10 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gdje vi držite čokoladu? Evo gdje treba

Dom i porodica

Comments 0

Gdje vi držite čokoladu? Evo gdje treba

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

I dok neki kažu da je čokoladu bolje držati u frižideru, kako biste joj održali svježinu i spriječili topljenje, mnogi zagovaraju da je sobna temperatura preporučljivija. A šta kažu stručnjaci?

Kada čokoladu duže vrijeme držite u frižideru, ovaj slatkiš se neće otopiti, postaće hrskaviji, ali će i dobiti bijele mrljice na površini koje nastaju upravo zbog niske temperature. U suprotnom, kada stoji na sobnoj temperaturi, za razliku od frižidera, ona će biti mekša pa će samim tim imati kremastiji ukus.

I dok u Australiji proizvođači čokolade dodaju jedan poseban sastojak koji zaustavlja da se ovaj slatkiš otopi na visokim temperaturama, u drugim zemljama je nepotreban jer kod nas nikada nijesu tolike vrućine.

“To je dokaz da čokoladu treba držati u kuhinjskom ormariću, problem riješen”, zaključila je Anđela Bišop iz Studija Ten.

Podsjetićemo da je ranije holandski ekspert za čokoladu Luk Ove Smit kazao za magazin “Staf" (Stuff) da čokoladu ne treba odlagati u frižider, čak i kada su velike vrućine. Razlog? Zato što ona gubi posebno aromu, odnosno ne oslobađa ukuse.

Najbolje je da je čuvate na “hladnom, mračnom i suvom mjestu”, istakao je tada, te dodao da prilikom ogromnih vrelina možete samo nakratko da je odložite u frižider.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR