34 °

max 34 ° / min 22 °

Nedjelja

23.06.

34° / 22°

Ponedjeljak

24.06.

31° / 20°

Utorak

25.06.

31° / 20°

Srijeda

26.06.

33° / 22°

Četvrtak

27.06.

30° / 20°

Petak

28.06.

31° / 20°

Subota

29.06.

32° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da li znate: Sunđer za pranje suđa nije najzagađeniji predmet u kući

Dom i porodica

Comments 0

Da li znate: Sunđer za pranje suđa nije najzagađeniji predmet u kući

Izvor: B92

Autor: Antena M

  • Viber

Kada je riječ o zastupljenosti bakterija u vašem domaćinstvu, obično se smatra da je toalet njihovo najveće žarište, međutim neka istraživanja su dokazala da se najviše bakterija nalazi u kuhinji i to na policama za začine.

Iako se dugo vodila diskusija, koji predmeti u kući imaju najviše bakterija, nova istraživanja pokazala su da se situacija promijenila. Sunđer za pranje suđa, aparat za kafu, daska za rezanje, kao i sudopera bili su samo neki predmeti u domaćinstvu za koje se vjerovalo da su izvor bakterija.

Razlog zašto je kuhinja puna bakterija je hrana. U hrani ima bakterija, a njeno dodirivanje može proširiti bakterije i na druge površine i potencijalno uzrokovati razne bolesti.

Studija koju je sprovela Agencija za hranu i ljekove (FDA), objavljena u časopisu Journal of Food Protection u septembru 2022, proučavala je koji su kuhinjski predmeti bili izloženi najvećoj unakrsnoj kontaminaciji kada su ljudi pripremali začinjene ćureće hamburgere i gotove salate.

Dok je većina površina bila pozitivna na bakterije i to u 10 do 20 odsto slučajeva, nevjerovatnih 48 odsto začina u teglicama, korišćenih tokom pripreme hamburgera, bilo je pozitivno na norovirus ( virus koji izaziva takozvani stomačni grip, veoma je zarazan i lako se prenosi).

Istraživanja su pokazala da su se daske za rezanje našle na drugom mjestu kao najkontaminiranije površine, dok su poklopci za kante za smeće na trećem mjestu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR