25 °

max 25 ° / min 17 °

Ponedjeljak

25.05.

25° / 17°

Utorak

26.05.

22° / 13°

Srijeda

27.05.

24° / 11°

Četvrtak

28.05.

25° / 14°

Petak

29.05.

22° / 14°

Subota

30.05.

22° / 14°

Nedjelja

31.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sedam najboljih klasičnih crtanih filmova iz kojih će mališani izvući važne pouke

Mozaik

Comments 0

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Sedam najboljih klasičnih crtanih filmova iz kojih će mališani izvući važne pouke

Animirani filmovi oduvijek su bili oblik medija u kojem djeca najviše uživaju. Prilagođeni njihovom uzrastu, njihovim zanimacijama i ukusima, mogu biti idealan izvor uz koje će djeca nesvjesno učiti i primati snažnu vaspitnu poruku.

Zato u nastavku donosimo popis sedam najboljih klasičnih animiranih filmova svih vremena, uz napomenu što pojedini film čini idealnim za dječje gledanje.

1. Snežana i sedam patuljaka (1937)

Snežana i sedam patuljka bio je prvi dugometražni animirani film ikada napravljan. Oduševio je i tadašnju publiku, a klasična Grimova priča ni danas ne prestaje zanimati djecu. Osim što mališani mogu pratiti avanture glavne junakinje, lovca, kraljice i patuljaka, daju im se vrlo važne životne lekcije.

Prije svega, pokazuje da se dobro može pronaći u svakom čovjeku, baš kao što je Snežana vjerovala da i lovac ima u sebi nešto dobro.

Takođe nas uči važnosti prijateljstva, posebno u teškim životnim situacijama poput Snežanine kada je ostala bez doma. Jedna od možda i najvažnijih lekcija za djecu u ranom i srednjem djetinjstvu je ta da moraju biti oprezni u ophođenju sa strancima, te im nikako ne otvarati vrata doma ili pak na ulici razgovarati s njima.

2. Pinokio (1940)

Simpatični drveni lutak izrađen u stolarskoj radionici donosi niz životnih lekcija, a jedna od njih je važnost pozitivnog odnosa s roditeljem. Roditelji su najvažnije osoba u životu svakog djeteta, a odnos s njima od presudne važnosti za čitav kasniji psihički i emocionalni razvoj djeteta.

Pinokio od samog početka ima vrlo negativan stav prema svom „ocu“; ismijava ga čim se okrene i ni najmanje ne namjerava slušati njegova uputstva o odlasku u školu, što rezultira nizom nezgodnih situacija u koje upada. No putem uči da „pravi dječaci“ moraju biti iskreni, pošteni i najbolaj verzija sebe.

3. Mnoge avanture Vinija Pua (1977)

Ovaj nam mjesec u bioskope dolazi dugoočekivani igrani film o Kristoferu Robinu, no prije njega bilo bi dobro pogledati i klasik od kojeg je sve počelo.

Od medvjedića i njegovih prijatelja djeca mogu ponijeti mnoge lekcije poput onih o različitosti, zajedništvu, nevoljama koje dolaze s pohlepom (jer medvjedić neprestano upada u probleme kada poseže za uvijek još jednom kašikom meda), ali i pravom prijateljstvu, bez obzira na to u kojem obliku ono dolazi.

4. Mala sirena (1989)

Sirena koja se odrekla svog morskog svijeta i žrtvovala svoj rep za pravu ljubav, možda se na prvi pogled ne čini kao najbolji uzor djeci, no ako zagrebemo ispod površine, vidjećemo da animirani film temeljen na klasičnoj Andersenovoj bajci ima mnogo snažniju poruku.

Naime, Ariel je osoba koja se naprosto čista srca bori za ono što želi. Svjesna je onoga što bi je učinilo najviše srećnom i spremna je za to žrtvovati što god je potrebno, pazeći ipak da pritom nikoga ne povrijedi.

5. Ljepotica i zvijer (1991)

Još jedan Diznijev klasik poučiće djecu ne samo lekcijama prave ljubavi, nego i žrtvovanja te, onoog najuočljivijeg, nevažnosti nečijeg izgleda u njegovu karakteru. Lik Zvijeri idealan je primjer na kojem djetetu možete objasniti kako okolina često sudi prema izgledu, ali ga i upozoriti da to nije u redu. Napomenite mu kako nikoga ne treba procjenjivati na temelju njegova izgleda, nego ličnosti. Prilikom gledanja ovog animiranog filma možete povuči paraleleu i s filmom „Čudo“ koja takođe pristupa problematici osude na temelju izgleda.

6. Noćna mora prije Božića (1993)

Pomalo drugačiji film na našem popisu, iz stvarateljske palice Tima Burtona, daleko je od Diznijevih romantičnih ideja, no jednako važan za svako dijete.

U ovom filmu upoznajemo Džeka O'Lanterna, junaka mjestašca Halovin koje ima decenijama dugu jednaku tradiciju proslave ovog dana. No, kada Džek sasvim slučajno otkrije da u jednom drugom svijetu postoji nešto što se zove Božić, želi to prenijeti u svoj kraj.

Na njegovom primjeru djeca mogu učiti o tome kako susjedova trava nije zelenija te da ne možemo nešto dobiti silom (čak ni uz otmicu Djeda Mraza).

Ne treba se upoređivati s drugima, nego svakodnevno raditi na sebi i uspoređivati se jedino s nekadašnjom verzijom sebe, baš kao što na koncu uspijeva i Džeku.

7. Kralj lavova (1994)
M

nogima omiljeni klasik o Simbi i njegovom putu odrastanja prepun je poruka koje djeca trebaju primijetiti.

Maleni Simba, budući kralj Ponosne zemlje, već je od svog rođenja odgajan da postane kralj. I on to zaista želi više od ičega, bez obzira na sve prepreke koji zlu Mufasa stavlja pred nje. Baš poput Simbe, djeca treba da vjeruju da se može ostvariti svaki njihov san kada postanu odrasli ljudi.

Ovaj je film ujedno i dobar primjer nečega čega će postati svjesni tek dvadesetak godina kasnije: prolaznosti i kruga života. To nipošto ne znači da od najranije dobi trebate s djecom razgovarati o smrti, no dogodi li se takav slučaj u porodici, iskreno porazgovarajte s njime i referirajte se na ovaj animirani film.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR