11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

16.04.

16° / 7°

Subota

17.04.

15° / 10°

Nedjelja

18.04.

15° / 10°

Ponedjeljak

19.04.

13° / 8°

Utorak

20.04.

14° / 10°

Srijeda

21.04.

15° / 10°

Četvrtak

22.04.

14° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najluđa prvoaprilska šala: Lažirao erupciju vulkana na Aljasci

Izvor: Twitter

Mozaik

Comments 0

Najluđa prvoaprilska šala: Lažirao erupciju vulkana na Aljasci

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Oliver ,,Porki“ Bikar, šaljivdžija iz grada Stika na Aljasci, autor je vjerovatno najluđe prvoaprilske šale.

Bikar je imao 50 godina kada je namagarčio cijeli grad sa okolinom – 1. aprila 1974. godine uspio je da lažira erupciju vulkana!

Cijele tri godine ovaj gospodin je sakupljao velike i stare gume, uglavnom sa kamiona i traktora. U tajnosti je uspio da ih za dopremi na, tada snijegom prekriveni, vulkan Maunt Edžkjumb, iznad grada Sitka. Potom ih je zapalio.

Čim su u gradu očevici primijetili „erupciju“, proglašena je uzbuna i započeta je evakuacija stanovništva.

Kada je pilot lokalne obalske straže nadlijetao krater vulkana, imao je šta vidjeti. Gomilu nabacanih i zapaljenih guma – i veliki natpis ispisan crnim sprejom u snijegu: ,,April Fool“.

- Kada sam se tog jutra probudio i pogledao kroz prozor prema vulkanu, znao sam da je vrijeme, da moram to uraditi. Supruga mi je samo rekla: ,,Nemoj samo da napraviš budalu od sebe“ – prisjećao se godinama kasnije Bikar.

Pneumatici su tog jutra dopremljeni čoper avionom do vrha vulkana, a Bikar je jedva uspio da nagovori jednog pilota na ovu ,,akciju“.

Porki je, nakon otkrivanja da se radi o šali – dočekan isključivo pozitivnim reakcijama. Asošijejtid pres je objavio priču koja je obišla svijet, a admiral obalske straže Sjedinjenih Američkih Država želio je da se dogovori susret i da mu lično čestita. Čak je i jedna turistička kampanja na Aljasci, sredinom i krajem 70-ih, reklamirana uz podsjećanje na ovu priču o snalažljivosti i humoru lokalaca.

Upravo u ovom dijelu Aljaske, u Sitki i u okolini, žive i potomci brojnih crnogorskih doseljenika, koji su emigrirali u ove krajeve SAD prije duže od vijeka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR