Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Prava priča heroja vatrogasca iz Černobilja je strašnija nego u seriji

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Prava priča heroja vatrogasca iz Černobilja je strašnija nego u seriji FOTO: CHERNOBYL / HBO / PROMO

Serija "Černobilj" je završena i, premda je od emitovanja posljednje epizode prošlo nedjelju dana, društvene mreže su i dalje preplavljene komentarima i sumiranjem utisaka.

Likovi iz serije su stvarni, svi osim lika nuklearne fizičarke Ulane Komjuk koju je glumila Emili Votson. Njen lik je objedinio sve nuklearne fizičare SSSR-a koji su pomagali profesoru Legasovu u saniranju štete nakon eksplozije.

Vatrogasac Vasilij Ignatenko i njegova supruga Ljudmila su takođe stvarni likovi.

U seriji je prikazano kako Ignatenko odlazi da gasi požar u nuklearnoj elektrani, dok njegova trudna supruga Ljudmila ostaje kod kuće. Nakon toga, Vasilija odvoze u bolnicu u Pripjatu, a zatim i u Moskvu, gdje ga trudna Ljudmila posjećuje bez obzira na opasnost. Vasilij Ignatenko umire u mukama, a Ljudmila nakon toga rađa djevojčicu koja od posljedica radijacije umire četiri sata nakon rođenja.

Postoje podaci prema kojima je Ljudmila Ignatenko još među živima. Ima sina i živi u Kijevu.

O svojoj sudbini je progovorila mnogo prije snimanja serije Černobilj i to u knjizi "Černobiljska molitva". Ljudmila je autorki knjige, dobitnici Nobelove nagrade Svetlani Aleksijevič, ispričala da je dan kasnije trebalo da ona i Vasilij idu u Bjelorusiju da posjete njegove roditelje i da je on od četiri ujutru trebalo da bude slobodan od dežurstva. Reaktor je eksplodirao oko jedan sat iza ponoći, pa je Ignatenko otišao da gasi vatru, misleći da je riječ o običnom požaru.

Vasilij Ignatenko se po državnom nalogu iz Bjelorusije preselio u Pripjat gdje je radio kao vatrogasac. On i Ljudmila vjenčali su se 1983, a upoznali su se još kao tinejdžeri, 1979. U knjizi je Ljudmila opisala posljednje dane njegovog života, koji su mnogo strašniji nego što je to prikazano u seriji.

''Svaki dan sam upoznavala drugu osobu. Posljednja dva dana iskašljavao je komadiće svojih pluća i jetre. Gušio se u sopstvenim organima. Zamotala bih ruku u zavoj, stavila mu je u usta i vadila to'' - ispričala je Ljudmila.

Vasilij je umro u 25. godini i sahranjen je u limenom kovčegu ispod betona, zbog činjenice da je njegovo tijelo i dalje bilo radioaktivno.

Ostavi komentar

0/300