24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ovaj vitamin usporava proces starenja i pomaže kog hroničnih bolesti

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Ovaj vitamin usporava proces starenja i pomaže kog hroničnih bolesti

Izvor: zena.blic.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Popularnost fitnes trendova i zdravijih stilova života doprinijela je i učestalijem unosu suplemenata, u nedostatku minerala i vitamina iz hrane i ostalih izvora.

Iako su svi vitamini neophodni za sveukupno zdravlje, ipak postoje neki koje bi trebalo posebno da počnemo da unosimo kada napunimo određenih broj godina.

Tako, na primjer, kada pređemo pedesetu godinu života, vitamin C bi trebalo da postane naša svakodnevica.

Od brojnih funkcija i dobrobiti za zdravlje koje nosi vitamin C, za osobe treće dobi posebno je važno to što pomaže u obnavljanju kostiju, zuba i hrskavice i pomaže u apsorpciji gvožđa iz namirnica biljnog porijekla.

Uz to, svojim antioksidativnim djelovanjem usporava proces starenja i sprječava razvoj srčanih bolesti, raka i drugih degenerativnih bolesti, a ima i važnu ulogu u funkcionisanju mozga.

Hronične bolesti

Iako još nije naučno dokazano da cijela starija populacija ima povećane potrebe za vitaminom C, pokazalo se da veliki broj osoba treće dobi ima znatno manji dnevni unos tog vitamina od preporučene dnevne doze koja iznosi 75 mg za žene i 90 mg za muškarce.

Dnevni unos od najmanje 400 mg vitamina C može biti izuzetno važan za osobe starije dobi koje imaju povećan rizik od razvoja hroničnih bolesti povezanih sa starenjem.

Takođe, neka istraživanja povezanosti između unosa vitamina C i njegove koncentracije u plazmi pokazala su da osobe između 60 i 90 godina imaju znatno niži nivo tog vitamina u plazmi od mlađih osoba, što bi takođe ukazivalo na potrebu za povećanim unosom vitamina C u kasnijoj dobi.

Istraživanja pokazuju da će ljudi koji ga svakodnevno uzimaju imati 50 odsto manje šanse od ostalih da će se prehladiti.

Ukoliko se ipak razbole, pobijediće simptome dosta brže, pokazalo je pregled nekoliko ranijih studija sprovedenih na Helsinškom univerzitetu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR