29 °

max 31 ° / min 20 °

Petak

07.08.

31° / 20°

Subota

08.08.

32° / 22°

Nedjelja

09.08.

34° / 24°

Ponedjeljak

10.08.

34° / 22°

Utorak

11.08.

34° / 22°

Srijeda

12.08.

33° / 23°

Četvrtak

13.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Medicina: Korak bliže lijeku protiv Alchajmera

Izvor: Foto Genetica

Mozaik

Comments 0

Izvor: RTS

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Medicina: Korak bliže lijeku protiv Alchajmera

Istraživači Univerzitetskog medicinskog centra u Amsterdamu otkrili su rijetku genetsku varijaciju koja u velikoj mjeri smanjuje šansu za razvoj Alchajmerove bolesti i još dva oblika demencije.

Osim toga, moguće je da ovaj gen povećava šansu za duži život.

Prema informacijama objavljenim u članku u naučnom časopisu Acta Neuropathologica, ovo izuzetno važno otkriće donosi nove mogućnosti u razvoju lijeka za Alchajmerovu bolest, ali i druge oblike demencije koje se za sada ne mogu liječiti, prenijela je holandska televizija NOS.

Naučnici očekuju da će ih otkriće ovog gena zaduženog za regulaciju sistema za čišćenja mozga od otpada, dovesti korak bliže lijeku za Alchajmerovu bolest.

Istraživanje koje vodi klinička genetičarka Hene Holstehe u Univerzitetskom medicinskom centru (UMC) u Amsterdamu obavlja se nad 16 različitih grupa populacije u 60 istraživačkih instituta u Ervropi i Sjevernoj i Južnoj Americi.

Holstehe je poznata po svom genetskom istraživanju kod osoba starijih od 100 godina, koji su i u ovom otkriću imali važnu ulogu.

U jednom od ranijih istraživanja genetska varijanta Rs 72824905 dovedena je u vezu sa zaštitom od Alchajmerove bolesti, ali kako je ovaj gen izuzetno rijedak – tek jedna od sto osoba sa evropskim precima ima ovaj gen – sada su analizirani podaci 53.000 osoba iz Evrope i Sjeverne Amerike, čime je povećan broj osoba sa ovim genom koji su učestvovali u istraživanju.

Rezultati istraživanja su spektakularni: osobe sa genom Rs 72824905 imaju upola manju šansu da obole od Alchajmerove bolesti, frontotemporalne demencije i demencije sa Levijevim tijelima (DLT). Uticaj ovog gena na razvoj vaskularne demencije nije obuhvaćen ovim istraživanjem.

Naučnici su se nadali da novootkriveni gen ima zaštitnu ulogu i u razvijanju Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i amiotrofične lateralne skleroze (ALS), ali to nije slučaj.

Osobe sa ovim genom starije od 90 godina, čiji su podaci analizirani, žive u prosjeku godinu duže, ali kako je analizirana grupa relativno mala, nije moguće isključiti slučajnost.

Ipak, jedinstvena grupa osoba starijih od 100 godina, iz istog istraživanja, dva puta češće ima ovaj gen. Jedan od nosilaca gena, zdrava žena od 104 godine, pored novootkrivenog gena, čak nosi i dva gena koji kod drugih pacijenata izazivaju izuzetno brzu proizvodnju štetnih proteina u moždanim ćelijama.

Nosioci ta dva gena često u mlađem uzrastu obolijevaju od demencije, dok su stogodišnjaci nosioci ovih gena izuzetno rijetki.

Međutim, gen Rs 72824905 izgleda da ima zaštitnu ulogu u proizvodnji ovog proteina: kod pacijenata koji imaju problema sa pamćenjem, ali su i nosioci ovog gena, proces proizvodnje štetnih proteina u moždanim ćelijama je znatno sporiji. Upravo zbog toga naučnici vjeruju da će otkrićem načina na koji ovaj gen funkcioniše, biti znatno bliže lijeku za Alchajmerovu bolest.

Pri oblicima demencije koje je istraživanje obuhvatilo, moždane ćelije odumiru usljed proizvodnje štetnih proteina u njima.

Iako još nije poznato na koji tačno način do toga dolazi, naučnici vjeruju da je značajnim dijelom uzrokovano činjenicom da sistem za čišćenje mozga od otpada sa godinama sve slabije funkcioniše.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR