8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najbolja pića za one sa visokim krvnim pritiskom

Izvor: Pexels

Dom i porodica

Comments 0

Najbolja pića za one sa visokim krvnim pritiskom

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Ako vam je dijagnostifikovan visok krvni pritisak, vjerovatno vam je ljekar zacrtao plan ishrane. Ali, dok se opterećujete hranom zdravom za srce poput voća, povrća, žitarica cijelog zrna i mahunarki, ne zaboravite da su i vaša dnevna pića važna za krvni pritisak.

Voda

Iako možda nije najuzbudljiviji napitak, voda je naš najbolji izbor za regulaciju krvnog pritiska. Za početak, to je piće bez šećera, masti i kalorija koje neće ometati vaše prehrambene ciljeve. A tu su i nevjerovatni dokazi da hidracija, ili njen nedostatak, može značajno uticati na krvni pritisak.

Istraživanja pokazuju da, kada je ravnoteža tečnosti u tijelu poremećena, to može da izazove probleme s krvnim pritiskom, uzrokujući njegovo povećanje ili dramatično smanjenje.

Sok od cvekle

Cvekla (i njen sok) je izvrstan izbor za vaše srce. Sok od cvekle sadrži nitrate, materije koje šire krvne sudove, omogućujući nesmetan protok krvi.

U studiji iz 2014, sprovedenoj u časopisu Hypertension, 68 ispitanika koji su dve sedmice pili sok od cvekle snizili su krvni pritisak.

Sok od nara

Sok od nara je superheroj za zdravlje srca. Zbog visokih nivoa kalijuma i antioksidansa, pomaže pri snižavanju krvnog pritiska.

Dvije odvojene studije ispitivale su učinke soka od nara na krvni pritisak. Jedna iz 2011. zaključila je da redovno pijenje soka može da smanji sistolički krvni pritisak, dok je jedna iz 2017. otkrila da se i sistolički i dijastolički krvni pritisak smanjuju njegovim redovnim pijenjem.

Zeleni čaj

Ovaj napitak ima antioksidativni učinak koji bi vam mogao pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Analiza pet kliničkih ispitivanja iz 2020. pokazala je da redovno pijenje zelenog čaja rezultira sniženim sistoličkim i dijastoličkim krvnim pritiskom, piše portal Eatthis.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR