30 °

max 31 ° / min 19 °

Četvrtak

25.07.

31° / 19°

Petak

26.07.

33° / 19°

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 24°

Ponedjeljak

29.07.

37° / 25°

Utorak

30.07.

37° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bez panike, evo šta se dešava ako popijete jogurt nakon isteka roka

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Bez panike, evo šta se dešava ako popijete jogurt nakon isteka roka

Autor: Antena M

  • Viber

Vjerovatno vam se makar jednom dogodilo da popijete jogurt i shvatite da mu je istekao rok trajanja. Panika zbog straha od neprijatnih posljedica mogućeg trovanja je sasvim izvjesna jer niko ne želi da provede sate previjajući se od bolova.

Da li će se to zaista i dogoditi ako popijemo jogurt kom je istekao rok, otkriva nutricionistkinja Keri Gans.

„Jogurt je dobar izvor kalcijuma za jačanje kostiju, ali i za zdravlje crijeva zbog dobrih bakterija koje sadrži. Bogat je i bjelančevinama. Uglavnom, kad sljedeći put nađete jogurt kojem je istekao rok trajanja nemojte ga baciti jer datum označen s ‘najbolje upotrebiti do’ ne znači da mu je tehnički istekao rok trajanja, nego da ga je najbolje upotrijebiti do navedenog datuma“, tvrdi ona i ističe da je to pitanje kvaliteta a ne sigurnosti.

„Nakon isteka datuma jogurt će postati kiseliji zbog fermentacije. Naravno to ne znači da je zdravstveno sigurno pojesti jogurt koji mjesecima stoji u frižideru. Neotvoreni jogurt uglavnom možete jesti još oko mjesec dana nakon što mu je istekao rok trajanja.

Ako jogurt otvorite i ostavite u frižideru može trajati najviše nedjelju dana, a posebno ako ste u njega stavljali kašiku kojom ste jeli. Na taj način mikroorganizmi i bakterije iz usta dospijevaju u jogurt“, tvrdi Gans i otkriva da je najbolji test da li je jogurt dobar ukus i miris. Ako su dobri možete ga jesti.

„Ako pojedete jogurt koji je stajao zatvoren a kom je istekao rok, izazvaće nemir u crijevima, ali teško da će do toga doći jer ćete po ukusu prepoznati da ne valja“, tvrdi nutricionistkinja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR