11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ovo su najčešće nedoumice u vezi sa manje štetnim duvanskim alternativama – pojašnjavamo jednu po jednu

Mozaik

Comments 0

Ovo su najčešće nedoumice u vezi sa manje štetnim duvanskim alternativama – pojašnjavamo jednu po jednu

Autor: Antena M

  • Viber

Manje štetne duvanske alternative, ili uređaji koji zagrijavaju duvan, proizvodi su novije generacije i samim tim spadaju u temu o kojoj se često raspravlja. Najbolja odluka koju svaki pušač može da donese jeste da se zauvijek odrekne i duvana i nikotina. Međutim, pušačima koji ne odustaju od ove štetne navike ukazuje se na prelazak na manje štetne alternative, i to u okviru koncepta smanjenja štete.

Ipak, postoje brojne nedoumice u vezi sa ovim proizvodima, koje ovom prilikom razjašnjavamo.

1. Da li se bezdimne duvanske alternative razlikuju od cigareta?

Da. Manje štetne duvanske alternative ne sagorijavaju duvan i, ukoliko su podvrgnute strogoj regulativi i zasnovane na nauci, smatraju se boljom opcijom od nastavka pušenja. Naime, naučne studije su pokazale da se sa povećanjem temperature duvana formira više štetnih materija, tako da u trenutku kada cigaretu smatramo upaljenom, njena temperatura dostiže i do 900 stepeni. Tada se iz duvanskog dima oslobađa oko 6.000 materija, od kojih je oko 100 štetno ili potencijalno štetno.

Manje štetne alternative, sa druge strane, ne sagorijavaju duvan, već ga posebnom tehnologijom griju na 350 stepeni Celzijusa. Tada se oslobađa aerosol, koji predstavlja kombinaciju kapljica tečnosti, čvrstih čestica i vazduha i bitno se razlikuje od duvanskog dima. Uređaji koji zagrijavaju duvan emituju do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na cigarete čime se smanjuje i izloženost štetnim materijama, koje se inače nalaze u duvanskom dimu.

2. Da li su svi bezdimni proizvodi isti?

Ne. Zapravo postoje brojne razlike, ali ono što im je zajedničko jeste da su namijenjene isključivo odraslim pušačima koji bi inače nastavili da puše.

Ipak, proizvodi koji zagrijavaju duvan zagrijavaju ga u određenom temperaturnom opsegu, obično koristeći elektronski sistem za kontrolu toplote, kako bi se spriječilo njegovo sagorijevanje. S druge strane, korišćenjem elektronskih cigareta obično se oslobađa tečni rastvor koji sadrži nikotin i arome.

3. Da li manje štetne alternative sadrže nikotin?

Da. Svi regulisani duvanski proizvodi koji su komercijalizovani sadrže nikotin, prirodni sastojak duvana. Nikotin je jedan od razloga zašto ljudi puše, ali on nije bez rizika i izaziva zavisnost. Da bi odrasli pušači u potpunosti prešli sa cigareta na manje štetne alternative, obično je potrebno da ovi proizvodi sadrže nikotin.

4. Da li je nikotin vodeći uzrok bolesti povezanih sa pušenjem?

Ne. Nikotin nije primarni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem. Ove bolesti uglavnom su uzrokovane apsorpcijom štetnih materija koje se oslobađaju iz duvanskog dima, odnosno sagorijevanjem duvana. Nikotin stvara zavisnost, ali sam po sebi nije primarni uzrok oboljenja.

5. Da li su proizvodi za zagrijavanje duvana i elektronske cigarete bolji izbor od nastavka pušenja?

Da. Gledajući naučna ispitivanja, uređaji koji ne sagorijevaju duvan su se pokazali kao bolji izbor za pušače koji bi inače nastavili da puše cigarete u poređenju sa nastavkom pušenja i izlaganju oko 6.000 potencijalno štetnih hemikalija iz duvanskog dima.

6. Da li su manje štetne alternative proizvodi bez rizika?

Ne. Ovi sistemi nisu u potpunosti bez rizika, jer sadrže nikotin koji stvara zavisnost. Ukoliko su proizvedeni po strogim standardima kvaliteta i bezbjednosti, a takvi proizvodi postoje i na našem tržištu, mogu biti dobra zamjena za ljude koji bi inače nastavili da puše. Naravno, najbolji način oslobađanja od rizika je da se svi pušači odmah i bez odlaganja odreknu svih oblika duvanskih i nikotinskih proizvoda.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR