22 °

max 28 ° / min 19 °

Srijeda

12.06.

28° / 19°

Četvrtak

13.06.

27° / 18°

Petak

14.06.

25° / 15°

Subota

15.06.

26° / 16°

Nedjelja

16.06.

27° / 18°

Ponedjeljak

17.06.

30° / 20°

Utorak

18.06.

31° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Psiholog ukazao na dvije greške u vaspitanju koje djecu mogu da učine narcisoidnom

Izvor: Pixabay-ilustracija

Dom i porodica

Comments 0

Psiholog ukazao na dvije greške u vaspitanju koje djecu mogu da učine narcisoidnom

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Roditeljstvo nije lako, a podizanje emocionalno stabilne djece može da bude zahtjevno.

Roditelji su često pod stresom zbog grešaka jer žele da odgajaju srećnu i dobru djecu. Greške su normalne, ali ako ih roditelji nisu svjesni, mogu značajno da utiču na razvoj djece.

Jedan od najgorih ishoda koje većina roditelja može zamisliti je da njihova djeca postanu narcisoidna. Na sreću, mogu da spriječe taj ishod.

U podcastu Otvorene veze: Transformacija zajedno, psiholog dr Sten Tatkin otkrio je dva glavna načina na koje roditelji mogu nehotice da pretvore svoju djecu u narcise.

Nepokazivanje posljedica

Jedna od najvažnijih lekcija koje roditelji treba da nauče je kako da se suprotstave svojoj djeci i nauče kada da kažu „ne“. Međutim, kada roditelji odbijaju da pokažu djeci posljedice svojih postupaka, to može negativno da utiče na odnos.

„Šta se dešava kada si nedosljedan i ne znaš da se suprotstaviš? Što se mene tiče, gubim poštovanje prema tebi. Isto tako, tvoja djeca počinju da te vide kao slabu i nesposobnu. Tada će početi da vas manje poštuju jer znaju da mogu da kontrolišu i manipulišu vašim postupcima“, kaže Tatkin.

Dakle, posljedice su veoma važne, a roditelji koji nisu dosljedni u postavljanju granica i pokazivanju posjledica mogu potencijalno da odgajaju narciste.

Dakle, da bi roditelji počeli da se mijenjaju, treba da počnu da pokazuju djeci posljedice svojih postupaka.

„Djeci morate pokazati posljedice na način koji odgovara uzrastu. Pokažite im prirodne posljedice njihovih postupaka i smatrajte ih odgovornim za kršenje pravila ili njihovo nepoštovanje“, kaže Tatkin. Pored toga, trebalo bi da modeliraju empatiju, ali sa ograničenjima, Index.hr.

Pretjerano strogo roditeljstvo

Biti previše strog, hladan ili autoritaran roditelj takođe može doprinijeti tome da djeca postanu narcisoidna.

Psiholog objašnjava da ako roditelji ne obraćaju pažnju na osjećanja svoje dece, vjerovatno će isto ponašanje pokazati i drugim ljudima u svom životu. Zbog toga, pretjerano oštar stil roditeljstva zahtijeva ravnotežu između ljubavi i strogosti.

Prema Američkom psihološkom udruženju: „U autoritativnom roditeljskom stilu, roditelji njeguju, reaguju i podržavaju, ali postavljaju čvrste granice svojoj djeci. Oni pokušavaju da kontrolišu djetetovo ponašanje objašnjavajući pravila i svađajući se. Obratite pažnju na gledište djeteta, ali ga ne prihvatajte uvijek“.

Dakle, ova dva stila roditeljstva mogu naneti ozbiljnu štetu djeci, bez obzira da li će na kraju postati narcisoidna. Kao i u svemu u životu, mora da postoji ravnoteža.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR