11 °

max 11 ° / min 3 °

Utorak

28.03.

11° / 3°

Srijeda

29.03.

10° / 2°

Četvrtak

30.03.

13° / 4°

Petak

31.03.

13° / 6°

Subota

01.04.

13° / 10°

Nedjelja

02.04.

13° / 9°

Ponedjeljak

03.04.

9° / 4°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da li možete da dehidrirate od pretjeranog konzumiranja kafe?

Dom i porodica

Comments 1

Da li možete da dehidrirate od pretjeranog konzumiranja kafe?

Izvor: Večernji.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Prosječni kafopija konzumira više od tri šoljice kafe svaki dan, dok više od 60 odsto odraslih osoba svaki dan popije bar jednu šoljlicu kafe.

Ako tokom dana više vremena provodite pijuckajući kafu umjesto vode, možda se pitate da li možete od kafe da dehidrirate. Dijetetičarka Iliza Nusbaum otkrila je za Real Simple nekoliko načina da tačno shvatite kako vaša navika pijuckanja kafe utiče na nivo hidratacije.

Ako ste zabrinuti zbog jutarnje šoljice kafe, ne morate da brinete previše. Svako ko redovno konzumira kafu ili čaj sa kofeinom razviće toleranciju, a jedna šoljica kafe nema značajan efekat na ukupan status hidratacije.

Istraživanja su pokazala da ispijanje dvije do četiri šoljice kafe ima mali uticaj na hidrataciju. Kofein u kafi je diuretik, ali redovnim konzumiranjem kafe taj diuretski efekat zapravo smanjuje i minimalno utiče na izlučivanje mokraće.

Ukratko, i dalje vam treba dovoljno vode, samo nema potrebe da pretjerano kompenzujete vodu ako redovno pijete kafu.

Diuretski efekat kafe smanjuje se redovnim konzumiranjem, ali osobe koje samo povremeno piju kafu jače mogu da osjete dehidrirajući efekat. One jednostavno nemaju isti nivo tolerancije kao ljudi koji kafu piju češće.

Međutim, uticaj nije previše intenzivan. Važno je da obratite pažnju na to kako se osjećate dok pijete kafu. Na primjer, ako češće idete u toalet, možda bi trebalo da povećate unos tečnosti kako biste je nadoknadili.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Sugestija

Gospodo, ne samo da se u Hrvatskoj (odakle je ovaj clanak) kaze "Da li možete dehidrirati" (dakle bez dakanja), nego se tako govorilo i u CG ne tako davno. Prestanimo pri cati o crnogorskom jeziku dok u isto vrijeme promovisemo srbijanstinu.