15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nanoplastika na vrhu lanca ishrane – da li treba da brinemo

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Nanoplastika na vrhu lanca ishrane – da li treba da brinemo

Izvor: RTS, SCIENCE ALERT

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Najnovija studija pokazuje kako nanoplastika lako može na vrh lanca ishrane. Mikroplastike, uključujući i nanoplastiku, ima svugde oko nas, od najvećih dubina okeana, do najviših planina i najudaljenijih djelova Antarktika. U hrani, vodi i vazduhu.

Nanoplastika iz zemljišta prvo dođe do biljaka, odatle se prenosi na insekte pa se dalje širi lancem ishrane.

Kao što je slučaj sa teškim metalima u okeanu, nanoplastika – plastične čestice manje od jednog mikrometra – postala je dio lanca ishrane. Dio te plastike se toliko usitnio, ali nije se razgradio, i taj nerazgrađeni dio završio je u zemlji.

Istraživači iz cijele Evrope sa biologom Fazelom Monihom sa Univerziteta Istočne Finske na čelu, izmiješali su sićušne čestice polistirena i polivinilhlorida od 250 nanometara sa zemljom u kojoj je posijana zelena salata.

Posle 14 dana, u zelenu salatu su stavili larve crne mušice, kojima su kasnije nahranili ribu čije stanje su pratili u laboratoriji.
Pošto je nanočestice teško detektovati zbog stalnih promjena, istraživači su rijetki element gadolinijum ugradili u sićušnu plastiku kako bi lakše pratili njeno kretanje u lancu ishrane.

Rezultati su pokazali nanoplastiku u škrgama, jetri i crijevima ribe, u ustima i crijevima insekata kao i u listovima zelene salate.
Ali ne ponaša se sva plastika isto dok putuje kroz lanac ishrane: zelena salata je upila manje polistirena.

„Naši rezultati pokazuju da zelena salata apsorbuje nanoplastiku iz zemlje i prenosi je u lanac ishrane. Prisustvo sitnih čestica plastike u zemljištu moglo bi biti povezano sa potencijalnim zdravstvenim rizikom za biljojede i ljude ako se utvrdi da se ovi nalazi mogu odnositi i na druge biljke, usjeve i na polja“, istakao je biolog Fazel Monih sa Univerziteta Istočne Finske.

Mikroplastike, uključujući i nanoplastiku, ima u svakom okruženju, od najdubljih okeanskih rovova do najviših planina i najudaljenijih djelova Antarktika. Ima je u hrani, vodi i vazduhu.

Mikroplastika unosimo svakodnevno, ali nema potrebe da paničimo: u malim količinama nije opasna po zdravlje, ali visoki nivo koncentracije treba da nas zabrine.

Mogu biti toksične kako kod biljaka, tako i kod beskičmenjaka i kičmenjaka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR