti dio depresije, može biti dio nekog od poremećaja ličnosti, može biti dio psihoze.

Ipak, može se javljati i u blagim i povremenim formama, kao dio normalnog, očekivanog odgovora na vremena u kojim živimo. Ipak, ono što moram da naglasim je da nikada nije dobra ideja patologizovati svakodnevni život. Što znači pretvarati normalna, životna iskustva u patološka.

Kako neko da zna da zaista proživljava hipohondriju?

Ta osoba vjerovano konstantno pati, osjeća puno anksioznosti koja je praćena depresijom, a ideja o bolesti djeluje neizbežno. Pravi hipohondri konstantno konsultuju profesionalce i nikada, ali nikada ne nalaze odgovore koje traže. Treba naglasiti, takođe, i da to što je neko hipohondar ne mora da znači da ne može da se i zaista razboli fizički. Ove dvije stvari se ne isključuju međusobno.

Terapija zavisi od različitih dijagnoza, što znači da se prouči poreklo i ozbiljnost ovih simptoma. Ukoliko je hipohondrija u kontekstu depresije, onda liječimo depresiju. Obično postoji psihoterapeutski aspekt liječenja takođe, što je dopuna farmakološkom elementu. U mnogim slučajevima simptomi hipohondrije postaju bolji uz liječenje, ali neki slučajevi su zaista, zaista teški za liječenje. Oni nisu česti, ali predstavljaju pravi izazov.

Da li je moguće da su simptomi hipohondrije izazvani globalno socijalnim kontekstom, poput onog u kome trenutno živimo?

Očigledno, globalna zdravstvena kriza poput ove utiče na sve nas. Nijedan dio svijeta iz ove pandemije ne izlazi neoštećen kada se radi o mentalnom zdravlju.

Zapravo, prošle godine je generalni sekretar UN, Antonio Guteres pozvao sve nacije širom svijeta da povećaju budžete za mentalno zdravlje u pokušaju da se umanje posljedice globalne krize mentalnog zdravlja. 

Iz perspektive mentalnog zdravlja, pandemija je nekim ljudima učinila uslugu. Govorim o onima kojima već teško pada sastajanje sa ljudima; njima su restriktivne mjere uvedene od početka ove godine mogle biti korisne. Ipak, ovo je veoma mala grupa ljudi i većina je propatila i nastavlja da pati zbog zdravstvene katastrofe koja nam je promijenila živote - individualno i kolektivno - i to na veoma radikalan način, a ovo uključuje i ljude koji pate od oboljenja koja prate i simptomi hipohondrije.

Da li imate bilo kakav savjet za one ljude koji počinju da se suočavaju sa ovim problemom?

Moj savjet je jednostavan: Ukoliko vas ono što se dešava zaista brine, stvara pravi nemir i sprječava vas da spavate noću i aktivno snižava kvaltitet vašeg života, pravi je momenat da potražite pomoć profesionalca. Problem koji se podijeli je problem koji je već do pola riješen.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR