21 °

max 21 ° / min 15 °

Utorak

27.09.

21° / 15°

Srijeda

28.09.

20° / 14°

Četvrtak

29.09.

19° / 15°

Petak

30.09.

21° / 15°

Subota

01.10.

18° / 15°

Nedjelja

02.10.

19° / 12°

Ponedjeljak

03.10.

16° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Voće koje u sebi ima skladište bakra, formira nova krvna zrnca i pomaže srcu

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Voće koje u sebi ima skladište bakra, formira nova krvna zrnca i pomaže srcu

Izvor: B92

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Spadaju u grupu najzdravijih vrsta voća jer su pune zdravih fitonutritijenata, vitamina i antioksidanasa potrebnim za pravilan i nesmetan rad našeg organizma. Neki su upoznati i da smokva pomaže protiv bradavica, kao lijek se koristila vjekovima i naši stari su bili vrlo dobro upoznati sa svojstvima koje ovo voće ima.

Smokve su neobično bogate raznim vitaminima i mikroelementima, čija se koncentracija značajno povećava ako se voće osuši. Međutim, u ovom slučaju će se koncentracija šećera i kalorijski sadržaj voća povećati skoro 5 puta, pa stručnjaci i dalje preporučuju konzumiranje svježeg voća. Ovo voće je pravo skladište bakra, koji je neophodan za pravilan tok mnogih procesa u tijelu – na primjer, normalizaciju metabolizma, formiranje novih crvenih krvnih zrnaca – eritrocita, proizvodnju neurotransmitera i vezivnog tkiva.

Pored toga, slatko voće je neobično bogato vitaminom B6 – pomaže tijelu da razgradi proteine u aminokiseline, dobije energiju iz njih, igra važnu ulogu u zdravlju nervnog sistema (posebno kognitivnih funkcija) i može da uspori proces starenja. Antioksidanti kojih ovo voće ima u izobilju pomoći će vam i da očuvate mladost, štiteći ćelije tijela od oštećenja slobodnim radikalima, sprječavajući pojavu bora i hiperpigmentacija.

Redovna konzumacija smokava može biti korisna za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Nekoliko studija je otkrilo vezu između konzumiranja smokava i snižavanja LDL, "lošeg" holesterola. Plod je bogat vitaminom K koji jača zidove krvnih sudova i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.

Pošto je slatko voće neobično bogato vlaknima, ono igra važnu ulogu u zdravlju gastrointestinalnog trakta. Poboljšava peristaltiku crijeva, stimuliše varenje i može spriječiti određene bolesti digestivnog sistema.

Definitivno štetna svojstva smokve nisu utvrđena, ali sa ovim voćem treba biti oprezniji iz više razloga. Prvo, voće (posebno sušeno) sadrži veću količinu šećera, što može izazvati skokove glukoze u krvi, a dugoročno povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Zanimljivo je da listovi smokve, od kojih se pravi čaj, naprotiv, pokazali su se kao odlično sredstvo za kontrolu šećera u krvi.
Pored toga, smokve, kao i skoro svaki proizvod, mogu izazvati teške alergijske reakcije zbog obilja šećera i voćnih kiselina u sastavu. Ako nikada nijeste jeli smokve, a sada ste odlučili da ih probate – ograničite se na malu količinu i pogledajte kako će vaše tijelo reagovati.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR