10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Djelotvornost zelenog čaja na respiratorne infekcije

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Djelotvornost zelenog čaja na respiratorne infekcije

Izvor: B92

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Istraživanja koja su rađena u svijetu, potvrđuju djelotvornost jedne komponente iz zelenog čaja. Naime, ako konzumirate ovaj čaj svaki dan, velika je vjerovatnoća da se nećete tako lako razboljeti od nekih virusnih respiratornih infekcija.

Kahetini u zelenom čaju sprječavaju širenje virusa u gornjem respiratornom sistemu stvaranjem zaštitne pregrade u ždrijelu, pokazalo je poslednje istraživanje naučnika objavljenog u časopisu European Journal of Nutrition. Epigalokatehin galat, kao glavna komponenta katehina iz čaja, ima protuvirusno dejstvo, fizički se vezuje za viruse i uklanja ih iz gornjeg respiratornog sistema. "Iz istraživanja proizlazi da je grgljanje zelenog čaja i konzumacija katehina iz čaja relativno jednostavan i djelotvoran način sprečavanja širenja virusnih respiratornih infekcija".

"Epigalokatehin galat i epigalokatehin vezuju se za hemaglutinin na površini virusa pa na neuroaminidazu i tako sprječavaju hvatanje virusa za površinu ćelija, a time i infekciju gripom. Obzirom na dokaze, epigalokatehin galat, koji je ključna komponenta katehina iz čaja, pruža djelotvornu zaštitu od virusa gripa i adenovirusa, a mogao bi štititi i od respiratornih infekcija koje uzrokuju drugi virusi",navodi se u objavljenim rezultatima istraživanja.

Rezultati ovog naučnog istraživanja sprovedenog u Japanu i SAD-u pokazuju da što je veća dnevna konzumacija katehina, to su izraženiji preventivni učinci na širenje virusnih respiratornih infekcija. Iz istraživanja proizlazi da je grgljanje zelenog čaja i konzumacija katehina iz čaja relativno jednostavan i djelotvoran način sprječavanja širenja virusnih respiratornih infekcija.

U zaključcima istraživanja ističe se da bi uvođenje konzumacije katehina iz čaja ili grgljanja zelenog čaja u svakodnevnu rutinu moglo biti odlična nefarmaceutska intervencija u prevenciji virusnih respiratornih infekcija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR