22 °

max 32 ° / min 21 °

Subota

08.08.

32° / 21°

Nedjelja

09.08.

34° / 23°

Ponedjeljak

10.08.

34° / 22°

Utorak

11.08.

34° / 22°

Srijeda

12.08.

33° / 22°

Četvrtak

13.08.

33° / 22°

Petak

14.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ova djevojčica je najpametnija na svijetu

Mozaik

Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Ova djevojčica je najpametnija na svijetu

Tara Šarifi, 11-godišnja Iranka koja s porodicom živi u Velikoj Britaniji zvanično je postala najpametnija djevojčica na svijetu.

Naime, Tara je kao učenica u britanskoj ''Aylesbury'' školi polagala slavni Mensa IQ test na kojem je ostvarila impresivnih 162 boda. Taj rezultat je postavlja visoko iznad granice genijalnosti - 140 bodova.

Osim toga, taj ju rezultat čini pametnijom i od Alberta Ajnštajna, koji iako nikad nije polagao test, prema procjenama je imao koeficijent inteligencije 160. Stiven Hoking takođe ima koeficijent inteligencije 160.

Rezultat je bio veliko iznenađenje za sve, a posebno za Taru koja je izjavila "Bila sam šokirana kad su mi rekli".

Njeni su roditelji zajedno odlučili da Tara ode da polaže test u Oksfordu jer su imali naznake visoke inteligencije kod svoje kćeri. Rezultat njenog testa zavisio je od njene sposobnosti da razumije određene riječi i odgovori na njih u sklopu zadatog vremena.

"Znao sam da je pametna jer bi kod raznih kvizova odgovarala na pitanja, posebno ona matematička, prije od samih takmičara. Ipak, nisam se nadao da ima tako visok koeficijent inteligencije", rekao je ponosni otac Husein Šarifi.

"Kad budem starija, voljela bih se baviti nečim što je vezano uz matematiku i nauku", izjavila je Tara za ''Bucks Herald''.

Kako prepoznati genijalnost kod djeteta?

Mensa otkriva koji su to znakovi koji ukazuju na natprosječnu inteligenciju.

1. Dijete jako rano zna čitati

Da li je vaše dijete počelo da čita već u dobi od četiri godine? Djeca koju zanimaju knjige već u ranoj dobi, u pravilu imaju viši koeficijent inteligencije. Većina djece počinje da čita oko šeste godine života.

2. Muzikalno je

Svejedno da li se radi o gitari, violini, flauti, bubnjevima ili jednostavno sklonosti pjevanju – dijete koje pokazuje sklonost prema muzici i sviranju obično je vrlo inteligentno.

3. Ima dobro pamćenje

Vaše dijete sve zapamti i priča vam o stvarima koje su se dogodile prije nekoliko sedmica ili mjeseci? To je dobro! Znači da ima dobro pamćenje i visoki IQ.

4. Znatiželjno je

Prema časopisu Harvard Business Review znatiželja je važna za inteligenciju. Djeca koja puno pitaju žele puno više naučiti i često imaju viši IQ od druge djece.

5. Ima smisla za humor

Vaše dijete stalno smišlja neke šale? Ako vam ponekad ide na živce -smirite se i pustite ga da se zabavlja. Mensa tvrdi da je dobra porcija humora znak za visoki IQ.

6. Rado razgovara – pa i s odraslima

Dijete vam se "ne gasi" te rado priča čak i s odraslim osobama? To je dobro, jer je takođe jedan od znakova visoke inteligencije, prenosi Express.hr.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR